Skip to navigation Skip to main content

Wandelvakantie in Oostenrijk: op zoek naar je ideale bestemming

Wandelen Fiss
© Spalder Media Group

Van plan om te gaan wandelen in Oostenrijk? Een wandelvakantie in Oostenrijk is mogelijk voor ieder type wandelaar Maar wat wordt de bestemming? In dit weblog bespreken we de mogelijkheden per deelstaat en delen we de mooiste wandelbestemmingen in Oostenrijk. Ook kun je meer lezen over de mooiste wandelroutes en enkele tips voor een geslaagde wandelvakantie in Oostenrijk.

Wandelvakantie in Salzburgerland, Oostenrijk

Het Salzburgerland bestaat voor 30 procent uit beschermd natuurgebied. Je vindt hier maar liefst 7200 kilometer aan prachtige wandelroutes, die uitzichten bieden over de prachtige natuur van Salzburgerland. De meeste wandelroutes in het Salzburgerland liggen tussen een hoogte van 1000 en 2000 meter, midden tussen de indrukwekkende gebergtes van deze Oostenrijkse deelstaat. Bekende vakantieregio's in het Salzburgerland zijn Saalbach-Hinterglemm, Hochkönig, Obertauern, Katschberg en de Salzburger Sportwelt. Weelderige bossen, zachte heuvels, groene almen, prachtige bergtoppen en adembenemende watervallen die uitmonden in rustige meren, je krijgt het allemaal te zien tijdens je wandeling in het Salzburgerland. Het gebied heeft ook enkele leuke wandelroutes voorzien die je met kinderen kunt wandelen. De dorpen FlachauSaalbach, Bramberg am Wildkogel en St. Johann zijn erg leuke bestemmingen voor families. In het Salzburgerland kun je gaan wandelen in een aantal gebergtes, waaronder:

Tip: Altenmarkt Zauchensee, in deze centraal gelegen bestemming liggen 195 kilometer aan wandelroutes voor je klaar. Wandel vanuit Altenmarkt in het dal (842 m) of vanuit het hoger gelegen Zauchensee (1350 m). Meerdere keren worden er wandelingen met een gids georganiseerd, maak gebruik van de Gamskogelbahn en sleep de digitale wandelpin in de macht. 

Wandelen in Altenmarkt-Zauchensee
© Altenmarkt-Zauchensee / Lorenz Masser
Wandelen in Altenmarkt-Zauchensee

Wandelvakantie in Tirol

Tirol is de meest bekende en misschien wel meest geliefde deelstaat van Oostenrijk. Je vindt hier hoge bergmassieven en diepe dalen, wat de wandelroutes hier soms extra uitdagen maakt. Met ruim 25.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes, heeft Tirol het grootste aanbod aan wandeltochten in Oostenrijk voor jong en oud. De vijf mooiste wandelroutes heeft Tirol samengevat in de 'Great Walks'. Daarnaast biedt Tirol allerlei fantastische dagwandelingen en wandelingen voor culinaire liefhebbers naar de mooiste berghutten. Voor de kinderen zijn er ook veel themawandelingen met speeltuinen en avonturenparken uitgestippeld. Ga je op wandelvakantie in Tirol? Dan kunnen we onderstaande gebergtes/bestemmingen aanraden:

Wandelen in het Stubaital
Wandelen in het Stubaital

Wandelvakantie in Vorarlberg

Vorarlberg is één van de kleinste deelstaten van Oostenrijk en heeft een overvloed aan gebergtes. Deze deelstaat ligt dan ook precies op de geologische grens tussen de Oost- en West-Alpen, waardoor verschillende berglandschappen samenkomen in een relatief minieme oppervlakte. Er staan veel zomerliften ter beschikking voor wandelaars die willen genieten van panoramische uitzichten tijdens hun wandelvakantie in Vorarlberg. Bekende regio's voor een wandelvakantie in Vorarlberg zijn het MontafonKleinwalsertal en de Bodensee. Kies je om naar Vorarlberg te gaan op je volgende wandelvakantie, dan ontkom je niet aan de wandelroute 'Min Weag', de allerbekendste wandelroute uit deze omgeving. Wandel tijdens je wandelvakantie in Vorarlberg in de volgende gebergtes:

  • Silvretta
  • Verwall
  • Rätikon
Wandelaar op bergwandelpad in het Kleinwalsertal
Wandelen in het Kleinwalsertal

Wandelvakantie in Steiermark

Als één van de grootste Oostenrijkse deelstaten is Steiermark een prachtige bestemming voor je wandelvakantie in Oostenrijk. Steiermark wordt ook wel eens het groene hart van Oostenrijk genoemd aangezien het ontzettend bosrijk is. Bereid je hier dus voor op wandelingen door bossen die ruim 60 procent van de hele deelstaat innemen. Maar het landschap van Steiermark wordt niet alleen ingenomen door deze bosrijke omgeving, de deelstaat wordt net zoals vele andere Oostenrijkse deelstaten gekenmerkt door een bergachtige omgeving met uitgestrekte groene dalen.  Voor wandelaars die naast hun liefde voor de unieke Oostenrijkse natuur ook willen genieten van culinaire hoogtepunten, is de 'Vom Gletscher zum Wein'-wandelroute een ideale meerdaagse wandelroute. Bekende gebergtes voor een wandelvakantie in Steiermark zijn:

Wandelen in Turracher Höhe
© Spalder Media Group
Wandelen in Turracher Höhe

Wandelvakantie in Nieder- en Oberösterreich

Niederösterreich en Oberösterreich zijn twee deelstaten die beide gekenmerkt worden door het bergachtige landschap van de Noordelijke Kalkalpen. Ieder type wandelaar kan hier terecht voor een prachtige wandelvakantie in Oostenrijk. Nieder- en Oberösterreich staan mede bekend om hun prachtige meren en natuurlijk de op één na langste rivier van Europa, de Donau, die door beide deelstaten loopt.Tijdens je wandelvakantie door de schitterende natuur van deze twee Oostenrijkse deelstaten, kun je dus genieten van een uniek waterlandschap. Met een groot aanbod aan wandelroutes, is er veel variatie te vinden voor iedere wandelaar. Zo zijn er bijvoorbeeld prachtige wandelroutes langs de Oostenrijkse wijngaarden, of voor de mensen die zoeken naar iets meer uitdaging, zijn er ook veel inspannende klimtochten te vinden in Nieder- en Oberösterreich. Ben je in Oberösterreich? Bezoek dan zeker de zoutmijnen in het cultuurlandschap Salzkammergut.

  • Ennstaler Alpen
  • Wettersteingebergte

Wandelvakantie in Karinthië

Karinthië is de meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk en is daarmee ook de warmste streek van Oostenrijk. Vanaf mei zijn hierdoor de bossen en almen niet iets sneller groen, en warmen de meren ook net iets harder op dan in de andere Oostenrijkse deelstaten. Karinthië heeft een veelzijdig netwerk aan wandelroutes en heeft dus voor iedere wandelaar wat wils. Je kunt hier wandelen door de prachtige en afwisselende natuur waarbij je kunt genieten van verschillende activiteiten. Ben je een echte natuur- en dierliefhebber? Dan is een wandeling in het Nationaal Park Hohe Tauern in het Seebachtal bij Mallnitz een echte aanrader om heen te gaan. Hier heb tijdens een wandeling de kans om verschillende dieren te spotten, zoals prachtige edelherten of een indrukwekkende groep gemzen. Gebergtes voor een wandelvakantie in Karinthië:

Wandelen in het bos bij de Klopeiner See
Wandelen bij de Klopeiner See

Wandelen op de hoogste bergen van Oostenrijk

Oostenrijk is een prachtig land omgeven door indrukwekkende bergtoppen, die deel uitmaken van de oostelijke Alpen. Je kunt op, bij en rondom de verschillende Oostenrijkse bergen dan ook unieke wandelingen maken. We hebben hieronder een lijstje gemaakt met de hoogste bergen in Oostenrijk, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je wandelvakantie in Oostenrijk:

Uitzicht op de Grossglockner
© Spalder Media Group
Uitzicht op de Grossglockner

Bekende huttentochten in Oostenrijk

Oostenrijk is een echt droomland voor iedereen die graag op wandelvakantie gaat. Het land heeft ontelbare verschillende wandelroutes, die iedere wandelaar kunnen bekoren. Maar naast prachtige dagtochten door de natuur, zijn er ook huttentochten door de bergen van Oostenrijk te maken. Hieronder enkele populaire huttentochten in Oostenrijk.

Wandelkaarten Oostenrijk

Eén van de allerbelangrijkste dingen die je doet voor je wandelvakantie in Oostenrijk is het uitstippelen van je wandelroutes. Ga je een lange-afstandswandelroute doen, dan is het verstandig om thuis de route al goed te hebben bestudeerd en voorbereid. Maak je dagtochten? Dan kun je bij het lokale toerismebureau een wandelkaart regelen en per dag bekijken wat je gaat doen. Vind je het prettig om goed voorbereid op wandelvakantie te gaan? Koop dan in Nederland of online vast je wandelkaart. Bestel je wandelgidsen- en kaarten bij de ANWBA.S.Adventrue of Bergfreunde.

Wandelkaart Lezen
© Spalder Media Group

Materiaal voor je wandelvakantie Oostenrijk

Zo, heb je een keuze gemaakt voor een gebergte, vakantieregio of lange-afstandswandeling? De volgende fase is het regelen van je materiaal!  Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanschaffen van de juiste berguitrusting, de geschikte wandelschoenen, wat je moet meenemen in je wandelrugzak, welke wandelbroek en wandelsokken kies je. Heb je genoeg wandelshirts in huis of schaf je nog wat aan? En is het je eerste wandelvakantie in de bergen, dan lees je hier onze tips voor een eerste wandelvakantie.

Aanbieders voor een wandelvakantie in Oostenrijk

Van plan om op wandelvakantie naar Oostenrijk te gaan? Je kunt zowel kiezen voor een georganiseerde reis als voor het boeken van losse accommodaties. Hieronder hebben we enkele aanbieders van accommodaties in Oostenrijk voor je op een rijtje gezet. 

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.