Wandelvakantie in Oostenrijk: kies je bestemming

wandelen in de bergen

28 maart 2020

door Luna in Wandelen

Houd je van wandelen, genieten van de buitenlucht en uitzicht op de bergen van Oostenrijk? Een wandelvakantie staat dan vast op jouw planning. En waar kun je dit nu beter dan in de indrukwekkende bergwereld van Oostenrijk. Maar waar in Oostenrijk kun je naartoe? In dit weblog bespreken we de mogelijkheden per deelstaat en delen we wandelbestemmingen in Oostenrijk. Ook kun je meer lezen over de mooiste wandelroutes en enkele tips voor een geslaagde wandelvakantie in Oostenrijk.

Wandelvakantie in Tirol, Oostenrijk

Tirol is de meest bekende en misschien wel meest geliefde deelstaat van Oostenrijk. Wandelen kan hier in regio's zoals het Ötztal, het Pitztal en het Zillertal. Je vindt hier hoge bergmassieven en diepe dalen, wat de wandelroutes hier soms extra spannend maakt. Met ruim 25.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes, heeft Tirol het grootste aanbod aan wandeltochten in Oostenrijk voor jong en oud. De vijf mooiste wandelroutes heeft Tirol samengevat in de 'Great Walks'. Daarnaast biedt Tirol allerlei fantastische dagwandelingen en wandelingen voor culinaire liefhebbers naar de mooiste berghutten. Voor de kinderen zijn er ook veel themawandelingen met speeltuinen en avonturenparken uitgestippeld. Ga je op wandelvakantie in Tirol? Dan raden we je aan om één van de gebergtes in de deelstaat te kiezen: 

Wandelvakantie in Oostenrijk
Wandelvakantie in de prachtige bergen van Oostenrijk.

Wandelvakantie in Salzburgerland, Oostenrijk

Het Salzburgerland maakt deel uit van het Alpengebied in Oostenrijk en bestaat voor 30 procent uit beschermd natuurgebied. Je vindt hier maar liefst 7200 kilometer aan prachtige wandelroutes, die uitzichten bieden over de prachtige natuur van Salzburgerland. De meeste wandelroutes in het Salzburgerland liggen tussen een hoogte van 1000 en 2000 meter, midden tussen de indrukwekkende gebergtes van deze Oostenrijkse deelstaat. Bekende vakantieregio's in het Salzburgerland zijn Saalbach - Hinterglemm, Hochkönig, Obertauern, Katschberg en de Salzburger Sportwelt.  Weelderige bossen, zachte heuvels, groene almen, prachtige bergtoppen en adembenemende watervallen die uitmonden in rustige meren, je krijgt het allemaal te zien tijdens je wandeling in het Salzburgerland. Het gebied heeft ook enkele leuke wandelroutes voorzien die je met kinderen kunt wandelen. De dorpen Flachau, Saalbach, Bramberg am Wildkogel en St. Joahnn zijn erg leuke bestemmingen voor families. In het Salzburgerland kun je gaan wandelen in een aantal gebergtes, waaronder: 

Wandelvakantie in Steiermark, Oostenrijk

Als één van de grootste Oostenrijkse deelstaten is Steiermark een prachtige bestemming voor je wandelvakantie in Oostenrijk. Steiermark wordt ook wel eens het groene hart van Oostenrijk genoemd aangezien het ontzettend bosrijk is. Bereid je hier dus voor op wandelingen door bossen die ruim 60 procent van de hele deelstaat innemen. Maar het landschap van Steiermark wordt niet alleen ingenomen door deze bosrijke omgeving, de deelstaat wordt net zoals vele andere Oostenrijkse deelstaten gekenmerkt door een bergachtige omgeving met uitgestrekte groene dalen. De wandelroutes zijn hier dus enorm gevarieerd, zo kun je hier bijvoorbeeld genieten van uitdagende en inspannende bergwandelingen, maar ook het heuvelachtige landschap van Steiermark biedt prachtige ontspannende wandelroutes. Voor wandelaars die naast hun liefde voor de unieke Oostenrijkse natuur ook willen genieten van culinaire hoogtepunten, is de 'Vom Gletscher zum Wein'-wandelroute een ideale meerdaagse wandelroute. Bekende gebergtes voor een wandelvakantie in Steiermark zijn: 

Wandelvakantie in Karinthië, Oostenrijk

Karinthië is de meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk en is daarmee ook de warmste streek van Oostenrijk. Vanaf mei zijn hierdoor de bossen en almen niet iets sneller groen, en warmen de meren ook net iets harder op dan in de andere Oostenrijkse deelstaten. Karinthië heeft een veelzijdig netwerk aan wandelroutes en heeft dus voor iedere wandelaar wat wils. Je kunt hier wandelen door de prachtige en afwisselende natuur waarbij je kunt genieten van verschillende activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld met een gids op stap die je langs verborgen parels brengt waar je anders nooit zou komen. Maar denk ook aan huttentochten, wijnroutes of zelfs sprookjestochten voor de allerkleinsten van het gezin. Ben je een echte natuur- en dierliefhebber? Dan is een wandeling in het Nationaal Park Hohe Tauern in het Seebachtal bij Mallnitz een echte aanrader om heen te gaan. Hier maak je namelijk tijdens een wandeling doorheen de wildernis kans om verschillende dieren te spotten, zoals prachtige edelherten of een indrukwekkende groep gemzen. Gebergtes voor een wandelvakantie in Karinthië: 

pauze tijdens wandeling
Af en toe uitrusten op de bankjes naast de wandelroutes.

Wandelvakantie in Vorarlberg, Oostenrijk

Vorarlberg is één van de kleinste deelstaten van Oostenrijk en heeft een overvloed aan gebergtes. Deze deelstaat ligt dan ook precies op de geologische grens tussen de Oost- en West-Alpen, waardoor verschillende berglandschappen samenkomen in een relatief minieme oppervlakte. Er staan veel zomerliften ter beschikking voor wandelaars die willen genieten van panoramische uitzichten tijdens hun wandelvakantie in Vorarlberg. Bekende regio's voor een wandelvakantie in Vorarlberg zijn het Montafon, Kleinwalsertal en de Bodensee. In deze Oostenrijkse deelstaat vind je allerlei soorten wandeltochten, waardoor iedere wandelaar zich hier perfect kan vermaken. Kies je om naar Vorarlberg te gaan op je volgende wandelvakantie, dan ontkom je niet aan de wandelroute 'Min Weag', de allerbekendste wandelroute uit deze omgeving. Wandel tijdens je wandelvakantie in Vorarlberg in de volgende gebergtes: 

Wandelvakantie in Nieder- en Oberösterreich, Oostenrijk

Niederösterreich en Oberösterreich zijn twee deelstaten die beide gekenmerkt worden door het bergachtige landschap van de Noordelijke Kalkalpen. Ieder type wandelaar kan hier terecht voor een prachtige wandelvakantie in Oostenrijk. Nieder- en Oberösterreich staan mede bekend om hun prachtige meren en natuurlijk de op één na langste rivier van Europa, de Donau, die door beide deelstaten loopt.Tijdens je wandelvakantie door de schitterende natuur van deze twee Oostenrijkse deelstaten, kun je dus genieten van een uniek waterlandschap. Met een groot aanbod aan wandelroutes, is er veel variatie te vinden voor iedere wandelaar. Zo zijn er bijvoorbeeld prachtige wandelroutes langs de Oostenrijkse wijngaarden, of voor de mensen die zoeken naar iets meer uitdaging, zijn er ook veel inspannende klimtochten te vinden in Nieder- en Oberösterreich. Ben je in Oberösterreich? Bezoek dan zeker de zoutmijnen in het cultuurlandschap Salzkammergut.

  • Ennstaler Alpen
  • Wettersteingebergte

Wandelen op de hoogste bergen van Oostenrijk

Oostenrijk is een prachtig land omgeven door indrukwekkende bergtoppen, die deel uitmaken van de oostelijke Alpen. Je kunt op, bij en rondom de verschillende Oostenrijkse bergen dan ook unieke wandelingen maken. We hebben hieronder een lijstje gemaakt met de hoogste bergen in Oostenrijk, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je wandelvakantie in Oostenrijk:

Wandelen bij de Grossglockner in Oostenrijk
De machtige Grossglockner op de achtergrond.

Bekende lange-afstandswandelingen in Oostenrijk

Oostenrijk is een echt droomland voor iedereen die graag op wandelvakantie gaat. Het land heeft ontelbare verschillende wandelroutes, die iedere wandelaar kunnen bekoren. Maar naast prachtige dagtochten door de Oostenrijkse natuur, zijn er ook meerdere lange-afstandswandelingen te vinden in Oostenrijk. Hieronder  bekende lange-afstandswandelingen in Oostenrijk.

  • Alpe Adria Trail: 750 km door Oostenrijk, Slovenië en Italië.
  • Salzkammergut BergeSeen Trail: 350 km lange route welke 35 meren met elkaar verbindt.
  • Adlerweg: 413 km lange route door Tirol. 
  • Donausteig: 450 km lange wandelroute langs de Donau, door Duitsland en Oostenrijk. 
  • Min Weag: wandelroute van 400 km in Vorarlberg. 

Wandelkaarten Oostenrijk

Eén van de allerbelangrijkste dingen die je doet voor je wandelvakantie in Oostenrijk is het uitstippelen van je wandelroutes. Ga je een lange-afstandswandelroute doen, dan is het verstandig om thuis de route al goed te hebben bestudeerd en voorbereid. Maak je dagtochten? Dan kun je bij het lokale toerismebureau een wandelkaart regelen en per dag bekijken wat je gaat doen. Vind je het prettig om goed voorbereid op wandelvakantie te gaan? Koop dan in Nederland of online vast je wandelkaart. Bestel je wandelgidsen- en kaarten bij de ANWB, A.S.Adventrue of Bergfreunde

Wandel apps voor je wandelvakantie in Oostenrijk 

Naast de kaarten, boeken en gidsen is er ook nog een andere manier die iets minder gewicht in beslag neemt: wandel apps. Er bestaan talloze wandel apps die voor jou de beste wandelroutes creëren. Zo heb je bijvoorbeeld Outdooractive.com of ‘NKBV Tochtenwiki’. Je kunt ook zelf een wandelroute uitstippelen op de kaart, vervolgens kun je deze route opslaan zodat je enkel nog de app op je telefoon moet openen wanneer je in Oostenrijk bent en starten maar! In dit blog vindt je nog 10 andere handige wandel apps.

Materiaal voor je wandelvakantie Oostenrijk

Zo, heb je een keuze gemaakt voor een gebergte, vakantieregio of lange-afstandswandeling? De volgende fase is het regelen van je materiaal!  Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanschaffen van de juiste berguitrusting, de geschikte wandelschoenen, wat je moet meenemen in je wandelrugzak, welke wandelbroek en wandelsokken kies je. Heb je genoeg wandelshirts in huis of schaf je nog wat aan? En is het je eerste wandelvakantie in de bergen, dan lees je hier onze tips voor een eerste wandelvakantie

Materiaal voor een wandelvakantie in Oostenrijk
Heb jij alles in huis voor een goede wandeluitrusting?

Zomervakantie tips