De Adelaarsweg: in 33 etappes door Tirol (deel 1)

 © Tirol Werbung, Dominik Gigler 
wandelen Adelaarsweg

27 oktober 2019

door Jahna in Wandelen

De Adelaarsweg in Tirol is een aanrader voor liefhebbers van lange afstandswandelingen. Deze wandeling bestaat uit twee delen, één deel in Noord-Tirol en een ander deel in Osttirol. In Noord-Tirol wandel je in 24 dagetappes door de prachtige bergwereld en in Osttirol word je in 9 etappes van de voet van de Großvenediger naar het Lucknerhaus aan de voet van de Großglockner gebracht. In dit blog bespreken we de eerste 12 etappes van de Adelaarsweg in Noord-Tirol, volgende week schrijven we over de volgende 12 etappes en die week erna over de route in Osttirol. De etappes in Noord-Tirol vormen samen een 320 km lange route tussen het Kaisergebergte en de Arlberg. In totaal loop je 23.000 meter bergopwaarts en 20.0000 bergafwaarts over verschillende terreinen. De etappes zijn wisselend: de één is gemoedelijk, de volgende uitdagend. 

Adelaarsweg etappe 1-12

Duur 65 uur
Hoogtemeters 12.460 m
Afstand 169 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau gemiddeld tot zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

De Adelaarsweg in Tirol

In totaal 33 etappes, 413 km en 31.000 hoogtemeters, dat is de Adelaarsweg in Tirol. Deze wandeling doorkruist heel Tirol en vertelt historische bergverhalen. Zo kom je meer te weten over de gewaagde eerste beklimmingen van bepaalde bergen, situaties waarin de alpinisten terecht kwamen en het ontstaan van de route. Iedere etappe heeft dus een historische achtergrond. Wandel je de Adelaarsweg, dan treed je in de voetstappen van de pioniers die de indrukwekkende bergwereld van Tirol steeds verder ontdekten. Deze route heeft zijn naam te danken aan het feit dat wanneer je de route helemaal uittekent op een landkaart, het eruit ziet als de vleugels van een adelaar. 

Etappe 1 en 2 van de Adelaarsweg

De eerste twee etappes van de Adelaarsweg lopen van St. Johann in Tirol, via de Gaudeamushütte, naar de Hintersteiner See. De eerste etappe start bij Gasthaus Rummlerhof, is 13 km lang en je bent ongeveer 5 uur onderweg naar de Gaudeamushütte. Onderweg word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op het Wilde Schloss, een imposant bergmassief met torentjes, bergtoppen en kloven. De tweede etappe van de Adelaarsweg loopt naar de Hintersteiner See. In zo'n 6 uur leg je 15 km af en overbrug je 800 hoogtemeters. Aan het eind van je wandeling kun je een verfrissende duik nemen in de koele en kraakheldere Hintersteiner See. 

Na een heerlijke dag in de bergen neem je een verfrissende duik in de Hintersteiner See. ( Foto: © Tirol Werbung, Jens Schwarz )

Etappe 3 en 4 van de Adelaarsweg

Etappe drie en vier brengen je via Kufstein naar Gasthof Buchacker. Etappe 3 leidt je in 3,5 uur naar Kufstein. Na deze korte wandeling is een bezoek aan de vesting Kufstein zeker een aanrader. Na een bezoek aan Kufstein loopt de vierde etappe van de Adelaarsweg naar Gasthof Buchacker, een pittige wandeling van 5,5 uur. Over een lengte van 11 km overbrug je 1330 hoogtemeters. Onderweg kom je langs de Hundalm-Höhle, de enige grot in de Alpen met zowel ijs- als druipsteenformaties. 

Ook interessant:

Etappe 5 en 6 van de Adelaarsweg

De volgende twee etappes van de Adelaarsweg leiden je van Gasthof Buchacker naar de Steinberg am Rofan en onderweg overnacht je in Pinegg. Etappe 5 is een redelijk zware wandeling van 18 km naar Pinegg. In 6 uur tijd overbrug je 980 hoogtemeters en krijg je prachtige vergezichten te zien. Onderweg kom je langs de Kaiser- en Tiefenbachklamm en als je de tijd hebt, is het zeker een aanrader hier een kijkje te nemen. De zesde etappe brengt je in 5 uur van Pinegg naar Steinberg am Rofan. Als je in Steinberg am Rofan aankomt, kun je tot rust komen terwijl je geniet van het prachtige uitzicht op het Rofangebergte. 

Etappe 5 Adelaarsweg, bospad met prachtig uitzicht
De Adelaarsweg heeft ook gemoedelijke bergpaden met prachtige uitzichten. ( Foto: © Tirol Werbung, Jens Schwarz )

Etappe 7 en 8 van de Adelaarsweg

De zevende etappe is een pittige in de Adelaarsweg. Over een lengte van 18 km overbrug je in zo'n 7 uur 1590 hoogtemeters. Je loopt van Steinberg am Rofan naar de Erfurter Hütte. Tijdens deze etappe loop je door het gevarieerde landschap van het Rofangebergte. Van glooiende weiden tot imposante rotsformaties en steile wanden, je komt het allemaal tegen. Als je na een dag wandelen bij de Erfurter Hütte aankomt, wacht er een werelds uitzicht op je. Vanaf het terras van de hut kijk je neer op de Achensee, maar zie je ook het Karwendelgebergte en de Zillertaler en Tuxer Alpen. De achtste etappe is 17 km lang en overbrugt 1030 hoogtemeters. De wandeling begint eenvoudig: met de Rofanseilbahn ga je naar beneden naar Maurach en vervolgens wandel je een stuk langs de Achensee. Na 5 uur wandelen en het laatste steile stuk kom je aan bij de Lamsenjochhütte. 

Etappe 9 en 10 van de Adelaarsweg

Etappe negen en tien lopen door het prachtige Karwendelgebergte. Je loopt van de Lamsenjochhütte naar het Karwendelhaus. Voor een overnachtingsplaats heb je verschillende opties: de Falkenhütte, Binsalm of de Engalm. Deze twee etappes lopen dwars door de bergen, dus onderweg zul je in een berghut moeten overnachten. In totaal loop je 21,5 km en overbrug je 1250 hoogtemeters tijdens dit deel van de Adelaarsweg. Dit is één van de mooiste stukken van de Adelaarsweg, met de mooiste uitzichten, gevarieerde omgevingen en indrukwekkende bergtoppen. Onderweg loop je door natuurgebied Großer Ahornboden, waar rondom het Almdorp Eng meer dan 2000 esdoorns groeien. Deze bomen zijn 300 tot 600 jaar oud en vormen een bijzonder tafereel in combinatie met de omliggende rotswanden. Ook de bijna 1000 meter hoge Laliderer bergwanden van de Hinterautal-Vomper bergketen in het Karwendel zijn niet te missen. De enorme rotswanden behoren tot de bekendste klimgebieden van de Alpen.

etappe 10 Adelaarsweg, dwars door Karwendel
De 10e etappe gaat dwars door het Karwendelgebergte ( Foto: © Tirol Werbung, Benjamin Fuchs )

Etappe 11 en 12 van de Adelaarsweg

De elfde en twaalfde etappe zijn twee zware wandelingen. Tijdens de elfde etappe loop je 14 km van het Karwendelhaus naar het Hallerangerhaus. Deze tocht duurt ongeveer 8,5 uur, waarbij je zo'n 1440 meter bergopwaarts loopt en 1450 bergafwaarts. Je begint meteen met een steil pad omhoog naar de Birkkarspitze. Vergeet je klimuitrusting niet, want het laatste stuk van de Birkkarhütte naar de Birkkarspitze loop je gezekerd aan een touw langs de westelijke bergkam. De rest van de wandeling loopt over gemoedelijke bospaden. Aan het eind kom je op de Halleranger Alm een klein kappelletje tegen. Dit is het symbool van de Halleranger Alm en verwijst naar hoger gelegen doelen. Omringd door een prachtig berglandschap, is het een bijzonder gezicht. De twaalfde etappe eindigt in Innsbruck en brengt je weer terug naar stadse sferen. Deze etappe is zo'n 13 km lang en duurt ongeveer 5,5 uur. Het begint gemoedelijk om vervolgens steil verder te gaan naar de Stempeljoch. Het is een zware, maar prachtige wandeling met uitzicht op onder andere het Inntal en de Tuxer en Stubaier Alpen. Aangekomen bij de Hafelekar kun je met de Nordkettenbahn naar beneden. Deze eindigt middenin de stad en een bezoekje aan het historische centrum van Innsbruck kan dan ook niet ontbreken. 

Lees in deel 2 meer over de Adelaarsweg! 

Zomervakantie tips