9 tips voor wandelen in de regen

17 november 2019

door Yvonne in Wandelen

Wandelen in de regen: het is niet altijd even leuk, maar het overkomt ons allemaal wel eens. Hoe kun je je het beste voorbereiden op wandelen in de regen? Denk uiteraard aan regenkleding en het weerbericht. Deze en andere tips heb ik in dit blog op een rijtje gezet, zodat je goed voorbereid op pad gaat. Wellicht wordt het wel een heel leuk avontuur! 

#1. Neem het juiste materiaal mee

Dit begint bij je onderkleding. Door regenkleding kan je wat extra zweten, dus zorg voor goed vocht afvoerende onderkleding. Bij voorkeur geen kantoen, maar technische sportkleding. Voor over je onderkleding neem je een waterdichte wandelbroek en -jas mee. Kies bijvoorbeeld voor een jas van Gore-Tex, een waterdicht materiaal. Sommigen zullen een iets langere jas prettig vinden, zodat het ook de bovenbenen droog houdt. Tip: neem een jas met een capuchon met een klepje erop, hierdoor blijft je gezicht beter droog. Ander handig materiaal: waterdichte wandelschoenen, regenhoes voor de rugzak, pet of hoedje en handschoenen. Tip: gamaschen (regenhoezen voor je schoenen) en een paraplu. 

#2. Bereid je materiaal voor

Wanneer zijn je schoenen voor het laatst ingespoten? En moet je eventueel nog een jas of broek behandelen met technisch wasmiddel? Ja? Bestel het dan snel online, bijvoorbeeld hier bij Bever.

#3. Houd het weerbericht in de gaten

Verdiep je goed in het weerbericht voordat je gaat wandelen in de regen. En dan bedoelen we niet alleen het weer op je iPhone. ;-) Kijk op de site van de lokale VVV, op de weerpagina van je bestemming op Indebergen.nl, of bijvoorbeeld op Wetter.at of Bergfex. 

Regenkleding aantrekken tijdens het wandelen
Tip 6: trek niet te laat je regenkleding aan

#4. Kies een geschikte wandelroute

Heb je een lange wandeling wat hoger in de bergen op de planning? Kies dan voor een andere wandeling. Bijvoorbeeld eentje die wat korter is en langs meerdere berghutten loopt, zodat je op meerdere punten kunt schuilen. Ook kun je bij een korte wandeling wat beter kiezen voor het 'beste' moment van de dag. 

#5. Neem het juiste materiaal mee... als je gaat wandelen in de regen! 

Wel zo handig om je materiaal ook daadwerkelijk mee te nemen als je gaat wandelen in de regen. Maak van tevoren een paklijstje in je telefoonnotitie, zodat je niks vergeet. Tip: neem ook een paar droge sokken en wat zakdoekjes mee. Eventueel kun je ook je spullen in je rugzak weer in een plastic tas doen. 

#6. Trek op tijd je regenkleding aan

Wacht niet tot het al aan het stortregenen is met het aantrekken van je regenkleding. Niets zo vervelend als je regenjas aantrekken over natte kleding, wat onder je jas lekker gaat dampen. En in je tas op zoek moeten naar die regenbroek, terwijl je nat regent is ook niet fijn. 

#7. Eet onderweg soep

Houd jezelf warm onderweg. Eet bijvoorbeeld bij een berghut een kom warme soep en drink een beker thee. Eventueel kun je ook soep of thee meenemen in een thermoskan. 

#8. Pas op voor natte stenen en wortels

Pas goed op tijdens het wandelen in de regen waar en hoe je je voeten neerzet. Wandel je over paden met veel stenen en wortels, dan kunnen deze erg glad zijn. Uitglijden wordt niemand blij van! 

#9. Ga de sauna in 

Heeft je accommodatie of hotel een sauna? Ideaal voor na een wandeling in de regen! Heerlijk opwarmen en ontspannen. 

Zomervakantie tips