Skip to navigation Skip to main content

7 tips om goed voorbereid de bergen in te gaan

Wandelen Hooggebergte

Niets zo heerlijk als wanneer je eindelijk op je bestemming bent! Je rijdt door het dal, langs de knusse dorpjes met restaurants, een kerkje en tientallen bloembakken vol kleurige bloemen. Heerlijk! Het liefst rij je meteen naar je accommodatie, pak je je spullen uit, trek je je wandelkleren aan en begin je aan die prachtige tocht in de bergen. Maar, zorg dat je goed bent voorbereid voordat je dit gaat doen.

1. Zorg voor de juiste kleding

Wanneer je de bergen in gaat is het belangrijk dat je de juiste kleding meeneemt. Hoger in de bergen kan het namelijk een stuk kouder zijn dan in het dal. Denk goed na over welk wandelshirt en wandelbroek je aantrekt of meeneemt. En: neem laagjes mee! Is het in het dal warm, zorg dan voor een vest of jasje, die je wellicht boven kunt aantrekken. Hiermee wordt ook het doel van een afritsbroek meteen duidelijk.

Wandelen Stubaital

2. Neem het juiste materiaal mee in je rugzak

Wanneer je de bergen in trekt is het belangrijk dat je een rugzak meeneemt. In deze rugzak kan je niet alleen extra kleding doen, maar ook een camera, water, eten en een wandelkaart. Wat neem jij allemaal mee in jouw rugzak?

3. Zorg voor goede schoenen

Of je nou gaat wandelen of fietsen, in de bergen kan je niet zonder een goed paar schoenen. Welk type schoen voor jou is geschikt, is natuurlijk afhankelijk van wat je precies gaat doen, de vorm van je voet en je ervaring. Lees hier 10 tips voor het kopen van wandelschoenen. Vergeet bij nieuwe schoenen niet om ze thuis alvast goed in te lopen!

4. Houd het weer goed in de gaten

Of je nou nog in Nederland bent of wellicht op een andere bestemming, houd het weer al ruim van tevoren goed in de gaten! Niets zo verraderlijk als het weer in de bergen. Controleer ’s ochtends het weer en neem eventueel verschillende kledingstukken en een regenjas, poncho of paraplu mee.

Wandelen door de regen in de bergen

5. Bereid je goed voor op de wandel- of fietsroute

Lees je van tevoren goed in over de wandel- of fietsroute. Bekijk de kaart en lees de omschrijving. Zijn bepaalde stukken niet helemaal duidelijk? Informeer eventueel bij het lokale VVV-kantoor. Zeker bij moeilijke wandeltochten hoog in de bergen kan je nog wel eens zeer pittige stukken tegenkomen die niet geschikt zijn voor beginners en mensen met hoogtevrees.

6. Luister naar je lichaam

Ben je moe, voel je je niet lekker, heb je last van de ijle lucht of spierpijn? Voorzichtig! Het allerbelangrijkste is dat je kunt genieten. Doe vooral rustig aan als je lichaam daarom vraagt. Neem tijdens het wandelen en fietsen regelmatig even pauze om je lichaam wat rust te geven.

Pauze tijdens de wandeling naar de Gerlossteinwand

7. Zorg voor het juiste gezelschap

Alleen aan een pittige wandeltocht beginnen is nooit een goed idee. Zeker wanneer je nog nooit een wandeling hebt gemaakt of de omgeving niet kent. Om zoveel mogelijk te kunnen genieten is het belangrijk dat je met geschikt gezelschap bent. Zorg dat degenen die mee gaan wandelen ook het juiste materiaal bij zich hebben en geschikte kleding dragen. Wat is de conditie en de ervaring? Wanneer je van elkaars situatie op de hoogte bent kun je rekening met elkaar houden. Ken je de omgeving niet of twijfelen jullie over de routes? Huur een gids in, zodat je verzekerd bent van een mooie en veilige wandeltocht.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.