Skip to navigation Skip to main content
Familie Beumers Afritz am See

In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk

In onze webserie ‘In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’ gaan we op bezoek bij Nederlanders die ons vlakke landje achter zich hebben gelaten en een nieuw bestaan hebben opgebouwd in Oostenrijk. Wat doen zij in het dagelijks leven in hun nieuwe thuisland en hoe brengen zij hun vrije tijd door? Op deze manier geven we jou als kijker een beeld van het échte Oostenrijkse leven, de natuur, de cultuur en hopen we je te verrassen met beelden die je misschien niet ziet tijdens je eigen vakantie.

Over onze webserie 

In ‘In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’ volgen we Nederlanders die in Oostenrijk wonen en werken een paar dagen met onze camera’s en leggen alles vast op beeld (zowel foto als video). Wanneer we ter plekke zijn, kun je ons live volgen via stories op ons Instagramkanaal en foto’s op Facebook. Inmiddels staan de eerste acht afleveringen op YouTube; een documentaire van ongeveer 10 minuten per deelnemer opgenomen in elk jaargetijde in Oostenrijk. Voor de zomer van 2024 staan weer nieuwe opnames gepland! Abonneer je op ons kanaal, zodat je geen aflevering mist!

Acht afleveringen in vier seizoenen

We bezochten de kandidaten in 2023 in Oostenrijk elk seizoen, waardoor we aan het einde van dit eerste jaar totaal acht afleveringen hebben die zich afspelen in de lente, de zomer, de herfst en de winter. Er zijn twee deelnemers per jaargetijde. Op deze manier laten we zien hoe mooi Oostenrijk is, het hele jaar door! Speciaal thema van 2024 is het water. Want bergbeekjes, rivieren, watervallen en bergmeren liggen vaak letterlijk of figuurlijk in de schaduw van de bergen, maar dit keer zetten we ze in de spotlights!

Nederlanders in Oostenrijk, gevolgd in alle vier de jaargetijden
© Coen Weesjes

Dit zijn de kandidaten van 2024!

We hebben weer veel enthousiaste reacties gekregen van Nederlandse locals in Oostenrijk die iets hebben met water en het leuk zouden vinden als we hen een paar dagen volgen met onze camera’s. Het was moeilijk kiezen uit alle geweldige verhalen en inzendingen. De volgende personen zie je in ieder geval terug in seizoen 2 van onze webserie.

Julia, canyoning- en raftinggids

Julia: “Ik heb het liefst elke dag m’n wetsuit aan!”

In 2017 ging Julia aan de slag als skileraar in Oostenrijk, maar al snel ontdekte ze dat ook de zomer in dit land, van bergen en water, veel mogelijkheden biedt. Ze is altijd op zoek naar adrenalinekicks en deze vindt ze onder andere tijdens haar werk als canyoning- en raftinggids. In haar vrije tijd gaat ze ook graag wildwaterkajakken, klettersteigen en paragliden. We bezoeken deze thrillseeker, die in de omgeving van Schladming woont, begin juli.

Peter, zeilinstructeur aab de  Ossiachersee

Peter: “En zo ben je zeilinstructeur in Oostenrijk...

Van jongs af aan is Peter al op het water te vinden, en dan vooral in zeilboten. Hij gaf veel zeilles, leidde zeilinstructeurs op een werkte jarenlang in de reclamewereld. In 2019 kwam bij toeval zijn huidige baan als senior campinghost op zijn pad. Het toeval wilde dat dit op een plek was waar hij vroeger als kind al kwam: de Ossiachersee in Karinthië. Peter heeft zoveel ideeën voor zijn aflevering, dat we waarschijnlijk met gemak een uur kunnen vullen.

Liddy in Bad Gastein

Liddy: “Ik werd letterlijk verliefd op het dorp”

Al ruim 20 jaar woont Liddy in Bad Gastein, een uniek dorp waar het water letterlijk in de vorm van een enorme waterval door het dorp stroomt. Ze kwam er voor het eerst voor een skivakantie en wist direct: hier wil ik ooit wonen. Liddy woont tussen het water en werkt de hele dag met water bij een van de thermen in het dal. Uiteraard gaan we kijken waar dat bijzondere geneeskrachtige water nou precies vandaan komt en we verkennen het prachtige en waterrijke dal Gastein eind juli.

Sylvia en Thomas met hond Bruno

Sylvia & Thomas: “Bergmeren afstruinen om te suppen”

De laatste kandidaten die we deze zomer gaan bezoeken zijn Sylvia en Thomas, die sinds vorig jaar woonachtig zijn in de buurt van Seefeld in Tirol. In het dagelijks leven werken niet zoals vele Nederlandse locals in het toerisme, maar als IT-engineer en online recruiter. In hun vrije tijd gaan ze graag op pad in de bergen, waarbij ze vaak het water opzoeken om te suppen, samen met hond Bruno. Daarnaast plonst Yvonne regelmatig in het koude water tijdens een wandeling.

Bekijk hieronder de afleveringen van 2023!

 

Boaz En Sanne

Aflevering 1 ‘Lente’: Boaz en Sanne

In 2017 verruilden Boaz en Sanne het bruisende Amsterdam voor het piepkleine dorpje Baad helemaal aan het einde van het Kleinwalsertal (Vorarlberg). Hier kochten ze een hotel waar ze hun KWT Lodge zijn begonnen. Er is inmiddels flink verbouwd in het pand dat nu 3 appartementen en 8 kamers telt. In hun vrije tijd zijn beiden – en hun inmiddels 4-jarige dochtertje Filippa – veel in de bergen te vinden om hun favoriete sporten uit te oefenen: freeriden, toerskiën, trailrunnen, mountainbiken, klimmen en hiken. We bezoeken deze jonge sportieve familie een paar dagen in mei en gaan samen op pad in het prachtige dal waar we op zoek gaan naar hun lievelingsplekjes en uiteraard actief onderweg zullen zijn.

Nicky

Aflevering 2 ‘Lente’: Nicky

In de lente zijn we op bezoek bij Nicky, een (bijna) 29-jarige Nederlandse met een enorm grote liefde voor de bergen. Nadat ze haar Duitse vriend in de bergen van Nepal leerde kennen, verhuisde ze eerst naar hem in München om vervolgens samen naar hun lievelingsplek, Innsbruck, te verkassen. Deze hoofdstad van Tirol wordt omgeven door een geweldige bergwereld en in deze ‘achtertuin’ werkt Nicky als bergwandelgids voor haar eigen organisatie she feels alive in the mountains, outdoor yoga lerares en content creator. In de lente gaan we samen met haar op pad in de bergen, springen in het ijskoude water en nemen uiteraard ook een kijkje in de prachtige stad waar ze woont.

Beumers

Aflevering 3 ‘Zomer’: Familie Beumers

Verhuizen vanuit Deventer naar het Oostenrijkse Karinthië mét pubers om daar een nieuw vakantiepark, Dual Resorts, te bouwen en te beheren? Oskar en Marjolein deden het samen met hun 3 kinderen en hond Joep. Inmiddels wonen ze bijna twee jaar in het kleine Afritz am See en is ongeveer de helft van het aantal huizen op het park af. In de zomer logeren we op het park en gaan we samen met de familie op pad in deze waterrijke en meest zonnige deelstaat van Oostenrijk. Ze geven ons dan een kijkje in hun gezinsleven op het park en we gaan verschillende activiteiten ondernemen op en naast de diverse meren in de buurt. Dat belooft een gezellige boel te worden!

Coen

Aflevering 4 ‘Zomer’: Coen

Coen kwam al zijn hele leven in het sfeervolle dorpje Filzmoos, voor hij er in 2003 definitief ging wonen. Eigenlijk kwam hij om een seizoen als skileraar te werken, maar hij besloot al snel dat dit zijn plek was. Inmiddels is hij getrouwd met een Oostenrijkse en hebben ze samen twee kinderen. Coen werkt het hele jaar door als bergwandelgids, maar geeft ook nog steeds skiles, is fotograaf en leidt de plaatselijke bergredding. In de zomer neemt hij ons mee op pad in de natuur en laat ons zien wat deze omgeving met hem en eigenlijk met ieder mens doet: de natuur is meer dan een mooie plaatje: het is onze krachtbron.

Elvie op de alm in het Alpbachtal

Aflevering 5 ‘Herfst’: Elvie

Sinds negen jaar woont Elvie in een van de mooiste dalen van Tirol, het Alpbachtal. Ze begon als snowboardlerares in de winter, maar al snel vroeg ze zich af wat ze kon gaan doen om het hele jaar in haar lievelingsland Oostenrijk te wonen en werken. Inmiddels is ze samen met een Oostenrijker en is ze de enige vrouwelijk schapenscheerder in Tirol: een zwaar maar mooi beroep, waarvoor ze de hele deelstaat rondrijdt en op de mooiste boerderijen en plekjes komt. Wij zoeken haar op in de herfst en gaan meekijken hoe het leven van een schapenscheerder eruitziet. En wat ze doet wanneer ze in het drukke schapenscheerseizoen wat uurtjes vrij heeft!

Tjeerd Langstraat in het Seebachtal

Aflevering 6 ‘Herfst’: Tjeerd

De liefde voor bergen en natuur zit diep bij de 42-jarige schrijver en uitgever Tjeerd. Drie jaar geleden besloot hij daarom dat het kleine Bergsteigerdorf Mallnitz niet meer zijn ‘tweede’, maar eerste thuis moest worden. De Rotterdammer schrijft thrillers en romans waarmee hij enkele welverdiende prijzen won, want wauw wat schrijft deze man goeie boeken. Naast het schrijven werkt hij nog regelmatig in een plaatselijk café en helpt in de lokale Alpenverein met werkzaamheden in de bossen en bergen om de wandelpaden begaanbaar te maken. We gaan met Tjeerd op pad tijdens zijn lievelingsseizoen: de herfst.

53415781576 E6924095ff O

Aflevering 7 ‘Winter’: Lemke

Inmiddels 14 jaar woont Lemke nu in Oostenrijk, in het prachtige Wildschönau in Tirol. Ze is getrouwd met een Oostenrijkse skileraar en samen hebben ze twee jongens van 8 en 10. Lemke werkt als kleuterjuf in het piepkleine bergdorpje Thierbach. We bezoeken haar in de winter en gaan natuurlijk een kijkje te nemen bij haar op school, maar ook tijdens haar vrije tijd die ze graag doorbrengt met man en kinderen om te fietsen, te wandelen en in de winter zijn ze natuurlijk veel op de piste te vinden. Ze is inmiddels zo ingeburgerd dat ze ook bij de plaatselijke Trachtenvereniging is; hoe Oostenrijks wil je het hebben? We gaan in de winter langs bij Lemke en hopen op een dik pak sneeuw!

Chris en Ingrid bij de Plansee

Aflevering 8 ‘Winter’: Familie Bosten

De bourgondische Chris en zijn vrouw Ingrid werkten jarenlang in de bankwereld, maar verruilden in 2017 hun Limburgse land in voor een klein dorpje net over de Oostenrijkse grens. Samen met dochter Yenthe en allerlei dieren wonen ze in een 300 jaar oude voormalige boerderij die ze liefdevol hebben verbouwd tot luxe vakantieverblijf met appartementen. Naast het runnen van het gastenverblijf heeft Chris nog enkele ‘betaalde hobby’s’, zoals hij het zelf noemt: bergwandelgids in de zomer en winter en skileraar. We kijken ernaar uit om deze familie in de winter te gaan ontmoeten en een aantal dagen met hen te mogen meelopen in hun Oostenrijkse leven.

‘In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’ is een webserie die we maken in samenwerking met het Austria Tourism.