Skip to navigation Skip to main content
Hoofdbeeld © Österreich Werbung – Marco Rossi
© Österreich Werbung / Marco Rossi

Indebergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk

In onze nieuwe webserie ‘Indebergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’ gaan we op bezoek bij Nederlanders die ons vlakke landje achter zich hebben gelaten en een nieuw leven hebben opgebouwd in Oostenrijk. Wat doen zij in het dagelijks leven in hun nieuwe thuisland en hoe brengen zij hun vrije tijd door? Op deze manier geven we jou als kijker een beeld van het échte Oostenrijkse leven, de natuur, de cultuur en hopen we je te verrassen met beelden die je misschien niet ziet tijdens je eigen vakantie.

Volg onze nieuwe webserie vanaf de lente 2023

In ‘Indebergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’ volgen we Nederlanders die in Oostenrijk wonen en werken een paar dagen met onze camera’s en leggen alles vast op beeld (zowel foto als video). Wanneer we ter plekke zijn, kun je ons live volgen via stories op ons Instagramkanaal en foto’s op Facebook. Vanaf eind van de zomer komen de eerste afleveringen van de webserie op YouTube; een documentaire ongeveer 10 minuten per deelnemer. Abonneer je alvast op ons kanaal, want we publiceren daar meer leuke video’s vanuit de bergen.

Acht afleveringen in vier seizoenen

We bezoeken de kandidaten in Oostenrijk elk seizoen, waardoor we aan het einde van dit eerste jaar totaal 8 afleveringen hebben die zich afspelen in de lente, de zomer, de herfst en de winter. Er zijn twee deelnemers per seizoen. Op deze manier laten we zien hoe mooi Oostenrijk is, het hele jaar door! Speciaal thema dit jaar is het water. Want bergbeekjes, rivieren, watervallen en bergmeren vallen vaak letterlijk of figuurlijk in de schaduw van de bergen, dus zetten we het water wat meer in het zonnetje!

Nederlanders in Oostenrijk, gevolgd in alle vier de jaargetijden
© Coen Weesjes

Een voorproefje: de deelnemers

Inmiddels zijn de eerste deelnemers van dit seizoen bekend en hieronder stellen we ze alvast kort aan je voor.

Boaz en Sanne met dochtertje Filippa van de KWT Lodge in Baad (Vorarlberg)

Aflevering 1 ‘Lente’: Boaz en Sanne

In 2017 verruilden Boaz en Sanne het bruisende Amsterdam voor het piepkleine dorpje Baad helemaal aan het einde van het Kleinwalsertal (Vorarlberg). Hier kochten ze een hotel waar ze hun KWT Lodge zijn begonnen. Er is inmiddels flink verbouwd in het pand dat nu 3 appartementen en 8 kamers telt. In hun vrije tijd zijn beiden – en hun inmiddels 4-jarige dochtertje Filippa – veel in de bergen te vinden om hun favoriete sporten uit te oefenen: freeriden, toerskiën, trailrunnen, mountainbiken, klimmen en hiken. We bezoeken deze jonge sportieve familie een paar dagen in mei en gaan samen op pad in het prachtige dal waar we op zoek gaan naar hun lievelingsplekjes en uiteraard actief onderweg zullen zijn.

Nicky is helemaal thuis in de bergen rondom Innsbruck, Tirol
© Kelvin Dekker

Aflevering 2 ‘Lente’: Nicky

In mei gaan we op bezoek bij Nicky, een (bijna) 29-jarige Nederlandse met een enorm grote liefde voor de bergen. Nadat ze haar Duitse vriend in de bergen van Nepal leerde kennen, verhuisde ze eerst naar hem in München om vervolgens samen naar hun lievelingsplek, Innsbruck, te verkassen. Deze hoofdstad van Tirol wordt omgeven door een geweldige bergwereld en in deze ‘achtertuin’ werkt Nicky als bergwandelgids voor haar eigen organisatie she feels alive in the mountains, outdoor yoga lerares en content creator. In de lente gaan we samen met haar op pad in de bergen, springen in het ijskoude water en nemen uiteraard ook een kijkje in de prachtige stad waar ze woont.

Familie Beumers van het vakantiepark Dual Resorts in Karinthië

Aflevering 3 ‘Zomer’: Familie Beumers

Verhuizen vanuit Deventer naar het Oostenrijkse Karinthië mét pubers om daar een nieuw vakantiepark, Dual Resorts, te bouwen en te beheren? Oskar en Marjolein deden het samen met hun 3 kinderen en hond Joep. Inmiddels wonen ze bijna twee jaar in het kleine Afritz am See en is ongeveer de helft van het aantal huizen op het park af. In de zomer logeren we op het park en gaan we samen met de familie op pad in deze waterrijke en meeste zonnige deelstaat van Oostenrijk. Ze geven ons dan een kijkje in hun gezinsleven op het park en we gaan verschillende activiteiten ondernemen op en naast de diverse meren in de buurt. Dat belooft een gezellige boel te worden!

Coen is het hele jaar in de bergen rondom Filzmoos, Salzburg te vinden
© Coen Weesjes

Aflevering 4 ‘Zomer’: Coen

Coen kwam al zijn hele leven in het sfeervolle dorpje Filzmoos in Salzburg, voor hij er in 2003 definitief ging wonen. Eigenlijk kwam hij om een seizoen als skileraar te werken, maar hij besloot al snel dat dit zijn plek was. Inmiddels is hij getrouwd met een Oostenrijkse en hebben ze samen twee kinderen. Coen werkt het hele jaar door als bergwandelgids, maar geeft ook nog steeds skiles, is fotograaf en leidt de plaatselijke bergredding. In de zomer neemt hij ons mee op pad in de natuur en laat ons zien wat deze omgeving met hem en eigenlijk met ieder mens doet: de natuur is meer dan een mooie plaatje, het is onze krachtbron en heeft direct invloed op onze psyche, lichaam en immuunsysteem.

‘Indebergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’ is een webserie die we maken in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.