Skip to navigation Skip to main content

Liechtensteinklamm

Liechtensteinklamm Indebergen
Liechtensteinklamm Kloof
Liechtensteinklamm Uitzicht
Liechtensteinklamm Water (1)
Liechtensteinklamm Waterval (1)
  • Een prachtige wandeling
  • Een must-visit in het SalzburgerLand
  • Een van de langste en diepste kloven van de Alpen

De Liechtensteinklamm is een van de langste en diepste kloven van de Alpen en wordt al jarenlang druk bezocht. De kloof ligt vlak bij Sankt Johann im Pongau en de dorpen Wagrain en Flachau. De Liechtensteinklamm is een indrukwekkend natuurspektakel en een uitje voor het hele gezin.

De Liechtensteinklamm, de langste kloof van Oostenrijk

De Liechtensteinklamm is ontstaan door een ondergrondse zijrivier van de Salzach. Duizenden jaren heeft kolkend water onder de grond door gestroomd en de kalkstenen rotsen uitgesneden. Op sommige punten zijn de rotswanden zelfs wel 200 meter hoog en ontzettend smal, zodat je de lucht bijna niet kunt zien. De Liechtensteinklamm heeft een lengte van ongeveer vier kilometer en eindigt in een waterval. Het is daarmee de langste kloof van Oostenrijk. Je kunt ongeveer anderhalve kilometer bewandelen. Onderweg word je continu verrast door dit indrukwekkende natuurfenomeen. Het is dan ook niet gek dat velen de Liechtensteinklamm bestempelen als een van de mooiste kloven van de Alpen.

Op ontdekkingstocht door de kloof

Sinds halverwege de 19e eeuw is het mogelijk om de Liechtensteinklamm van binnen te bewonderen. ’s Winters is dit niet mogelijk, omdat het dan veel te gevaarlijk is. Door de kloof loopt een houten wandelpad met bruggen en in totaal circa 440 traptreden. Trek stevige schoenen aan, want het kan behoorlijk glad zijn. Tip: in het hoogseizoen (juni t/m augustus) kan het tussen 10.00 en 14.00 uur behoorlijk druk zijn in de kloof. Het is verstandig om voor die tijd of later aanwezig te zijn.

Bijzonder: de wenteltrap Helix

Absoluut een hoogtepunt van het wandelen door de Liechtensteinklamm, is de ‘Helix’, oftewel een wenteltrap. De trap loopt in een spiraal dat tot wel 30 meter de diepte in loopt. Middels een wandeling over deze trap kun je goed je ogen uitkijken en verwonderen bij het adembenemende natuurspektakel waarmee je omgeven wordt. 

Opnieuw geopend

Na ruim drie jaar gesloten te zijn, is de Liechtensteinklamm sinds 11 juni 2020 weer open voor publiek. Een groot deel van de kloof was ingestort en daardoor niet meer toegankelijk. De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd en gebouwd, zodat alles weer veilig is voor bezoekers. Onderdeel van de renovatie zijn maar liefst drie tunnels, vier galerijen en zestig netten ter veiligheid. Ook is er een monitorsysteem ingebouwd waarmee vallende rotsstukken gedetecteerd worden. Hiermee is een bezoek aan de Liechtensteinklamm weer helemaal veilig mogelijk. 

Hier ligt de Liechtensteinklamm

De langste kloof van Oostenrijk is gelegen in het dorpje St. Johann in het SalzburgerLand. De Liechtensteinklamm ligt op zo'n veertig minuten rijden van Salzburg en is eenvoudig bereikbaar per auto, er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. 

Liechtensteinklammlogo

Liechtensteinklamm

Entreeprijzen
  • Prijs volwassenen: € 11,-
  • Prijs kinderen (6 - 18): € 6,-

Met de SalzburgerLand Card krijg je één dag gratis toegang. Beschik je over de Salzburger Sportwelt Card, dan krijg je korting op de toegang tot de kloof. 

Openingstijden

Maandag 09.00 - 18.00
Dinsdag 09.00 - 18.00
Woensdag 09.00 - 18.00
Donderdag 09.00 - 18.00
Vrijdag 09.00 - 18.00
Zaterdag 09.00 - 18.00
Zondag 09.00 - 18.00

Bovengenoemde tijden gelden voor begin mei tot eind september. In oktober is de kloof geopend van 09.00 - 16.00 uur. 's Winters gesloten.

Schrijf een beoordeling

Persoonlijke gegevens
*
Algemeen cijfer
Vertel iets over je verblijf
*

Laatste beoordelingen van onze bezoekers