Skip to navigation Skip to main content

10 dingen die je alleen doet als je in de bergen bent

Proosten met Schnapps in de bergen

De bergen maken iets in ons los en als we er zijn, dan doen we soms dingen die we thuis echt nooit zouden doen. Twee keer per dag warm eten bijvoorbeeld of om 21.00 uur al onder de wol kruipen. En wat dacht je van in je sportkleren een restaurant binnenstappen? Tijdens je vakantie in de bergen doe je dat gewoon. En niemand vindt het vreemd.

1. Iedereen onderweg groeten

Grüß Gott! Servus! Grüezi! Of gewoon: Hallo. Wanneer we in de bergen zijn, groet iedereen elkaar. Persoonlijk vind ik het een mooie gewoonte om elkaar een fijne dag te wensen. Soms is het een kort knikje, maar elkaar passeren zonder elkaar aan te kijken en iets te zeggen, gebeurt eigenlijk niet.

2. In je sportkleding een restaurant binnen stappen

In je wandelbroek en wandelshirt uit eten gaan? Ja hoor, dat kan gewoon tijdens je vakantie in de bergen. Je kunt je thuis toch niet voorstellen dat je in je sportkleding, waarin je behoorlijk hebt lopen zweten, een restaurant binnenstapt?

Uit eten in sportkleding

3. Twee keer per dag warm eten

Na een paar uur wandelen heb je behoorlijk trek gekregen. Niets is dan lekkerder dan een heerlijke Tiroler Gröstl, Schnitzel of Käsespatzle tijdens de lunch in een berghut. En ’s avonds? Ach dan gaat er ook wel weer een warm gerecht in hoor!

4. Je wekker zetten tijdens je vakantie

Tijdens een strandvakantie zullen maar weinig mensen ’s ochtends een wekker zetten. In de bergen is het anders. De zonsopkomst is er prachtig en wanneer je een lange wandeling gaat maken, is vroeg vertrekken vaak een must. Daarvoor zet je graag je wekker, geen probleem!

Zonsopkomst in de bergen

5. Bij andere mensen aan tafel schuiven

Wanneer je met z’n tweeën een gezellige stube binnenloopt, kijkt niemand je raar aan wanneer je aanschuift bij een tafel waar al mensen zitten. ‘Zijn deze stoelen nog vrij?’, vraag je uiteraard wel even, maar daarna wordt het al snel gezellig aan tafel.

6. Met de (wandel)bus

Thuis pak je snel de auto als je ergens heengaat. In de bergen zijn post- of wandelbussen vaak een uitkomst. Ze brengen je naar het startpunt van een mooie tocht of weer terug naar je accommodatie aan het einde van de dag. Handig!

Wandelbus in de bergen

7. Om 21.00 uur naar bed

Thuis neem je het je ook wel eens voor: vroeg naar bed gaan. Meestal lukt dit niet. Maar in de bergen is het geen probleem. Rond 21.00 uur beginnen je oogleden zwaar te worden en binnen een uur ligt je heerlijk onder het donzen dekbed.

8. Om 12.00 uur aan de alcohol

Daar komt die aardige huttenwaard aan met een dienblaadje vol met Schnapps. Afwijzen is niet aardig, dus ondanks dat het nog erg vroeg is neem je het glaasje dankbaar in ontvangst, terwijl je denkt: dit zou ik thuis nóóit rond deze tijd doen!

Dienblad met Schnapps in de bergen

9. Twee dagen dezelfde sokken aan

Met drie paar wandelsokken voor een week vakantie, ontkom je er niet aan om gewoon twee dagen dezelfde aan te trekken. Je had je nog zo voorgenomen om ze even te wassen, maar ja…

10. Drie keer per week friet eten

Lekkere zoute frietjes smaken altijd zó goed in de bergen! En ze worden ook bij diverse gerechten geserveerd: Schnitzel, Wurstel of een Cordon Blue worden meestal vergezeld door die goudgele rakkers. En als echte Nederlander vraag je er ook mayonaise bij. Hmmmm.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.