Recept: Tiroler Gröstl

Recept: Tiroler Gröstl

11 juni 2018

door Miranda in Recepten

Tiroler Gröstl is een absolute 'must-eat' als je in de Oostenrijkse bergen bent. Hoewel de naam anders doet vermoeden, staat dit recept niet alleen in Tirol op de menukaart. Soms wordt het ook gewoon Gröstl genoemd, of Bauerngröstl. Het gerecht is ontstaan doordat koks vaak veel te veel eten kookten voor hun gasten. Eens in de paar dagen maakten ze van de overgebleven restjes een pan Tiroler Gröstl voor het personeel. Inmiddels is het een geliefde maaltijd in elke berghut.

Ingrediënten Tiroler Gröstl voor 2 personen

  • 600 gram aardappelen
  • een flinke ui
  • 250 gram spek
  • een grote klont boter (80 gram)
  • 2 eieren
  • eventueel 200 gram gaar rundvlees in stukjes
  • zout en peper naar smaak
  • kummel
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Tiroler Gröstl

Bereiding Tiroler Gröstl

Kook de aardappelen, in de schil, ongeveer 10 minuten. Giet ze af, verwijder de schil en snijd de aardappels in plakjes. Bak de spekjes in een beetje boter tot ze mooi knapperig bruin zijn. Fruit in een andere pan de in stukjes gesneden ui, voeg hier vervolgens de aardappelplakjes aan toe. Bak de aardappels tot ze mooi goudbruin zijn geworden. Voeg als laatste de spekjes toe en breng het geheel op smaak met peper, zout en kummel. Wil je de Tiroler Gröstl nog voedzamer en lekkerder maken voeg dan het gare - in stukjes gesneden - rundvlees toe. Bak als laatste de spiegeleieren. Verdeel de Gröstl over de borden, strooi er peterselie over en leg er het ei op.

Tiroler Gröstl smaakt goed met een frisse groene- of koolsalade. Eet smakelijk!

Reactie(s) Reageren?

door Hans op 9 juli 2016

Och! Dit blijft toch wel een van mijn favoriete gerechten uit de bergen!

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips