Skip to navigation Skip to main content
Bord Tiroler Gröstl in de bergen

Tiroler Gröstl is een absolute 'must-eat' als je in de Oostenrijkse bergen bent. Het gerecht is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens vullend en voedzaam. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kun je een pannetje Tiroler Gröstl bijna overal in Oostenrijk bestellen. Soms wordt het ook gewoon Gröstl of Bauerngröstl genoemd. Wil jij het gerecht ook graag thuis maken? Ga dan aan de slag met dit recept voor Tiroler Gröstl.

Ingrediënten Tiroler Gröstl (2 personen)

Tiroler Gröstl is een typisch Oostenrijks gerecht. Het is ooit ontstaan doordat koks vaak te veel eten kookten voor de gasten. Van alle overgebleven restjes maakten ze zo nu en dan een pan Tiroler Gröstl voor het personeel. Inmiddels is het geen afdankertje meer, maar een wel gewaardeerde maaltijd. De volgende ingrediënten heb je nodig voor dit recept voor 2 personen.

  • 600 gram vastkokende aardappelen, voorgekookt en in schijfjes
  • 2 middelgrote witte uien, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 200 gram gerookte spekblokjes
  • 2 varkens schouderkarbonades of een restje van het gebraad
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel boter
  • 2 eieren
  • 25 gram bieslook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
Recept voor Tiroler Gröstl met Krautsalat

Bereiding Tiroler Gröstl

Stap 1. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bestrooi de karbonades met zout en peper en bak om en om tot ze goudbruin en gaar zijn. Haal uit de pan en zet apart. Heb je een restje van het gebraad over? Sla deze stap dan over.

Stap 2. In de resterende olie bak je de spekjes knapperig. Voeg vervolgens de ui toe en bak tot deze glazig is. Bak nu de knoflook nog even mee. Als het goed is ruikt de keuken inmiddels goddelijk! Snijd ondertussen de schouderkarbonades in blokjes en voeg deze toe aan het mengsel. Zet apart.

Stap 3. Pak een schone koekenpan en zet die met 1 el boter en 1 el olie op het vuur. Doe de aardappelschijfjes in de pan (zelf gekookt is heerlijk, maar een kant en klaar pakje kan ook en is lekker makkelijk). Kruid met wat zout en peper en bak de schijfjes tot ze goudbruin zijn.

Stap 4. Verhit 1 el olie in een koekenpan. Bak hierin twee spiegeleieren.

Stap 5: Nu is het tijd om alles samen te voegen. Roer het spekjes/vleesmengsel door de aardappeltjes. Neem tweederde van de bieslook en roer dit er ook doorheen. Serveer in een mooie pan of schaal en leg de spiegeleieren op de Tiroler Gröstl. Strooi er nog wat van de overgebleven bieslook overheen.

Guten apetit!

Rood pannetje met zelfgemaakte Tiroler Gröstl

Bonusrecept: Krautsalat

Tiroler Gröstl is een machtig gerecht dat vraagt om een frisse tegenhanger. Serveer er daarom een frisse, traditionele Krautsalat bij. Neem 300 gram fijngesneden witte kool en voeg daar 1,5 theelepel karwijzaad (kummel), 5 eetlepels azijn, 2 eetlepels olie en 1,5 eetlepel suiker aan toe. Breng op smaak met zout en peper en meng alles goed door met je handen. Zo masseer je alle smaken goed in de kool. Laat de salade minimaal een half uur trekken, het liefst nog langer. Serveer de Krautsalat bij de Tiroler Gröstl.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.