Recept: Spinatknödel

Recept Spinatknodel

22 februari 2019

door Mariska in Recepten

Al jaren kom ik in de winter één of twee keer in Oostenrijk. Lekker skiën of andere winteractiviteiten ondernemen in de bergen en dan tussen de middag heerlijk opwarmen in een berghut! Wat ik zo leuk vind aan de knusse, kleinere berghutten zijn de traditionele gerechten die er geserveerd worden. Zeker niet onbelangrijk is de heerlijke geur van de vers bereide maaltijden die uit de keuken komt. Eén van de gerechten die voor mij synoniem staan met de bergen en winter zijn de bekende ‘knödeln’. Je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en maten. Zoet, hartig, je komt verschillende varianten tegen. De bergliefhebbers onder ons kennen de hartige knödeln met spek, kaas of spinazie. In dit blog het recept voor Spinatknödel. 

Over de Spinatknödel

De knödel is oorspronkelijk in berghutten en gasthofen ontstaan om voedselverspilling tegen te gaan. Overgebleven producten werden samengevoegd, gebonden en vervolgens in heet water gekookt. Hierdoor bestaat de basis van de Spinatknödel uit brood. Je kunt uiteindelijk ook zelf experimenteren welk ingrediënt je wel of niet wilt toevoegen aan de knödel. 

Spinatknodel met Parmezaanse kaas en boter
Spinatknödel met Parmezaanse kaas en boter (Foto: © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin)

Recept Spinatknödel: de ingrediënten (3 pers.) 

  • 750 g verse spinazie
  • 350 g (oud) witbrood
  • 125 ml melk
  • 2 el bloem
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • 1 el gehakte peterselie
  • snufje zout
  • snufje peper
  • snufje knoflookpoeder

Bereidingswijze Spinatknödel:


Stap 1: Zet alle ingrediënten klaar voordat je gaat starten met de bereiding van de Spinatknödeln. Snijd de ui in kleine stukjes en doe hetzelfde met het brood. Roerbak kort de verse spinazie en hak de spinazie vervolgens fijn. Stoof de ui in een gesloten pan langzaam gaar. Laat zowel de spinazie als de ui afkoelen. 

Stap 2: Klop in een mengkom de eieren los met het melk, zout, peper en knoflookpoeder. Voeg vervolgens de stukjes brood, gestoofde ui, spinazie en peterselie toe. Maak van dit alles een samenhangend geheel door het goed te kneden. Laat het mengsel minimaal 30-45 minuten staan zodat de smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen. Kneed met (vochtige) handen de 2 eetlepels bloem door het mengsel. Verdeel het mengsel in gelijke delen en maak er ballen van.

Stap 3: Breng in een grote pan ruim water aan de kook met een theelepel zout. Zodra het water kookt zet je het vuur zachter. Het water moet net koken. Voeg de knödeln toe aan het kokende water en laat ze zachtjes koken. Pas op dat het water niet te hard kookt, want dan vallen de knödeln uit elkaar.
Let erin het begin op dat de Spinatknödeln niet aan de bodem van de pan vast gaan zitten. Dit kan voorkomen worden door met een spatel regelmatig over de bodem van de pan te roeren. Doe dit voorzichtig zodat de knödeln niet uit elkaar vallen. Kook de Spinatknödeln zo'n 12 minuten. Mochten ze niet gaar zijn dan kun je de knödeln altijd een paar minuten langer laten koken. Haal de Spinatknödeln uit het kokende water en laat het uitlekken op keukenpapier. 

Stap 4: Smelt 1-2 eetlepels boter in een koekenpan en haal één voor één de Sinatknodeln door het boter. Serveer vervolgens de knodels op een bord met een lekkere frisse salade en strooi er Parmezaanse kaas overheen. De overgebleven boter kan nog over de spinazie-knödeln verdeeld worden voordat je de Parmezaanse kaas erover strooit. Eet smakelijk!   

Heb jij wel eens Spinatknodel gemaakt? 



Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips