Skip to navigation Skip to main content

Recept: gezonde vanille-kruisbessencake

11109 - Recept: gezonde vanille-kruisbessencake

Door: Mariska Dute. Al jaren kom ik graag in de Alpenlanden Duitsland en Oostenrijk. Vooral Oostenrijk is favoriet en ik ben hier meerdere keren per jaar. De natuur, de bergen, de gastvrijheid, de cultuur en vooral ook de gastronomie trekken mij enorm. Voor mij is dit een plek om lekker te relaxen en alles in Nederland even achter me te laten. In dit blog deel ik een lekker recept met producten uit de Alpenlanden. Inspiratie heb ik afgelopen zomer opgedaan tijdens mijn verblijf in Oostenrijk.

Kaffee mit Küchen

In Oostenrijk heb je diverse producten die in Nederland minder tot nauwelijks te verkrijgen zijn. Erg jammer, want bijvoorbeeld de kruisbessen die ik in dit recept gebruik zijn erg lekker. Mijn ideeën komen spontaan, tijdens een rondje hardlopen, een bezoekje aan de markt of tijdens het doen van mijn (vakantie)boodschappen. ‘Kaffee mit küchen’ is voor mij onlosmakelijk verbonden met Duitsland en Oostenrijk. Vandaar dit recept voor een lekkere cake. De Konditoreien en Bäckereien liggen altijd vol met mooi gedecoreerde cakes en taarten. Ik vind het een genot om dit te zien en natuurlijk om te proeven.

Producten uit de Alpenlanden

De link met Oostenrijk is de kruisbessen, cranberry’s, vanille en natuurlijk de cake zelf. Vruchtentaarten en cakes worden veel gebakken in Oostenrijk. De cake is vrij makkelijk om zelf te maken en je kunt met diverse ingrediënten variëren mocht je iets niet in huis hebben. Denk bijvoorbeeld aan speltbloem of kokosdrink. Dit kun je prima vervangen door patentbloem of melk. Hetzelfde geldt voor ahornsiroop, honing kan ook prima gebruikt worden.

Ingrediënten vanille-kruisbessencake

  • 250 ml kokosdrink (bijvoorbeeld eigen merk AH of Alpro)
  • 200 g speltbloem
  • 170 g kruisbessen
  • 100 g appelmoes
  • 50 g cranberry’s
  • 50 g amandelmeel
  • 35 g maïzena
  • 25 g 100% notenpasta of naturel pindakaas
  • 3 el ahornsiroop
  • 1 g vanillearoma (Dr. Oetker)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • snufje zout
  • amandelschaafsel voor garnering
  • 1 lage langwerpige bak- of quichevorm
  • keukenmachine of blender en mixer

Bereiding vanille-kruisbessencake

Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de bakvorm met bakpapier. Door de bodem van de bakvorm licht in te vetten blijft het bakpapier beter liggen. Verwijder de steeltjes van de kruisbessen aan beide kanten van de bessen. Verwarm de helft van de kokosdrink met de notenpasta of pindakaas 25 seconden in de magnetron zodat de notenpasta/pindakaas zacht word en beter mengt met de kokosdrink.
Meng in een grote mengkom het speltbloem, amandelmeel, bakpoeder, zout, maïzena, vanillearoma, vanillesuiker, ahornsiroop, restant van de kokosdrink, notenpastamengsel en appelmoes met elkaar. Mix dit goed door elkaar. Als laatste roer je de cranberry’s en kruisbessen door het beslag.
Het beslag mag gerust ‘nat’ aanvoelen, dit voorkomt dat de cake ‘droog’ uit de oven komt. Verdeel het beslag met een lepel over de bakvorm. Garneer af met het amandelschaafsel. Bak de kruisbessencake in circa 45 minuten gaar in de oven. Controleer of het gaar is door met een satéprikker in het deeg te prikken. Er mag niets meer aan de satéprikker blijven zitten. Laat de cake afkoelen voordat je het in stukken gaat snijden. Je kunt de gezonde kruisbessencake in stukjes invriezen of 1 dag luchtdicht verpakt buiten de koeling bewaren.

recept vanille-kruisbessencake

Vegetariërs, veganisten of allergieën?

Voor mensen met diëten of intoleranties is dit recept ook geschikt. Het voordeel van dit recept is dat het glutenvrij te maken is door glutenvrij meel of bloem te gebruiken. De cake is ook erg lekker met rode en blauwe bessen in plaats van kruisbessen. Tenslotte kun je in Duitsland en Oostenrijk veel diverse soorten bessen verkrijgen in de supermarkt of op de markt. Ik heb bewust ervoor gekozen om geen geraffineerde suiker te gebruiken met uitzondering van 1 zakje vanillesuiker. Met dit recept wil ik laten zien dat je met andere smaakmakers gerechten heel goed op smaak kan brengen. Een goede (droge) kruidenvoorraad doet wonderen. En voor nu lekker aan de slag en veel bakplezier!

Over Mariska Dute

Mariska Dute, 31 jaar, is Oostenrijkfanaat, langeafstandsatlete en sportdiëtist/docent. Oostenrijk is haar tweede thuisland en vooral de regio Zell am See/Kaprun/Pinzgau is favoriet. Ze heeft een eigen bedrijf als (sport)diëtist, Mariska Dute Voeding, Sport & Advies. Vanuit haar bedrijf begeleidt ze cliënten op gebied van voeding en sport, ontwikkelt ze recepten, geeft (kook)workshops en adviseert bedrijven op gebied van gezonde voeding. Wil je meer informatie over het aanbod of over Mariska, bekijk dan hier haar website.

Zomer Mariska

Over Mariska

Van huis uit heeft Mariska de liefde voor de bergen meegekregen. De Alpen in Frankrijk en Oostenrijk waren de meest geliefde vakantiebestemmingen in de zomer. Die liefde werd steeds groter en inmiddels is het zo erg geworden dat Mariska Piesendorf en de regio Zell am See-Kaprun tot haar tweede thuis beschouwt.