Skip to navigation Skip to main content
Kaiserschmarrn Pannetje

Kaiserschmarrn! Iedereen die in de bergen is geweest, heeft wel eens een pannetje langs zien komen of besteld (en dus gegeten). Deze typisch Oostenrijkse 'pannenkoek' staat in bijna elke berghut op het menu. Eigenlijk is het een dessert, maar wat ons betreft kan het ook prima als diner of lunch! Kaiserschmarrn worden vaak geserveerd met poedersuiker, preiselbeerencompote en appelmoes. Ook thuis maak je dit gerecht binnen een handomdraai. Hoe? Met dit recept Kaiserschmarrn.

Recept Kaiserschmarrn: ingrediënten

Heb jij zin in een overheerlijke Oostenrijkse maaltijd? Maak dan dit recept voor Kaiserschmarrn. Het is helemaal niet moeilijk en veel lekkerder dan zo'n kant en klaar zakje van Knorr. Binnen een uurtje geniet jij aan je eigen keukentafel van deze Oostenrijkse lekkernij. Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 180 gram bloem
  • 6 eieren
  • 350 ml melk
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 el suiker
  • Snuf zout
  • 70 gram rozijnen, geweld in warm water of Strohrum
  • Boter om in te bakken
  • Poedersuiker
  • Optioneel: 3 eetlepels suiker
Bordje Kaiserschmarrn in de bergen

Bereiding Kaiserschmarrn

Stap 1: Neem twee grote mengkommen en splits de eieren. Mix in de ene kom de eidooiers met suiker, vanillesuiker, melk en bloem tot een egaal mengsel. Klop in de andere kom de eiwitten stijf met een snuf zout.

 

Stap 2: Nu is het tijd om beide mengsels samen te voegen. Je wilt eindigen met een zo luchtig mogelijk beslag. Doe daarom eerst een klein beetje van het opgeklopte eiwit bij het eigeelmengsel. Spatel rustig door, dit heet familie maken. Nu kun je de rest van het eiwit toevoegen. Ook hier geldt: rustig doorroeren en niet hardhandig mixen met een garde. Als alles goed gemengd is, roer je tot slot de rozijnen erdoor. Geen fan van rozijnen? Laat ze dan lekker weg.

 

Stap 3: Zet een grote koekenpan op laag vuur en smelt hierin een klontje boter. Giet de helft van het beslag in de pan en laat het rustig garen. Controleer na een minuut of 4/5 of de onderkant goudbruin begint te kleuren. Dit kun je doen door met een spatel langs de rand te gaan en de pannenkoek iets op te wippen. Na 5 à 7 minuten is het tijd om te draaien. Snijd de pannenkoek met je spatel in vier pizzapunten. Draai deze een voor een om, zodat ook de bovenkant kan garen. Als alles gaar is, snijd je de pannenkoek in kleine stukjes. Dat kan gewoon met de spatel in de pan. Bak de stukjes nog even mee en herhaal deze stap met de rest van het beslag.

 

Stap 4 (bonustip): Gek op Kaiserschmarrn met een krokant en gekarameliseerd laagje aan de buitenkant? Verhit in dezelfde pan 3 eetlepels suiker. Als de suiker gesmolten is en lichtbruin wordt, doe je de Kaiserschmarrn terug in de pan. Roer alles goed door elkaar.

 

Stap 5: Serveer de Kaiserschmarrn in een grote schaal met appelmoes en poedersuiker.

 

Guten apetit!

Zelf Kaiserschmarrn maken
Kaiserschmarrn omkeren met spatel
Kaiserschmarrn bakken in koekenpan
Zelfgemaakte Kaiserschmarrn in rood pannetje
Eindresultaat van zelf Kaiserschmarrn maken

Zelf appelmoes maken bij de Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn smaken natuurlijk het allerlekkerst met zelfgemaakte appelmoes. Ook dat is ontzettend simpel om te maken! Schil 1 kg appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes. Doe de appels samen met 2 el suiker, 1 el kaneel en 2 el water of appelsap in een grote pan. Zet deze op laag vuur en laat +/- een half uurtje stoven met de deksel erop. Zijn de appels zacht genoeg? Dan kun je ze pureren of stampen met een pureestamper. Proef of je eventueel nog wat suiker of kaneel toe moet voegen. Laat afkoelen en serveer bij de Kaiserschmarrn.

Een gerecht vol mythes en verhalen

Kaiserschmarrn is een gerecht vol mythes en verhalen. Vooral over het ontstaan ervan is niet iedereen het eens. Het verhaal gaat dat het gerecht haar naam te danken heeft aan Kaiser Franz Josef, bij velen bekend van Sisi. De beste man was gek op dit nieuwe culinaire gerecht. Sisi was alleen op dieet en dat betekende een extra groot portie voor Franz. Andere mensen zeggen dat het niet de koks van de keizer waren, maar de boeren en kaasmakers (Käser) die dit gerecht voor het eerst maakten. Toen de keizer bij hen op bezoek kwam tijdens het jagen, was hij meteen verkocht. Hoe de naam Kaiserschmarrn ontstond en de echte waarheid zullen we misschien nooit te weten komen. Wat vooral belangrijk is, is de overheerlijke smaak van dit zoete gerecht!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.