Recept: Kaiserschmarrn

Recept: Kaiserschmarrn

16 april 2018

door Yvonne in Recepten

Kaiserschmarrn! Iedereen die in de Oostenrijkse bergen is geweest heeft wel eens een bordje langs zien komen of besteld (en dus gegeten). Deze Oostenrijkse 'pannenkoek' staat in bijna elke berghut op de kaart. Kaiserschmarrn worden vaak vergezeld van in rum gewelde rozijnen, poedersuiker, compote en appelmoes. Het wordt geserveerd in een pan of op een bord, maar vaak is het een ruime portie waarna je goed vol zit. Niet voor niets een favoriet van velen.

Ingrediënten voor Kaiserschmarrn

  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 gram bloem
  • 3 eieren
  • 25 gram suiker
  • 300 gram melk
  • 40 gram boter
  • 1 snufje zout
  • 50 gram poedersuiker
  • Naar eigen wens, 1 shot rum

Bereiding van Kaiserschmarrn

Wel de rozijnen in een kommetje met de rum of lauwwarm water. Splits de eieren en doe de eiwitten en eidooiers apart in een ruime, vetvrije kom. Klop de eidooiers met een mixer. Voeg tijdens het mixen de suiker, vanillesuiker en zout toe. De dooiers zijn goed als het beslag dik en schuimig is en traag van de gardes afloopt. Voeg vervolgen om en om een beetje bloem en een scheutje melk toe. Klop het beslag tot het glad is. Voeg naar eigen wens de rozijnen en de rum toe (afgieten van de rum is niet perse nodig).

Sla de eiwitten stijf met de mixer. Houd de kom schuin om te controleren of de eiwitten goed zijn. Wanneer het beslag 'blijft zitten' is het goed. Spatel de eiwitten vervolgens voorzichtig door de rest van het beslag. Schep het beslag met de spatel om, om het goed te mengen.

Doe een eetlepel boter in een koekenpan en voeg ongeveer een kwart van het beslag toe, wanneer de boter heet is. Bak de koek op een (middel)laag vuur tot het aan de onderkant goudbruin is. Til de koek voorzichtig op, doe nog wat boter in de pan, draai de koek (voorzichtig!) om en bak ook de andere kant goudbruin. Breek de koek vervolgens met een vork in stukken en bak deze al roerend nog een paar minuten. Herhaal het bakken met de rest van het beslag. Houd de Kaiserschmarrn in de oven warm. Serveer de Kaiserschmarrn met poedersuiker, appelmoes en compote.

Oostenrijkse Kaiserschmarrn en appelmoes op een terras

Kaiserschmarrn tip

Behoefte aan een bordje Kaiserschmarrn binnen een kwartier? Neem een pak kant-en-klaar beslag mee uit Oostenrijk of houd de folders van de Aldi en de Lidl in de gaten, eens in de zoveel tijd verkopen deze supermarkten kant-en-klaar beslag voor Kaiserschmarrn.

Zomervakantie tips