Skip to navigation Skip to main content
Toscolano Maderno Gardameer
© Rutger Muller
Italië

Vakantie Gardameer

  • Het grootste meer in Italië
  • Een groot aanbod aan campings
  • Het Gardameer ligt in de regio's Trentino, Lombardije en Veneto

Het Gardameer is met een oppervlakte van 369,98 km² niet alleen het grootste meer van Italië, maar ook één van de populairste. Het meer wordt door de Italianen Lago di Garda genoemd en ligt in het noorden van het land. Jaarlijks trekken duizenden vakantiegangers vanuit Italië en omstreken naar het Gardameer om te genieten van een welverdiende vakantie. Populaire bestemmingen zijn Bardolino, Lazise, Peschiera en Riva del Garda. De mediterraanse levensstijl, het verfrissende bergwater en vele buitenactiviteiten hebben een enorme aantrekkingskracht. Bovendien is een camping aan het Gardameer zo gevonden!

Het Gardameer ligt in de drie regio’s Veneto, Zuid-Tirol en Lombardije. De natuur is overal anders en laat je keer op keer verrassen. Doordat de noordzijde tegen de uitlopers van de machtige Dolomieten ligt, is het hier een stuk ruiger en bergachtiger. Verder zuidelijk is het landschap meer heuvelachtig te noemen. Langs het water liggen allerlei dorpjes, wijngaarden, citroenplantages, velden vol olijfbomen en campings. In het meer liggen zeven kleine eilandjes. Of het nou gaat om een relaxte strandvakantie of een actieve vakantie, er is voor iedereen genoeg te doen!

Een wandelvakantie aan het Gardameer

Een wandelvakantie aan het Gardameer betekent keuze uit een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van verschillende niveaus. Omdat de noordzijde van het meer aan de uitlopers van de Dolomieten ligt, is het hier veel bergachtiger en kun je ook wandelingen op grote hoogte maken. Rondom het Gardameer vind je dagtochten, themawandelingen en meerdaagse wandelroutes. Er zijn niet alleen wandelingen voor volwassenen en geoefende wandelaars, maar ook voor families met kinderen. Tips voor wandelen in de buurt van het Gardameer zijn:

- Wandelen langs de noordzijde van het Gardameer: de omgeving is hier erg bergachtig en de sporen uit de Eerste Wereldoorlog zijn nog goed zichtbaar. Bekijk hier onze tips >
- De Monte Stivo wandeling: deze wandeling trakteert je onderweg op schitterende uitzichten op het Gardameer. Bekijk hier alle informatie over de Monte Stivo wandeling >
- Torbole sul Garda: deze wandeling wordt gecombineerd met ruim 400 traptreden. Meer informatie over de route lees je hier >
- De Gardatrek: deze meerdaagse wandelroute is mogelijk in drie verschillende niveaus welke ‘Loops’ genoemd worden. De Low Loop bestaat uit twee etappes, is 33,5 kilometer lang en overbrugt 1045 meter hoogteverschil. De Medium Loop bestaat uit vier etappes, heeft een lengte van 73,2 kilometer en overbrugt 3275 hoogtemeters. De Top Loop is 90 kilometer lang, verdeeld over zeven etappes en overbrugt 6990 hoogtemeters.

Monte Stivo 4
Spalder Media Group
Wandelen op de Monte Stivo met uitzicht op het Gardameer.

Zwemplezier en veel watersporten

Een vakantie aan het Gardameer betekent toegang tot allerlei activiteiten op en in het water. Langs de oevers liggen allerlei strandjes waar je op een zonnige dag je handdoek uit kunt leggen. Sommige stranden bieden allerlei faciliteiten, terwijl er ook een aantal kleine en idyllische varianten te vinden zijn. Naast zwemmen, zijn er ook allerlei watersporten mogelijk. Surfen, waterskiën, kitesurfen, wakeboarden en duiken behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Een familievakantie aan het Gardameer

Het Gardameer is een ideale bestemming voor families met kinderen van alle leeftijden. Vooral het zuiden wordt in de zomermaanden drukbezocht door families. Je vindt hier allerlei grote campings met zwembaden, animatie en speeltuinen. Ook zijn er waterparken, attractieparken en brede stranden. De kinderen maken gemakkelijk nieuwe vrienden en ook voor jou als ouder is er genoeg gezelligheid. Natuurlijk betekent een familievakantie aan het Gardameer niet alleen uitbundigheid en drukte. Er zijn namelijk ook een aantal opties voor een rustige vakantie. 

Strandgardameer2
Spalder Media Group
Een van de vele stranden aan het Gardameer.

Fietsen bij het Gardameer

Naast wandelen, kun je rondom het Gardameer ook goed fietsen, mountainbiken, wielrennen of e-biken. Het is mogelijk om eigen materiaal mee te nemen, maar ook om dat te huren. Er ligt een uitgebreid netwerk aan paden van verschillende niveaus. Je kunt alleen op ontdekkingsreis gaan, maar ook samen met een gids.
Bekijk hier een aantal tips voor mountainbiken rondom het Gardameer >

Kamperen aan het Gardameer

Wanneer je gaat kamperen aan het Gardameer, kun je kiezen uit een breed aanbod aan campings. De meeste campings liggen in het zuiden, maar ook langs de rest van het meer zijn een aantal campings te vinden. Er zijn knusse, kleine campings, maar ook grote campings met allerlei faciliteiten voor families.

Gardameer Uitzicht Bergen
Aan het Gardameer is het heerlijk vertoeven.

Tips voor een vakantie aan het Gardameer

  • Er liggen een aantal mooie golfbanen rondom het Gardameer.
  • Liefhebbers van lekker eten en drinken kunnen helemaal losgaan in de vele restaurantjes.
  • Rondom het Gardameer staan veel olijfbomen waar olijfolie van gemaakt wordt. Er zijn een aantal plaatsen waar je kunt bekijken hoe dit gedaan wordt. Uiteraard hoort proeven daarbij ook tot de mogelijkheden!
  • Ben je een echte wijnliefhebber? In deze streek staan allerlei wijnhuizen waar verschillende soorten wijn worden gemaakt. In veel gevallen kun je deze ook als toerist bezoeken. Stap gewoon binnen en vraag om de mogelijkheden. Een rondleiding en proeverij zijn in veel gevallen gratis en na afloop kun je al die lekkere wijnen (tegen betaling) mee naar huis nemen!

Dorpen rondom het Gardameer

Rondom het Gardameer liggen allerlei leuke dorpen. Het is meer dan de moeite waard om tijdens de vakantie een dag de auto te pakken en een ritje langs het meer te maken. Parkeer de auto en slenter door de straatjes. Er zijn veel kleine winkels met leuke hebbedingen, gezellige pleinen en bezienswaardigheden. De dorpen rondom het Gardameer hebben allemaal hun eigen kenmerken en bijzonderheden, waardoor je elke keer opnieuw wordt verrast. Scroll nog wat verder naar beneden en ontdek alle vakantiedorpen aan het Gardameer!