Skip to navigation Skip to main content

Wandelen Gardameer: Monte Stivo (2054 meter)

Monte Stivo 1
© Spalder Media Group

Als je aan het Gardameer denkt, komt wandelen wellicht niet als eerste in je op. Toch bieden - met name de bergen rondom de noordkust van het grootste meer van Italië - enorm veel mogelijkheden. Niet alleen de wandelingen zelf zijn de moeite waard, maar ook de uitzichten op het Gardameer zijn fenomenaal. Eén van de mooiste uitzichten op het Gardameer heb je vanaf de 2059 meter hoge Monte Stivo. In dit artikel over wandelen aan het Gardameer: wandelen naar de top van de Monte Stivo, inclusief routebeschrijving en beelden!

Wandelen Gardameer: Monte Stivo (2054 meter)

Duur 4 uur
Hoogtemeters 900 meter klimmen, 900 meter dalen
Afstand 8,5 km
Ondergrond Asfalt, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt wandeling Monte Stivo

De wandeling naar de Monte Stivo begint vanaf de Passo Santa Barbara op 1169 meter hoogte, hier is tevens een parkeerplaats. De pas is te bereiken via twee kanten; een smalle kronkelende bergweg (12 km) via Arco en Bolognano of via een bredere weg door Val di Gresta (13 km). Hiervoor rijd je vanaf het Gardameer richting Rovereto en sla je bij Loppio linksaf richting Val di Gresta en voor Ronzo Chienis sla je linksaf naar Passo Santa Barbara. Je kunt ook nog wat extra hoogtemeters met de auto pakken door te parkeren bij de Bar St. Antonio (1250 meter). Bovenop de pas sla je rechtsaf de Via St. Antonio in en je volgt deze weg tot je de bar ziet met een grote parkeerplaats. Staat de parkeerplaats beneden vol, dan is dit sowieso een goed alternatief.

Op zoek naar een camping aan het Gardameer?  Campings aan het Gardameer >

De route naar de top van de Monte Stivo

  • Vanaf Santa Barbara of Bar San Antonio pad #608B richting La Prese/Monte Stivo.
  • Bij La Prese op 1480 meter staat een bankje vanwaar je een mooi uitzicht op je doel hebt: de top van de Monte Stivo.
  • Vanaf La Prese zie je de Monte Stivo goed liggen en volg je de borden #608 richting de berghut Refugio Marchetti, die net onder de top van de berg ligt.
  • Wil je iets meer uitdaging kies dan bij La Prese het steilere pad rechts die over de berggraat van de berg ook naar de berghut leidt. Onderweg zie je dan rechts diep beneden in het dal Rovereto liggen.
  • Vanaf de berghut is het nog zo'n 10 minuten lopen naar de top van de berg.
  • Je kunt via dezelfde weg terugwandelen naar de parkeerplaats of een kleine omweg (ongeveer 45 minuten langer) via Bassa Madonniba (pad #617 vanaf de berghut) en Acqua Fontanelle (pad #623 vanaf Bassa).Monte Stivo 4
© Spalder Media Group
Monte Stivo 2
© Spalder Media Group
Monte Stivo 3
© Spalder Media Group
Monte Stivo 5
© Spalder Media Group
Monte Stivo 1
© Spalder Media GroupEen middelzware wandeling met waanzinnig uitzicht

De wandeling naar de Monte Stivo is middelzwaar en uitstekend te doen indien je een beetje in conditie bent. Het eerste stuk loop je over asfalt, daarna door het bos over (losliggende) stenen en als laatste kronkel je de berg omhoog over een pad met kiezels, zand en stenen. De gehele route loopt gemiddeld steil omhoog. De alternatieve route over de graat is iets steiler. Er zijn nauwelijks hoge op- of afstappen en ook wandel je niet langs diepe afgronden. Enige wandelervaring is prettig voor de balans, aangezien je - zeker tijdens het afdalen - veel naar het Gardameer zult kijken. De berghut is op dit moment (zomer 2017) gesloten en wordt verbouwd. Onderweg is verder geen gelegenheid tot eten of drinken, dus zorg dat je voldoende in je rugzak hebt. Een picknick op de top met het magnifieke uitzicht op het Gardameer is onbetaalbaar.

 Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.