Tips voor wandelen aan de noordzijde van het Gardameer

Tips voor wandelen aan de noordzijde van het Gardameer

21 juni 2018

door Florien in Wandelen

De uitlopers van de Dolomieten strekken zich uit tot aan het Gardameer, bij de plaatsen Riva del Garda en Torbole. Hoe meer je vervolgens richting het zuiden van het meer trekt, hoe lager de bergen worden. Vanaf meerdere punten resulteert dat in een schitterend uitzicht. Het Gardameer is het grootste meer van Italië en ligt te midden van een schitterende en veelzijdige natuur. Op, in en rondom het meer zijn veel activiteiten mogelijk, waaronder wandelen. Je vindt hier meer dan genoeg mogelijkheden voor een fijne wandelvakantie. In dit weblog nemen we je mee naar de noordzijde van het Gardameer.

Korte wandelingen en dagtochten

Vanaf het Gardameer wandel je in een mum van tijd de bergen in. Je kunt zelf omhooglopen, maar uiteraard ook gebruik maken van een aantal bergliften. Er is een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van verschillende niveaus. Enkele tips zijn:

  • Wandelpad Ponale: deze wandeling start bij de waterkrachtcentrale van Riva, welke met het Val di Ledro en het dorp Pregasina verbonden is. De wandelroute is uitgehouwen in de rotsen en bevat veel tunnels. Vanaf het strand is de wandeling duidelijk te zien en andersom kun je tijdens het wandelen de oevers van het Gardameer en de omringende bergwereld bekijken. De wandeling voert over een oude militaire weg uit de Eerste Wereldoorlog en de sporen daarvan zijn nog duidelijk zichtbaar. Wandelpad Ponale is gemakkelijk van niveau en heeft een lengte van 6,2 kilometer.
  • Wandelroute Busatte - Tempesta: deze route ligt precies aan de overkant, net boven Torbole. De route bestaat uit veel metalen trappen, waardoor je continu langs de bergwand loopt. Hierdoor geniet je steeds van een schitterend uitzicht op het meer en de dorpjes. De route heeft een lengte van 10,8 kilometer en is gemakkelijk van niveau.
  • Een wandeling naar het Tennomeer: start in het Middeleeuwse dorpje Canale di Tenno. Vanaf hier wandel je via een gemakkelijk en breed pad naar het Tenno meer. Vervolgens kun je in een uurtje rondom het meer wandelen. Bij warm weer kun je een frisse duik nemen in het water en aan het einde van de wandeling plaats nemen op het terras in Canale di Tenno. De wandeling is gemakkelijk van niveau en heeft een lengte van 5,2 kilometer.
  • Monte Altissimo: dit is een wandeling hoger in de bergen. De route start boven Nago en neemt je mee door een prachtig natuurgebied met allerlei unieke planten en bloemen. Ook hier kom je veel resten van de Eerste Wereldoorlog tegen. De Monte Altissimo is middelzwaar van niveau en heeft een lengte van 7,6 kilometer (start bij wandelpad SAT 601, ca 14 km vanaf Nago).

Meerdaagse wandelroutes

Naast de bovengenoemde dagtochten is het ook mogelijk om een meerdaagse wandelroute te wandelen. De Garda Trek, ook wel de 'Kroon op het Gardameer', zijn drie meerdaagse wandelroutes van verschillende niveaus, welke ‘Loops’ worden genoemd. De Low Loop bestaat uit twee etappes, heeft een lengte van 33,5 kilometer en overbrugt 1045 meter hoogteverschil. De Medium Loop heeft een lengte van 73,2 kilometer, overbrugt 3275 meter hoogteverschil en is verdeeld over vier etappes. De laatste is de Top Loop. Deze wandeling heeft een lengte van 90 kilometer, verdeeld over zeven etappes. Je overbrugt 6990 hoogtemeters. Aan het einde van de wandeldag overnacht je in een gezellige berghut en de laatste wandeldag sluit je af met een ontspannen boottocht over het Gardameer van Malcesine naar Riva del Garda. Lees hier meer over de drie Loops rondom het Gardameer >

Wandelen met uitzicht op het Gardameer
De Garda Trek is mogelijk in drie niveaus (Foto: © Giampaolo Calzà Trota)

Goede restaurants en fijne accommodaties

Niks is fijner dan jezelf na het wandelen te trakteren op een fijne lunch en een koud drankje. Aan de noordzijde van het Gardameer liggen allerlei pittoreske dorpjes met gezellige pleinen. Neem plaats op een terras, geniet van het uitzicht op het water en laat je verwennen door de lekkerste Italiaanse specialiteiten. Ook betreft accommodaties is er voldoende keus. Bij de plaatsen Monte Brione en Arco liggen een aantal kleinschalige campings aan het meer of iets verder daarvan af, in een groene omgeving. Verder is er een ruim aanbod aan hotels, B&B’s, appartementen en agriturismo’s. Bekijk hier een overzicht van het aanbod aan accommodaties >

Wandelen in de bergen rondom het Gardameer
Ook in de bergen vind je mooie routes (Foto: © Giampaolo Calzà Trota)

Tip: wissel het wandelen af met klimmen

Naast wandelen kun je aan de noordzijde nog tal van andere activiteiten ondernemen. Een tip is om het wandelen eens af te wisselen met klimmen. De rotswanden rondom het plaatsje Arco zijn internationaal bekend bij rotsklimmers en bieden een groot aantal routes. Er zijn leuke routes bij San Martino in Arco, ook specifiek voor kinderen.

Zomervakantie tips