Skip to navigation Skip to main content

Gotthardpas

Gotthardpas
© Switzerland Tourism, swiss-image.ch, Heinz Schwab
Gotthardpas
© Switzerland Tourism, swiss-image.ch, Ivo Scholz
Gotthardpas
© Switzerland Tourism, swiss-image.ch, Andre Meier
Gotthardpas
© Switzerland Tourism, swiss-image.ch, Ivo Scholz
  • Een prachtige route door de bergen
  • Fantastisch met de motor!
  • Meerdere uitkijkpunten onderweg

De Gotthardpas, ook wel Sint-Gotthard of Passo del San Gottardo, verbindt de Zwitserse plaatsen Andermatt en Airolo. De pas heeft een lengte van ongeveer 26 kilometer, bereikt een maximale hoogte van 2106 meter en is onderdeel van de ruim 100 kilometer lange Gotthardstrasse. De Gottardpas ligt in het gelijknamige bergmassief, dat is vernoemd naar de heilige St. Gotthard uit Beieren. In de winter is de pas gesloten en ben je genoodzaakt om van de Gotthardtunnel gebruik te maken.

Opening tunnel in 1882

Al eeuwenlang is de Gotthardpas een belangrijke noord-zuid-verbinding. Wel is het zo dat door de opening van de Gotthardtunnel in 1882, het belang van de pas heeft afgenomen. De verbinding zelf is nog altijd even belangrijk. Ieder jaar trekken duizenden toeristen via de Gotthardtunnel van Zwitserland naar Italië en andersom. Dat zorgt vaak voor flinke files. De pas duurt langer dan de tunnel, maar daardoor hoef je niet in de file te staan!

Gotthardpas: een prachtige route

De route over de Gotthardpass is prachtig. Onderweg geniet je van uitzichten op de Zwitserse bergtoppen, passeer je een aantal schattige plaatsjes en zijn er diverse uitkijkpunten. Vanuit beide kantons heb je vanaf verschillende punten toegang tot de Gotthardpas. Het wordt allemaal aangegeven, maar het is wel even goed op de borden letten. De navigatie stuurt je namelijk automatisch door de tunnel. Vanuit het kanton Uri kun je vanaf Göschenen of Wassen de pas op en vanaf het kanton Ticino vanaf Airolo en Quinto.

Gotthardpas of Gotthardtunnel?

Veel vakantiegangers die richting Italië reizen stellen zich de vraag: "Kiezen we voor de Gotthardpas of de Gotthardtunnel?". Op de E35 bij Gösschenen dien je je uiteindelijke keus te maken. Op drukke dagen kunnen er lange files staan voor de tunnel en ligt de keuze voor de pas voor de hand. Is het rustig, dan is de tunnel een stuk sneller, maar mis je wel de route door dit prachtige landschap. Kostenbesparing is geen reden om voor de Gotthardpas te kiezen, er hoeft geen tol betaald te worden voor de tunnel. 

Contactgegevens

Adres

Passo del St. Gottardo
, Andermatt & Airolo

Openingstijden

Maandag 24h
Dinsdag 24h
Woensdag 24h
Donderdag 24h
Vrijdag 24h
Zaterdag 24h
Zondag 24h

De Gotthardpas is van oktober/november tot mei gesloten. De tunnel is wel open.

Schrijf een beoordeling

Persoonlijke gegevens
*
Algemeen cijfer
Vertel iets over je verblijf
*

Laatste beoordelingen van onze bezoekers