Skip to navigation Skip to main content

Vakantie in Montenegro: 10 mooie bestemmingen

53850 - Vakantie in Montenegro: 10 mooie bestemmingen
© National Tourist Organization of Montenegro

Vakantie in Montenegro? Het is waarschijnlijk niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor je volgende vakantie. Het land biedt echter alles wat je zoekt, van bergen tot zee en pittoreske plaatsjes. Zowel actievelingen als rustzoekers kunnen in Montenegro een heerlijke zomervakantie beleven. Ontdek bijvoorbeeld prachtige bestemmingen als Kotor, Budva of Stari Bar. In dit weblog hebben we 10 bestemmingen voor een vakantie in Montenegro voor je op een rijtje gezet.

Vakantie in Montenegro

Een vakantie in Montenegro ligt wellicht niet voor de hand, maar hier zal snel verandering in komen. Het land op de Balkan heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld als vakantiebestemming. Er zijn prachtige bezienswaardigheden, er is ongerepte natuur en het berglandschap is adembenemend. Montenegro betekent letterlijk ‘zwarte berg’ en heeft aan mogelijkheden voor bergsporters geen gebrek. Vakantie in Montenegro staat gelijk aan vakantie in een van de laatste onontdekte pareltjes van Europa. Geen massatoerisme, maar in alle rust genieten van dit land aan de Adriatische Zee. Nieuwsgierig geworden? De onderstaande tien bestemmingen vormen een ideaal uitgangspunt voor een vakantie in Montenegro.

53850 - kathedraal van kotor
Crna Gora, Montenegro in het Montenegrijns (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)
Crna Gora, Montenegro in het Montenegrijns (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)

#1. Kotor

Kotor is een oude havenstad gelegen aan de gelijknamige baai. De baai, die wordt omringd door steile bergen, staat te boek als het meest zuidelijk gelegen Fjord van Europa. Kotor wordt omsloten door een vestingmuur en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt hier urenlang dwalen door het labyrint van smalle straatjes en aan de pleinen vind je diverse gezellige terrasjes. Wie de ‘drukte’ van de stad wil ontvluchten, zit zo in het bergachtige achterland.

Accommodaties in Kotor (Booking.com) >

53850 - jachthaven van tivat
De Kathedraal van Kotor / St. Tryphon kathedraal is de grootste bewaarde romaanse kerk van de oostelijke Adriatische kust (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)
De Kathedraal van Kotor / St. Tryphon kathedraal is de grootste bewaarde romaanse kerk van de oostelijke Adriatische kust (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)

#2. Budva

Wie op zoek is naar levendigheid is in Budva aan het juiste adres. Budva staat bekend als ‘het Miami van Montenegro’ en is de meest bruisende badplaats van de Balkan. De Middeleeuwse stad is meer dan 2500 jaar oud en heeft niet alleen een gezellig nachtleven, maar ook tal van bezienswaardigheden. Rond de stad liggen diverse wandelroutes en ook kun je hier uitstekend duiken en paragliden.

Budva vanaf € 665,- p.p bij TUI

#3. Tivat

Tivat wordt het ‘Monaco van Montenegro’ genoemd! Deze stad heeft een moderne, luxe jachthaven, waar meterslange jachten liggen aangemeerd. Porto Montenegro heeft voor het hedendaagse karakter van Tivat gezorgd. Verwacht hier geen historische binnenstad, maar hippe cafés, chique boetieks en luxe hotels.

Accommodaties in Tivat (Booking.com) >

53850 - petrovic njegos mausoleum in natuurpark lovcen
Tivat, het 'Monaco van Montenegro' (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)
Tivat, het 'Monaco van Montenegro' (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)

#4. Cetinje

Cetintje ligt aan de rand van nationaal natuurpark Lovcen en is de oude hoofdstad van Montenegro. Wil je je onderdompelen in de cultuur en historie van het land, dan is dit een ideale plek. Je vindt hier tal van paleizen, voormalige ambassades en een indrukwekkend klooster. Het Lovcen Nationaal Park beslaat het hoge gedeelte van het Lovcen gebergte. Op de een na hoogste top van het park, de Jezerski vrh (1657 m), ligt het beroemde Petrovic Njegos Mausoleum.

Accommodaties in Cetinje (Booking.com) >

53850 - moerasgebied van het skadarmeer
Petrovic Njegos Mausoleum op de top van de Jezerski vrh (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)
Petrovic Njegos Mausoleum op de top van de Jezerski vrh (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)

#5. Zabljak

Om de ruige natuur van Montenegro optimaal te ervaren zit je in Zabljak helemaal goed. Zabljak ligt middenin het Durmitor Nationaal Park, dat sinds 1982 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Hier kun je je vergapen aan een landschap met diepe kloven, eeuwenoude bossen, kristalheldere bergmeren en ruige bergtoppen. Met een hoogte van 2523 meter is Bobotov Kuk de hoogste top van het park. Geen wonder dat hier in de wintermaanden ook wordt geskied. Absolute highlights van het park zijn de Tara kloof, het Zwarte Meer en de Tara brug.

Accommodaties in Zabljak (Booking.com) >

#6. Rijeka Crnojevica

Rijeka Crnojevica is een van de mooiste dorpjes van Montenegro en ligt in het binnenland. Blikvanger is de stenen brug die over de gelijknamige rivier loopt, de Crnojevica. De natuur rond het dorp leent zich uitstekend voor het maken van urenlange wandelingen. Wandel bijvoorbeeld naar het meer van Shkodër, waar de rivier in uitmondt.

Aanrader: wandel in 2022 de Balkantrail >

#7. Stari Bar

Stari Bar ligt aan de voet van de Rumija (1594 m). De meest zuidelijke berg van Montenegro scheidt de Adriatische kust af van het Skadar meer. Het wandelpaadje vanuit de oude stad naar de top van de berg is een van de mooiste routes van het land. Verwar het authentieke Stari Bar niet met Bar, dat direct aan de kust ligt. Dit is een levendige badplaats met moderne voorzieningen.

Accommodaties in Bar (Booking.com) >

53850 - kerkeiland gospa od skrpjela in de kotor baai
Meer van Skadar/Skadarmeer is het grootste meer van de Balkan (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)
Meer van Skadar/Skadarmeer is het grootste meer van de Balkan (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)

#8. Perast

Perast ligt vlakbij Kotor, maar verdient een eigen vermelding. Het kleine, schilderachtige vissersdorpje bestaat uit witte, stenen huizen die langs een boulevard liggen. Vanuit het dorp vertrekken er bootjes richting het eiland Gospa od Škrpjela. Hier werd ooit een beeld van de heilige Maria gevonden, waarna de inwoners van Perast het eiland steeds verder hebben doen groeien. Inmiddels is het kerkeiland uitgegroeid tot een toeristische trekpleister.

Accommodaties in Perast (Booking.com) >

53850 - varen op het biogradska meer
Kerkeiland Gospa od Škrpjela (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)
Kerkeiland Gospa od Škrpjela (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)

#9. Kolašin

Kolašin ligt in het noordoosten van Montenegro en vormt een ideaal uitgangspunt voor een bezoek aan het Biogradska Gora Nationale Park. Een deel van dit park werd al in 1878 uitgeroepen tot natuurreservaat, wat het een van de oudste beschermde natuurgebieden van de wereld maakt. In het hart van het park ligt het Biogradska meer, waar je in de zomer in kunt zwemmen. Vlakbij Kolašin liggen de pistes van Bjelasica, een van de populairste skigebieden van Montenegro.

Bijzondere reis door de Balkan maken? Travelbase helpt je verder >

53850 - herceg novi
Je kunt ook zwemmen in het Biogradska meer (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)
Je kunt ook zwemmen in het Biogradska meer (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)

#10. Herceg Novi

Herceg Novi ligt aan de ‘poort van de baai van Kotor’ en heeft een authentieke binnenstad. Wandel door de gezellige steegjes, bezoek een van de vier forten of vergaap je aan de culturele gebouwen. Direct achter de stad ligt het Orjen gebergte, wat onderdeel uitmaakt van de Dinarische Alpen. De toppen reiken hier tot 1895 meter en je kunt hier geweldig mountainbiken, wandelen en andere bergsporten ondernemen. En na je dag in de bergen plons je zo in het heerlijk warme zeewater.

Accommodaties in Herceg Novi (Booking.com) >

53850 -
Cultuur, natuur en avontuur in Herceg Novi (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)
Cultuur, natuur en avontuur in Herceg Novi (Foto: © National Tourist Organization of Montenegro)

Praktische informatie voor een vakantie in Montenegro

Tijdens een vakantie in Montenegro kun je je verheugen op de mooiste landschappen van de Balkan. 60% van het landschap ligt boven de 1000 meter, dus bergliefhebbers vinden hier genoeg mogelijkheden. Met de auto is het zo’n 2000 kilometer rijden, dus vliegen naar Montenegro ligt voor de hand. Er gaan vanuit Nederland dagelijks vluchten naar Montenegro, maar houd rekening met minstens één overstap. Zowel de hoofdstad Podgorica als kustplaats Tivat beschikken over een vliegveld. Je hoeft geen rekening te houden met tijdverschil en je kunt betalen met de euro. Dankzij het mediterrane klimaat geniet je in de zomer van warme temperaturen en veel zonneschijn.

Collega's Vera en Jahna liepen de Balkan Trail door Albanië, Kosovo en Montenegro. Benieuwd naar hun ervaringen? Lees hun reisverslag via de volgende links:

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.