Skip to navigation Skip to main content

Eisriesenwelt

Eisriesenwelt 1
© Spalder Media Group
Eisriesenwelt 2
© Spalder Media Group
Eisriesenwelt 3
© Spalder Media Group
Eisriesenwelt 4
© Spalder Media Group
  • Grootste ijsgrot van de wereld
  • Trek warme kleding aan
  • Uitstapje vereist goede conditie

De Eisriesenwelt in Werfen is de grootste ijsgrot van de wereld en ligt op 40 km afstand van Salzburg. Voor je de grot kunt betreden, ligt er nog een stevige klim naar een hoogte van 1641 meter op je te wachten. Je ziet slot Werfen steeds kleiner worden voor je uiteindelijk de parkeerplaats oprijdt. Denk niet dat je nu meteen de Eisriesenwelt binnenstapt, er moet nog flink gewandeld worden om de ijsgrot te bereiken.

Het ontstaan van de Eisriesenwelt

Tot aan het einde van de 19e eeuw wist men niks van het bestaan van de ijsgrotten van Werfen. De simpele reden daarvoor is dat men op dat moment nog helemaal niet bezig was met het ontdekken en onderzoeken van grotten. Daar kwam echter verandering in toen bioloog Anton von Posselt-Czorich zo’n 200 meter diep de grot in trok en zich verbaasde over dit indrukwekkende natuurspektakel. De grot is miljoenen jaren geleden ontstaan en is tot op heden nog steeds in beweging. Door de verschillen in binnen- en buitentemperatuur smelt het water en bevriest het vervolgens weer tot indrukwekkende ijssculpturen. Delen van Eisriesenwelt bestaan daardoor steeds uit nieuwe schitterende vormen.

Een prachtig schouwspel van licht en ijs

Vanaf de parkeerplaats, waar ook restaurant Yggdrasil ligt, loop je 20 minuten naar het dalstation van de gondel, waarna je een rit met de gondel moet maken. Vervolgens staat er nog een wandeling van 20 minuten te wachten voordat je de ingang van de Eisriesenwelt bereikt. De ijsgrot strekt zich uit over een lengte van meer dan 40 kilometer diep onder het Tennengebirge. Voor je naar binnenstapt onder begeleiding van een gids, krijg je een lamp overhandigd. Vervolgens staat je een bijzonder tafereel van meren, figuren, holtes en tunnels te wachten die prachtig worden uitgelicht.

Goede conditie en warme kleding

Vergis je niet in een uitstapje naar de Eisriesenwelt. Zorg dat je warme kleding draagt of bij je hebt, de temperatuur ligt namelijk ook 's zomers onder het vriespunt. Ook is het hebben van een goede conditie geen overbodige luxe. Er moeten veel trappen beklommen worden en je klimt zo'n 134 hoogtemeters in de ijsgrot, waardoor dit uitstapje niet geschikt is voor jonge kinderen. Voor kinderen tot een jaar of vijf is dit uitstapje vaak te overweldigend. De Eisriesenwelt is alleen in de zomer toegankelijk (eind april tot eind oktober) en de rondleiding duurt ongeveer een uur en een kwartier. Samen met de klim van en naar de ingang kun je voor een uitstapje naar de Eisriesenwelt wel drie uur uittrekken.

Tip: In de maanden juli en augustus kan het tussen 10.00 uur ’s ochtends en 14.00 uur ’s middags behoorlijk druk worden. Het is daarom verstandig om op tijd te komen of om later op de dag te starten.

Zo bereik je de Eisriesenwelt

Eisriesenwelt ligt in Werfen. Vanuit het dorp bereik je met zo'n vijf minuten de parkeerplaatsen bij het bezoekerscentrum; houd er echter rekening mee dat het vooral in juli en juli hier erg druk kan zijn. Als alternatief kun je ook een bus vanuit Werfen nemen. Wil je ernaartoe wandelen, dan kun je een pad nemen vanaf Werfen of Tenneck. De tocht richting de kabelbaan die je naar het begin van de ijsgrot brengt duurt zo'n anderhalf tot twee uur.

Openingstijden

Maandag 8:30 - 15:00
Dinsdag 8:30 - 15:00
Woensdag 8:30 - 15:00
Donderdag 8:30 - 15:00
Vrijdag 8:30 - 15:00
Zaterdag 8:30 - 15:00
Zondag 8:30 - 15:00

De ijsgrot is van begin Mei tot eind oktober geopend.

Schrijf een beoordeling

Persoonlijke gegevens
*
Algemeen cijfer
Vertel iets over je verblijf
*

Laatste beoordelingen van onze bezoekers