Skip to navigation Skip to main content

De 10 mooiste dorpjes van de Alpen

Grimentz 4
© Spalder Media Group

Oké, in de Alpen zijn natuurlijk heel veel prachtige authentieke dorpjes te vinden. Karakteristieke kerktorens, chalets vol bloemen en oude houten huizen zijn enkele kenmerken die een dorpje net dat beetje meer geven. Geen moderne hoogbouw, maar typische boerderijen en op de achtergrond een prachtige bergwereld. In de onderstaande 10 dorpjes vind je het allemaal. Dit zijn, volgens ons, de 10 mooiste dorpjes van de Alpen.

1. Mürren, Zwitserland

Mürren is niet alleen één van de mooiste dorpjes van de Alpen, maar zeker ook één van de meest romantische. Het autovrije dorpje ligt op een hoogte van 1650 meter, op een zonnig hoogplateau met uitzicht op de beroemde Zwitserse bergentoppen van de Jungfrau, Eiger en Mönch. De oude houten chalets zorgen voor veel sfeer en de reis naar het dorpje, per gondellift en bergtreintje, is al een avontuur op zich.

Schilthornbahn in Mürren
© Schilthornbahn AG / Marco Zurschmiede

2. Alpbach, Oostenrijk

In het Oostenrijkse Alpbach zijn ze trots dat ze ooit de titel 'mooiste dorp van Oostenrijk' hebben gekregen. De bouwrichtlijnen zijn hier dan ook zeer streng om de prachtige sfeer in het dorp te behouden. De houten chalets vol bloemen en de vele (nog werkende) boerderijen zorgen voor die speciale uitstraling: een dorpje van een ansichtkaart.

3. Sixt-Fer-à-Cheval, Frankrijk

Het pittoreske Sixt-Fer-à-Cheval behoort tot de mooiste dorpjes van Frankrijk en draagt deze officiële titel met verve. Het kleine dorpje beschikt over veel bezienswaardigheden en ligt in een prachtige natuur vol watervallen. Rondom Sixt-Fer-à-Cheval liggen veel oude boerderijen die voor nog meer sfeer en schoonheid zorgen.

4. Heiligenblut, Oostenrijk

Heiligenblut in Karinthië ligt aan de voet van de hoogte berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Niet alleen deze machtige bergtop, maar ook de karakteristieke kerktoren springt meteen in het oog als je in Heiligenblut bent. De houten chalets en bloemen zorgen voor de rest van de sfeer.

Kerk in Heiligenblut

5. Innichen, Italië

Het centrum van het kleine stadje Innichen in Zuid-Tirol wordt getekend door barokke koopmanshuizen en oude kerken. Helaas is er ook wat nieuwbouw bijgekomen, maar wij vinden dat dit stadje toch nog steeds in de lijst hoort. Mede door haar ligging in één van de mooiste bergregio's van de Dolomieten, Drei Zinnen.

6. Grimentz, Zwitserland

Grimentz ligt in het Zwitserse Val d'Anniviers en wordt ook wel het mooiste dorpje van Wallis genoemd. De donkere houten chalets en huizen zijn honderden jaren oud en worden jaarlijks opgefleurd door de mooiste bloemen. In de Bourgeoisie van het dorp kun je de bijzondere gletsjerwijn van meer dan 100 jaar oud proeven die hier in vaten ligt opgeslagen.

Authentieke gebouwen in Grimentz
© Spalder Media Group

7. Filzmoos, Oostenrijk

Filzmoos ligt in het Salzburgerland in een rustig en prachtig dal. Oude houten chalets worden afgewisseld met nieuwe exemplaren, die qua sfeer heel goed in het straatbeeld passen. De bevolking draagt soms nog klederdracht en veel boerderijen zijn nog gewoon in gebruik, wat de uitstraling van dit Alpendorp nog net even dat extraatje geeft.

8. Oberammergau, Duitsland

Oberammergau is een sfeervol Beiers plaatsje in een prachtige bergomgeving. In het historische centrum vind je oude huizen en vele (plafond)schilderingen die voor een idyllische sfeer zorgen. Elke 10 jaar vinden hier de Passionsspielen plaats waarin de lijdensweg van Jezus wordt uitgebeeld.

Authentieke bebouwing in Oberammergau
© Pixabay

9. Bonneval-sur-Arc, Frankrijk

Bonneval-sur-Arc is een klein romantisch plaatsje en vormt ook wel de poort tot het Parc national de la Vanoise. De oude huisjes zijn bedekt met leistenen daken en de massa heeft dit knusse dorpje gelukkig nog niet ontdekt. Een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de drukte van alledag en te genieten van de natuur en dit fijne dorpje.

10. Waidring, Oostenrijk

Veel Oostenrijkser en kneuteriger dan Waidring in het Pillerseetal kan het niet worden. Dit dorpje heeft alles wat je verwacht van een bergdorpje: een mooie kerk, knusse huizen en een prachtig helder meertje direct bij het dorp waar je heerlijk kunt zwemmen. Hier ben je op vakantie in een ansichtkaart.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.