De 10 mooiste dorpen van Oostenrijk

 © Tirol Werbung, Aichner Bernhar 
Dorp Alpbach

28 augustus 2020

door Miranda in Bestemmingen

In Oostenrijk zijn heel veel mooie dorpen. Plaatsen met prachtige houten chalets met kleurige bloemen aan het balkon. Dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan of die juist prachtig gerenoveerd zijn. Natuurlijk kun je in deze mooie Oostenrijkse dorpen overnachten, maar het is ook zeker de moeite waard deze plaatsjes te bezoeken tijdens een dagtocht. In dit artikel de 10 mooiste dorpen van Oostenrijk. Welke Oostenrijkse dorpjes vind jij het mooist?

#1. Zell am See - Salzburgerland

Zell am See ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan een prachtig meer, de Zellersee. Het knusse stadje heeft een sfeervol centrum met leuke winkels, restaurants, bars en terrassen. Vanuit Zell am See sta je binnen no time met de gondel op de Schmittenhöhe, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op het dorp en het meer.

#2. Hallstatt - Opper Oostenrijk

Hallstatt is zo mooi dat het niet alleen op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, maar ook in China nagebouwd in een pretpark! Het ligt direct aan de Hallstättersee met uitzicht op de Dachstein.

Hallstatt in Oostenrijk
Het prachtige Hallstatt (Foto: © Österreich Werbung, Wolfgang Weinhaeupl)

#3. Alpbach - Tirol

Alpbach kreeg ooit de titel 'mooiste dorp van Oostenrijk' en hier zijn ze nog steeds enorm trots op. Om het karakter van het dorp te behouden zijn de bouwrichtlijnen hier dan ook erg streng. En dat is te zien aan alle prachtige houten chalets die de hele zomer versierd worden met bloemen. Als je hier niet het typische 'Oostenrijkgevoel' krijgt, krijg je het nergens.

#4. Heiligenblut - Karinthië

Heiligenblut is een sfeervol plaatsje aan de voet van de hoogte berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Niet alleen deze machtige bergtop, maar ook de karakteristieke kerktoren springt meteen in het oog als je in Heiligenblut bent.

Heiligenblut Oostenrijk
Heiligenblut en de bergen (Foto: © Österreich WErbung, Lisa Eiersebner)

#5. Waidring - Tirol

Waidring ligt in het idyllische Pillerseetal in Tirol. Dit dorpje heeft alle kenmerken van een Oostenrijkse anischtkaart: een mooie kerk, knusse huizen en een prachtig helder meertje waar je heerlijk kunt zwemmen.

#6. Filzmoos - Salzburgerland

Filzmoos ligt in het Salzburgerland in een rustig en prachtig dal. De nieuwe chalets passen perfect naast de authentieke exemplaren, waardoor het straatbeeld gewoon klopt. Je ziet hier nog regelmatig bewoners in klederdracht, wat de sfeer nog unieker maakt.

#7. Radstadt - Salzburgerland

Het historische stadje Radstadt is zonder meer een bezoekje waard. Het oude centrum is nog deels ommuurd door de middeleeuwse stadsmuur, wat zorgt voor een knusse sfeer. Je kunt hier heerlijk even rondstruinen of neerploffen op één van de vele terrasjes.

#9. Seefeld - Tirol

Seefeld ligt op een zonnige hoogvlakte en is een gezellig en levendig dorpje met een autovrij centrum. De vele chalets zorgen voor die typische Oostenrijkse sfeer en de terrasjes nodigen uit tot een heerlijke lunch of een drankje na een wandeling.

Het kerkje in Seefeld in Tirol

#8. St. Johann in Tirol - Tirol

Je zou St. Johann in Tirol zomaar voorbij kunnen rijden, omdat het langs een doorgaande weg naar Kitzbühel ligt. Toch is het de moeite waard de afslag naar het dorp te nemen, want St. Johann beschikt over een prachtige historische dorpskern met mooi beschilderde huizen.

#10. Ramsau am Dachstein - Stiermarken

Alleen al de enorme Dachtstein, de hoogste berg van het gelijknamige bergmassief, achter het dorpje maakt een bezoekje aan Ramsau am Dachstein de moeite waard. Het plaatsje ligt op ruim 1100 meter en de kerk steekt trots boven het dorpsbeeld uit.

Zomervakantie tips