Skip to navigation Skip to main content
Schweiz Grimentz
© Spalder Media Group

In Zwitserland zijn veel mooie dorpen. Authentieke bergdorpjes waar de tijd lijkt stil te staan, plaatsen met een bijzondere ligging of dorpen vol oude, donker gekleurde houten chalets met vrolijk gekleurde bloemen aan het balkon. Zwitserland kent veel plaatsen die een bezoekje meer dan waard zijn. Gewoon voor een dag of misschien zelfs een hele vakantie. In dit artikel hebben we de 10 mooiste dorpjes voor je op een rijtje gezet.

1. Mürren - Berner Oberland

De ligging op een zonnig plateau en het uitzicht op de beroemde Alpenreuzen Eiger, Mönch en Jungfrau maken Mürren al speciaal. Tel daarbij op dat het dorpje geheel autovrij is (alleen bereikbaar per lift en treintje), geen nieuwbouw kent, maar alleen oude chalets en gebouwen en je begrijpt waarom deze romantische plek voor ons op nummer 1 in deze lijst komt te staan.

Schilthornbahn
© Schilthornbahn AG / Marco Zurschmiede

2. Les Diablerets - Wallis

Aan het einde van het Vallée des Ormonts ligt, aan de voet van de Diablerets gletsjers, het dorpje Les Diablerets op een hoogte van 1200 meter. Het knusse dorpje met mooie chalets trekt veel sportieve bergliefhebbers aan. De 'Peak Walk', de eerste hangbrug ter wereld die 2 bergtoppen met elkaar verbindt, is een must-do.

3. Grimentz - Wallis

Op bijna 1600 meter hoogte in het Val d'Anniviers ligt het pittoreske dorpje Grimentz. Prachtige donker gekleurde chalets, oude graanschuren en de ontelbare rode geraniums in de bloembakken geven Grimentz haar unieke uitstraling. Ook de omgeving waarin het dorp ligt is adembenemend.

Grimentz 4
© Spalder Media Group

4. Les Marécottes - Wallis

Om in het familievriendelijke Les Marécottes te komen, moet je heel wat haarspeldbochten trotseren. Eenmaal boven op 1100 meter wacht een prachtig bergdorpje met een even zo mooi uitzicht op je. Voor de kids ligt in de plaats tevens de hoogste dierentuin van Europa.

5. Scuol - Graubünden

De typische Engadiner huizen en het kasteel geven Scuol haar prachtige uitstraling. Het dorp telt vele bronnen en is ook bekend als kuuroord. Het is heerlijk om een wandeling te maken door de sfeervolle straatjes en het mineraalwater te proeven van de verschillende bronnen. Hier zit namelijk veel verschil in.

Scuol 1
© Andrea Badrutt

6. Iseltwald - Bern

Iseltwald is een knus klein plaatsje aan de zuidoever van de Brienzersee. Niet alleen het dorpje zelf, maar ook schiereiland Schnäggeninseli, dat op 150 meter van de oevers ligt, is een bezoekje waard. Het karakteristieke pand op het eiland maakt het mooie plaatje helemaal af.

7. Evolène - Wallis

Het Val d'Hérens heb ik zelf mogen bezoeken en wat is het hier mooi! Het dorp Evolène ligt in dit dal, op 1370 meter hoogte en je gaat je hier terug in de tijd. De grote houtgebrande chalets, smalle straatjes en vele bloemen zorgen voor een bijzondere sfeer. Tip: bezoek hier ook één van de grootste stuwmeren ter wereld, de Grande Dixence.

Evolène 1
© Spalder Media Group

8. Swellbrunn - Oost Zwitserland

In 2017 werd Swellbrunn door de Zwitserse bevolking zelf gekozen tot mooiste dorp van Zwitserland. Dat dit dorp dus niet mag ontbreken in deze lijst, spreekt voor zich. Het is het hoogst gelegen dorp in het kanton en biedt naast prachtige huizen en een mooie sfeer een waanzinnig uitzicht over de Alpstein tot aan de Bodensee.

9. Morcote - Ticino

Morcote ligt aan het meer van Lugano en valt op door haar mooi gedecoreerde gevels die behoren tot de herenhuizen die gebouwd werden tussen de zestiende en achttiende eeuw. Naast het plaatsje zelf is ook het nabij gelegen park Scherrer een geliefde bestemming van veel toeristen.

10. Monstein - Graubünden

Monstein is een piepklein gehucht dat op 12 km afstand van het bekende Davos ligt op een hoogte van 1625 meter. Het dorpje heeft niet alleen een super leuke uitstraling door de prachtige chalets en het bergdecor, maar hier is tevens de hoogstgelegen bierbrouwerij van Europa gevestigd. Een absolute must-go voor berg- én bierliefhebbers.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.