Vakantie Val d’Hérens (Zwitserland)

© Spalder Media Group

Rustig dal met authentieke dorpjes en ruige bergen

 • Terug in de tijd: op de boerderijen, almen en in de dorpen
 • Eén van de mooiste dorpen van Zwitserland: Evolène
 • Hoogste stuwdam van Europa

Het Val d’Hérens is een zijdal van het Rhônedal ter hoogte van Sion in Wallis. Een bergweg leidt vanuit het drukke Rhônedal naar dit rustige zijdal. De bekendste dorpen zijn Evolène en Arolla en vormen bijna een openluchtmuseum. De dorpen zijn grotendeels zoals ze oorspronkelijk waren. In Val d'Hérens ga je terug in de tijd, het leven is hier nog rustig. Nauwe steegjes omzoomt door de typische chalets zoals je ze in Wallis ziet: donkergebrande houten huizen.

Dit zijdal is minder bekend dan de dalen ernaast, met Saas Fee en Zermatt, en misschien wel daarom juist leuk om te gaan ontdekken. Val d’Hérens heeft geen Matterhorn maar wel andere magische toppen die niet onderdoen voor de reuzen rond Zermatt. Hier liggen de Dent Blanche (4357m), de Dent d’Hérens en de Pigne d’Arolla (3796m). Talloze activiteiten zijn mogelijk: naast wandelen, bergsport, trailrunnen en mountainbiken, kun je ook golfen, paardrijden, boogschieten, paintballen, ziplinen en paragliden. Genoeg te doen, dus.

Evolene met chalets
Schattige straten in Evolène

Dorpen in het Val d’Hérens

Het eerste dorp dat je tegenkomt is Euseigne. Vlakbij dit dorp vind je de beroemde aardpyramides, een indrukwekkend natuurverschijnsel. Ze zijn ontstaan door het wegslijten van het gesteente rondom, terwijl bovenop nog een topblok is blijven liggen. Bij dit dorp begint ook een zijtak van het Val d’Hérens, het Val d’Hérémence. Aan het eind van dit dal vind je een enorme stuwdam. Het volgende dorp dat je tegenkomt is Evolène. Evolène is misschien wel een van de mooiste dorpjes van Zwitserland. Alles oogt hier nog authentiek. Grote donkere chalets, gezellige smalle straten en bloemen bij de ramen. Helemaal achter in het dal ligt Arolla, een rustig dorpje, midden in een gletsjerlandschap. Hier starten veel bergbeklimmers hun tochten in het hooggebergte, maar je kunt er ook prachtig wandelen.

Typisch Val d’Hérens

In het Val d’Hérens leven de boeren op de alm nog net zoals ze al honderden jaren geleden deden. De hoogvlakte van Ossona heeft een agrotourisme waar je dit kunt ontdekken. De koeien grazen, vruchten worden geplukt, de kaas wordt gemaakt, de kinderen spelen buiten op de alm. Een leven zoals wij dat in Nederland niet meer kennen. De stress van de digitale, snelle wereld is daar niet. Je kunt ook tot rust komen bij het gletsjerdal van Ferpècle, geniet hier van de woestheid van de bergen. Wandel tussen grijze hoogopgaande pieken, met knalblauw water erlangs.

Hoogste stuwdam Europa

Aan het eind van het dal, ligt La Grande Dixence, de hoogste dam van Europa, met het Lac des Dix eronder. De stuwdam is 285 meter hoog, 695 meter lang en heeft een dikte van wel 200m. Het is dan ook een enorm bouwwerk. De dam is gebouwd om energie op te wekken. Met een ouderwetse gondel kun je van het dalstation naar de dam en het stuwmeer, maar je kunt natuurlijk ook wandelen. Er zijn vele wandelpaden rondom het meer en de dam. Je kunt de dam ook bezoeken en vanbinnen bekijken. Binnen liggen wel 32 km aan gangen, waarvan je een (klein) deel gaat verkennen.

zipline bij stuwdam Val d’Hérens
Zipline bij La Grande Dixence

Wandelen in het Val d’Hérens

In het Val d’Hérens zijn heerlijke wandelingen te maken door het dal en hoog in de bergen rondom. In het dal en haar omgeving vind je bijna 500 km aan wandelpaden en 100 km mountainbike-routes.
- Wandel bijvoorbeeld naar het Lac Bleu, dat ligt boven La Gouille. Je kunt vanuit Arolla lopen. Deze wandeling is zo’n 1,5 uur, Arolla ligt hoger dan La Gouille, zodat je niet zoveel hoeft te stijgen. Een prachtig meertje, met knalblauw water, dat van de gletsjers in de omgeving komt.
- Een andere prachtige wandeling voert ook naar meertjes: Gouilles d’Essertze. Neem vanuit Collon de lift naar Trabanta. Vervolgens wandel je over de kam van de Crêtes om af te dalen naar de meertjes en terug naar Thyon. Stop onderweg bij de Essertze hut.
- Gletsjerwereld kun je goed bekijken door vanuit Arolla naar de voet van de Pièce gletsjer te wandelen.

Tips:

- Ga uit eten en proef de raclettekaas uit dit dal. De koeien in dal schijnen bijzonder te zijn, de kaas smaakt in ieder geval erg goed.
- Probeer de Zipline van 700 meter die naast de stuwdam hangt.
- Je eigen wellness in de outdoors! Het Val d’Hérens heet ook wel het Duivelsdal. Deze naam komt van het warme water bij Combioule. Hier liggen talrijke therminale bronnen om te ontdekken.

Dorpen in Val d’Hérens

In Val d’Hérens liggen een aantal dorpen waar je tijdens een vakantie kunt overnachten. Een overzicht van deze dorpen vind je hieronder.

 • Euseigne

   Aardpyramides bij Euseigne in het Val d’Hérens

  Euseigne (980 m) is vooral bekend vanwege de bijzondere aardpyramides. De plek waar de zijtak Val d’Hérémence splitst van Val d’Hérens.

 • Hérémence

   Wandelen bij Hérémence

  Hérémence (1230 m) ligt bij de splitsing naar het Val d’Hérémence. Opvallend is de moderne kerk in dit verder authentieke dal.

 • Evolène

   Koe in Evolène in het Val d’Hérens

  Evolène (1370 m) is een authentiek dorp met grote houtgebrande chalets, kleine straatjes, volop sfeer. Je waant je terug in de tijd.

 • Les Haudères

   Les Haudères in Val d’Hérens

  Les Haudères (1450 m) doet amper onder voor de charme van Evolène. Vanuit Les Haudères kun je naar Ferpècle of naar Arolla.

 • Arolla

   Alm boven Arolla in Val d’Hérens

  Arolla (2000 m) is bekend als dorp helemaal aan het eind van het dal. Ideaal uitgangspunt voor wandelingen en bergtochten.

 • Saint-Martin

   Saint-Martin

  Saint-Martin (1400 m) is dankzij de ligging het zonnigste dorp in Val d'Hérens. Hier heersen rust en sereniteit.

Vraag nu gratis een brochure aanAccommodatie aanvraag bij VVV

Algemene informatie

Aantal inwoners 1700
Autovrij centrum Nee
Afstand vanaf Utrecht 970 km
Hoogte dorp 1380m
Aantal toeristenbedden 1500

Tip van de redactie

Uitgaan & vrije tijd

Aantal restaurants 9 Aantal discotheken 0
Aantal bars 9 Is er een casino? Nee
Aantal bioscopen 1 Is er een theater? Nee
Is er een concertzaal? Nee Zijn er luchtballonvaarten? Nee

Winkelen

Aantal souvernirwinkels - Aantal modewinkels -
Aantal sportwinkels - Aantal overige winkels -
Is er een bank? Ja Is er een geldautomaat? Nee
Is er een postkantoor? Nee Is er een internetcafé? Nee
Is er publieke WIFI? Nee Aantal supermarkten 1

Wellness & Sport

Is er een wellness centrum? Nee Is er een fitnesscentrum? Nee
Is er een solarium? Nee Is er een volleybalveld? Nee
Zijn er thermale baden? Nee Is er een tennisbaan? Nee
Zijn er massagemogelijkheden? Nee Zijn er mogelijkheden voor paragliding? Nee
Aantal openlucht zwembaden? 0 Is er een basketbalveld? Nee
Is er een openbare sauna? Nee

Activiteiten Val d’Hérens

 • Wandelen

  Wandelen

  Informatie over wandelen in Val d’Hérens. Routes, huttentochten, berghutten en meer.

  Lees verder

 • Fietsen

  Fietsen

  Lees meer over fietsen en mountainbiken in Val d’Hérens. Trails, routes en meer.

  Lees verder

 • Familie

  Familie

  Met het gezin op vakantie in Val d’Hérens. Tal van activiteiten voor jong en oud.

  Lees verder


Bekijk alle activiteiten >

8 februari 2020 door Miranda in Reisverslagen

Zwitserland Zomer Toer #4. Val d’Hérens: authentiek en puur

De laatste bestemming van onze Zwitserland Zomer Toer is Val d’Hérens in Wallis. Het is een dal wat wellicht wat onbekender is bij het grotere publiek, maar vaak zijn dit de pareltjes. Het ligt ‘om de hoek’ bij grote namen als Saas-Fee en...Lees verder

Zomervakantie tips