Skip to navigation Skip to main content
Tannenhuette in Garmisch-Partenkirchen
© GaPa Tourismus GmbH
Duitsland

Vakantie Garmisch-Partenkirchen

  • Mooie omgeving voor bergwandelingen en sportieve vakanties
  • Gelegen aan de voet van de hoogste berg van Duitsland
  • Veel wandelmogelijkheden, van lieflijke heuvels tot steile pieken
  • De lucht is er fris en vrij van allergieën en dat met veel zonuren

Garmisch-Partenkirchen ligt in het zuiden van Duitsland, omsloten door bergen. De bekendste bergen zijn de Wetterstein, met de Zugspitze (2962 m), de hoogste berg in Duitsland. In het oosten vind je Wankl (1780 m) en in het noorden de Kramerspitz (1985 m).

Garmisch-Partenkirchen, op een hoogte van 720 meter, ligt in het dal van Loisach, dat uitmondt in de Isar. Garmisch-Partenkirchen heeft nooit stadsrechten gekregen, wel marktrecht. In het Duits wordt de plaats dan ook een Kreishauptort genoemd en geen stad. De plaats Garmisch-Partenkirchen bestaat pas sinds 1935. In dat jaar heeft Adolf Hitler de twee dorpen Garmisch en Partenkirchen samengevoegd tot één gemeente. Dit gebeurde om in 1936 de Olympische Winterspelen te kunnen organiseren. Hierdoor werd Garmisch-Partenkirchen wereldberoemd. Verder is de plaats natuurlijk bekend van het skischansspringen op nieuwjaarsdag.

Accommodaties bij reispartners in Garmisch-Partenkirchen

Fotogalerij van Garmisch-Partenkirchen

Garmisch Partenkirchen
Garmisch Partenkirchen Zugspitze
© Pixabay
Uitkijkplatform Garmisch Partenkirchen
© Pixabay
Zwemmeren Garmisch Partenkirchen
© Pixabay

Garmisch-Partenkirchen

Als je in het plaatsje bent, is het nog steeds duidelijk dat oorspronkelijk twee dorpen zijn samengevoegd. Er is niet één duidelijk stadscentrum. Toch is het een leuke plek om te ontdekken. De internationale flair en Bavarische traditie lopen in elkaar over. Er zijn antiekwinkels, souvenirwinkeltjes en galerieën die zowel traditionele handwerken als leuke souvenirs aanbieden. Er is een rijke cultuur aan volks- en popmuziekconcerten, cabaret, musicals en festivals zoals het jaarlijkse Richard Strauss Festival. Richard Strauss komt uit Garmisch-Partenkirchen. Net als Michael Ende, de schrijver van ‘Het oneindige verhaal.’

Centrum voor Gezondheid

Garmisch-Partenkirchen heeft zich van wintersportdorp omgeschoold tot een centrum voor gezondheid, met het predicaat van Premium Klasse van Heilklimatishen Kurorte. De lucht is er fris en vrij van allergieën en dat met veel zonuren. Garmisch-Partenkirchen is een groot kuuroord, met meerdere klinieken en wellnesscentra. Het heeft een groot ziekenhuis en een aantal onderzoeksinstituten, zoals het Alpenforschungsinstitut en het Institut fur Meteorologie en Klimaforschung. Maar net zo belangrijk voor de gezondheid zijn de ruime wandelmogelijkheden in de omgeving.

Garmisch Partenkirchen ligt aan de voet van de Zugspitze
Pixabay

Wandelen in de omgeving van Garmisch-Partenkirchen

De hoeveelheid wandelpaden in de omgeving van Garmisch-Partenkirchen is meer dan 300 kilometer. Aan de zuidzijde van Garmisch-Partenkirchen wandel je in het Wettersteingebergte, lichtgekleurde bergen met steile hoogopgaande kalkwanden. Wil je graag de Wetterstein ontdekken, maar niet de smalle rotspaden of enge dieptes opzoeken, dan kun je naar de Osterfelderkopf.
-Een makkelijke wandeling die geschikt is voor de hele familie loopt van Kreuzeck naar Osterfelderkopf. Bovenop de Osterfelderkopf kun je de AlpSpix bezoeken. AlpspiX is een uitkijkplatform, waarbij je kunt uitkijken op de rotswanden van de Alpspitze en meer dan 1000 meter dieper Garmisch-Partenkirchen ziet liggen.
-De huisberg van Garmisch, de Wank, biedt een uitzicht over de Alpspitze en de Zugspitze. Hier loop je over lieflijke almweides, terwijl je bloemengeuren opsnuift en vanaf de vele bankjes in alle rust geniet van het uitzicht. Om je heen hoor je het geruis van de parapenters, die de berg afduiken.
-Je kunt vanuit Garmisch-Partenkirchen in ongeveer 10 uur naar de Zugspitzplatt lopen. Hiervoor heb je ervaring nodig en een goede conditie. Het is een lange zware tocht, maar er zijn genoeg berghutten onderweg, zodat je kunt uitrusten.
-De Partnachklamm ligt vlakbij Garmisch en is een 700 meter lange kloof met een diepte van maximaal 80 meter. Het is een avontuurlijk uitstapje voor jong en oud! 

Uitkijkplatform AlpSpix boven Garmisch-Partenkirchen
Pixabay

Fietsen in Garmisch Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen ligt midden tussen hoge bergen. Het fietsen rondom de plaats kan vooral op mountainbike paden. Voor racefietsen is het aanbod niet zo groot. De makkelijke mountainbike routes, vooral in het dal, zijn ook te doen op een stevige fiets met versnellingen of een e-bike. Een paar makkelijke tips:
-Een makkelijke route is bijvoorbeeld de Loisachradweg. Deze gaat over brede bospaden door het dal van de Loisach.
-Je kunt de Waldblickweg volgen. Deze loopt van het Klooster Ettal naar het Slot Linderhof en voert vooral door bossen en over bospaden. Vanaf de bosrand zijn er mooie uitzichten over de plaats Garmisch-Partenkrichen.
-Daarnaast ligt Garmisch-Partenkirchen op een lange-afstands-route door de Alpen. Vele wegen leiden vanuit Nederland naar Rome. Eén daarvan gaat via Garmisch-Partenkirchen, langs de Zugspitze.

Bijzondere omgeving

De omgeving van Garmisch-Partenkirchen is echt spectaculair te noemen. Niet alleen ligt de Zugspitze, Duitslands hoogste berg, er vlak naast. Nog dichterbij vind je ook twee fascinerende kloven; de Partnachklamm en de Höllentallklamm. De Partnachklamm is bekender, hier kun je met de auto naar toe rijden. De Höllentallklamm is alleen lopend bereikbaar en elk jaar worden alle bruggen en paden afgebroken voor het winterseizoen. Elk voorjaar worden deze dan weer aangelegd. De Zugspitze is de hoogste berg van Duitsland. Maar hij is ook makkelijk te bereiken voor een bergtop die zo hoog ligt. Uit Duitsland kun je vanaf Garmisch-Partenkirchen met een tandrandbaan naar het Zugspitzplatt rijden (2600 m). Daar vandaan neem je de Gletsjerbahn naar de top. Je kunt ook bij Eibsee overstappen op Seilbahn Zugspitze. Deze hypermoderne gondellift is pas open sinds 2017 en verbrak al 3 wereldrecords: de hoogste liftpaal, grootste hoogteverschil en grootste afstand tussen twee liftpalen.

Zwemmeren rondom Garmisch-Partenkirchen: de Pflegersee
Pixabay

Tips Garmisch-Partenkirchen

-De oude Olympiaschans is in 2007 vervangen voor een hypermodern bouwwerk. Op deze skischans wordt elk jaar op nieuwjaarsdag het nieuwjaarsspringen georganiseerd. De schans is fascinerend om te zien. Naast de schans ligt een zomerrodelbaan, niet een heel lange, maar leuk voor beginners.
-Rondom Garmisch-Partenkirchen vind je een aantal zwemmeren. De Eibsee is de bekendste, aan de voet van de Zugspitze, met groen helder water, bossen en rotsen rondom. De Riesersee is minder bekend. Hier eindigt de oude bobsleebaan van de Olympische Spelen. Dit is nog herkenbaar door de heuvels in het gras. Aan de oostkant van Garmisch-Partenkirchen vind je ook een aantal kleinere meren waar je heerlijk verkoeling kunt vinden.
-Garmisch-Partenkirchen heeft een gevarieerd en groot klimpark. Het Kletterwald ligt midden in het bos, boven op een heuvel, met uitzichten rondom op de hoge bergen. Het hoogste platform ligt op 17 meter, maar ook jonge kinderen vanaf 5 jaar kunnen hier terecht. Zoek je nog meer adrenaline, dan kun je met de Flying Fox, een zipline, over de skischans heenvliegen. De landing hiervan is in het Olympisch Stadion.

Weer in Garmisch-Partenkirchen

Vandaag

Pittige bui met hagel en onweer

Pittige bui met hagel en onweer
7 / 19

Vorstgrens

2582 meter

Regen

3 mm

Morgen

Regenbuien, soms met hagel, ook zon

Regenbuien, soms met hagel, ook zon
7 / 22

Vorstgrens

2855 meter

Regen

2 mm
Zugspitzplatt
Zugspitze Gipfel
Garmisch-Partenkirchen
Wetterstein
Toeristeninformatie voor Garmisch-Partenkirchen
Name Tourist Information Garmisch-Partenkirchen
E-mail tourist-info@gapa.de
Telefoon 180700
Algemene informatie
Aantal inwoners 27752
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 844 km
Hoogte dorp 709
Aantal toeristenbedden 3569
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 2
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 12
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 78
Bars & cafés 35
Bioscoop 1
Concertzaal
Discotheken 4
Casino
Theater
Ballonvaart