De Zugspitze, alles over de hoogste berg van Duitsland

 © Tiroler Zugspitz Arena, C.Jorda 
Zugspitze en Alpspitze

14 november 2019

door Yvonne in Algemeen

De Zugspitze is met een hoogte van 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. Op de flanken van de Zugspitze liggen drie gletsjers en vanaf de top heb je een waanzinnig uitzicht op de Alpentoppen van vier landen. De berg ligt op de grens van Duitsland en Oostenrijk en is vanuit beide landen bereikbaar. Wanneer je in de Tiroler Zugspitz Arena of rond Garmisch-Partenkirchen op vakantie bent, moet je zeker een uitstapje naar de Zugspitze maken!

De Zugspitze, bereikbaar vanuit Duitsland en Oostenrijk

Aan de Duitse zijde kun je vanuit Garmisch-Partenkirchen met het treintje richting de idyllische Eibsee. Vervolgens kun je overstappen in de Eibsee-kabelbaan, die je afzet op de top van de Zugspitze. Ook kun je er voor kiezen om met het treintje door te rijden naar de Zugspitzplatt (2600 m), om vervolgens de Gletscherbahn naar de top te nemen. Vanuit het Oostenrijkse Ehrwald (Obermoos) brengt de Tiroler Zugspitzbahn je rechtstreeks naar het hoogste punt.

Zugspitzbahn; drie technische wereldrecords

In december 2017, na drie jaar van planning en bouw, werd de nieuwe Zugspitze kabelbaan in gebruik genomen. Bijzonder aan deze lift is dat het drie technische wereldrecords houdt. Deze lift heeft twee glazen cabines met een totale capaciteit tot 580 passagiers per uur. Deze cabines gaan via 's werelds hoogste stalen constructie voor omkeerbare kabelbanen, op 127 meter. Hierdoor ontstonden het grootste hoogteverschil in één sectie (1945 meter) en de langste vrije overspanning (3213 meter) ter wereld! De grote ramen van de cabines bieden een waanzinnig uitzicht op de Eibsee, de Waxensteine en de Alpspitze. Als je geluk hebt kun je zelfs München in de verte zien liggen. 

Tiroler Zugspitz Arena zomerkaart

Prijzen

  • Zugspitze Ticket Retour (Tandradbahn, Gletscherbahn en Tiroler Zugspitzbahn): € 59,50
  • 2-Gipfel Ticket (1x Zugspitze Ticket en 1x Garmisch Classic Ticket): € 71,-
  • Honden in de Zugspitzbahn: € 5,-
  • Ga je met een gezin, dan is er familiekorting

Openingstijden

  • Tandradbaan (trein): 08:15 uur - 16:30 uur, 1x per uur
  • Eibsee-kabelbaan: dagelijks 8:30 uur tot 16:45 uur (1x per half uur)
  • Gletscherbahn: 08:45 uur - 16:25 uur
  • Tiroler Zugspitzbahn: dagelijks van 8:30 uur tot 16:45 uur

Ook interessant:

Belevingsmuseum ‘Faszination Zugspitze’

Eenmaal boven op de Zugspitze reikt je blik meer dan 250 kilometer ver, waardoor je bekende Alpengiganten als de Großglockner (3798 m), Wildspitze (3768 m) en Piz Bernina (4049 m) kunt waarnemen. Ook is er op de top een museum: ‘Faszination Zugspitze’. Hier vind je onder andere een tentoonstelling met foto’s van de berg in uiteenlopende weercondities. Ook kom je meer te weten over de eerste beklimming van Josef Naus in 1820 en de bouw van de Zugspitzbahn. De driedimensionale multimediavoorstelling laat je een schouwspel zien van natuurverschijnselen rond de top. Ook vind je hier een kiosk, een restaurant en een weerstation.

Aussicht Zugspitze
Adembenemend uitzicht (Foto: © PR Zugspitze.at)

Eeuwige sneeuw van de Zugspitzgletscher

Vanaf de top van de Zugspitze kun je met de Gletscherbahn afdalen naar de eeuwige sneeuw van de Zugspitzgletscher. Zelfs hoog zomer is hier nog sneeuw te vinden! Bij restaurant Sonnalpin kun je gratis een sleetje lenen om de berg af te roetsjen. De Zugspitzplatt is ook het startpunt van de GletschErlebnisWeg. Op deze interactieve wandelroute liggen vijf informatiepunten waar je kunt leren over weerelementen en het omringende landschap. Ook voor kinderen is deze route prima af te leggen. Wie echt de gletsjer op wil kan deelnemen aan een (gratis) wandeling die dagelijks om 11:00 uur en 13:30 uur plaatsvindt.

Bergwandelen op de Zugspitze

Zowel vanaf de Oostenrijkse als de Duitse zijde kun je wandelend/klimmend de top van de Zugspitze bereiken. De routes vergen echter wel de nodige conditie en voorbereiding! Vanaf Garmisch-Partenkirchen (730 m) kun je in ongeveer 10 uur naar de Zugzpitzplatt wandelen. Het is een pittige tocht waarbij je onderweg onder meer de Partnachklamm passeert. Na de Reintalangerhütte (1370 m) wordt de route steeds steiler. In het Oostenrijkse Obermoos volg je eerst de bordjes Wiener Neustädter Hütte. De route is (5 uur) zeer lastig, maar goed beveiligd met stalen touwen en haken. Waag je alleen aan deze route met de juiste uitrusting (en begeleiding). Ook kun je kiezen voor de eenvoudigere Gatterl-Tour, die ook voor minder ervaren bergwandelaars goed is te doen (5 uur).

Zomervakantie tips