Bijzondere bezienswaardigheden in de Alpen

Krimmler Wasserfälle

18 december 2021

door Florien in Algemeen

In de Alpen vind je van tal van bijzondere bezienswaardigheden. Van museum tot natuurspektakel of attractie, het is bijna te veel om op te noemen. Elke regio heeft zo haar eigen bijzonderheden. Waar je ook naartoe gaat op vakantie, er is altijd genoeg te zien en te beleven! In dit weblog hebben we 14 bijzondere bezienswaardigheden in de Alpen voor je op een rijtje gezet. Stuk voor stuk de moeite van een bezoek meer dan waard!

#1. Eisriesenwelt

De Eisriesenwelt is de grootste ijsgrot ter wereld en ligt in het plaatsje Werfen. De grot is meer dan 40 kilometer diep en bevindt zich in het Tennengebirge. Via een ritje in de kabelbaan en een 20 minuten durende wandeling bereik je de Eisriesenwelt. Vervolgens mag je de grot samen met een gids betreden. Vergeet je warme kleding niet, want zoals je waarschijnlijk wel verwacht had, is het echt koud binnen! 

#2. Grossglockner Hochalpenstrasse en Grossglockner

Met een hoogte van 3798 meter is de Grossglockner de hoogste berg van Oostenrijk. De berg wordt ook wel de ‘Koning van de Alpen’ genoemd en ligt middenin Nationaal Park Hohe Tauern. De Grossglockner Hochalpenstrasse is een 48 km lange alpenweg en biedt de mogelijkheid om de berg van dichtbij te bewonderen. Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kun je tevens genieten van het uitzicht op de Pasterzengletsjer, de grootste gletsjer van de Oostalpen.

bezienswaardigheid grossglockner hochalpenstrasse
Vanaf het hoogste punt van de Grosglockner Hochalpenstrasse heb je een prachtig uitzicht!

#3. Vliegen over het Mont Blanc massief

De 4810 meter hoge Mont Blanc is de hoogste berg van de Alpen. Vanaf meerdere punten is deze machtige top te bewonderen. Een van de meest bijzondere manieren om dat te doen is via een vlucht over het Mont Blanc massief. Dat kan bijvoorbeeld vanaf het Megève Altiport in Megève.

#4. Bernina Express

De meest bekende spoortrein in de Alpen is de Bernina Express. De rode trein start in de Zwitserse plaats Chur en neemt je via de Albula- en Bernina spoorlijn (UNESCO-Werelderfgoedlijst) mee naar Tirano. Via oude bruggen en smalle, donkere tunnels rijdt de de Bernina Express door een schitterend landschap.

#5. De Krimmler Wasserfälle

In drie fases valt het water van de Krimmler Wasserfälle 380 meter naar beneden. Dat maakt deze waterval een van de hoogst gefaseerde watervallen van Europa en de wereld. De nevel die bij het naar beneden vallen vrijkomt, is goed voor de gezondheid en het immuunsysteem. Via een wandeling van ongeveer 4 kilometer kun je helemaal naar boven lopen.

bezienswaardigheid krimmler wasserfalle
Loop langs de Krimmler Wasserfälle omhoog en geniet keer op keer van het prachtige uitzicht!

#6. Drei Zinnen

Een van de hoogtepunten in de Dolomieten is de Drei Zinnen, ook wel bekend als Tre Cime di Lavaredo. Deze drievoudige bergtop bereikt een maximale hoogte van 2999 meter en ligt middenin de Sextener Dolomieten. Via een 9,1 km lange rondwandeling is dit prachtige natuurspektakel te bewonderen.

#7. Slot Neuschwanstein

Wanneer je denkt aan een echt sprookjeskasteel, dan denk je al snel aan Slot Neuschwanstein bij Schwangau. Dit prachtige kasteel behoort tot één van de meest populaire bezienswaardigheden in Zuid-Duitsland. Slot Neuschwanstein is in de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd, in opdracht van koning Ludwig II van Beieren.

#8. De Jungfraujoch en Jungfraubahn

De Jungfraujoch is een 3466 meter hoge berg in Zwitserland. Iets lager, op 3454 meter hoogte, ligt het hoogst gelegen treinstation van Europa. Sinds 1912 kun je deze met de Jungfraubahn bereiken. Het traject start op de Kleine Scheidegg en gaat verder via een tunnel door de Eiger en de Mönch. Onderweg is het genieten van schitterende uitzichten. Ook kun je het ijspaleis, de Ice Gateway en het Sphinx-uitzichtplatform bezoeken.

bezienswaardigheid jungfraubahn
Een ritje in de Jungfraubahn is een absolute aanrader tijdens je vakantie in de Jungfrau Region.

#9. De drie kloven in het Alpbachtal

Er liggen tal van mooie en spectaculaire kloven in de Alpen. Veel daarvan zijn toegankelijk voor publiek. Het Alpbachtal heeft maar liefst drie kloven waar je doorheen kunt wandelen. De Tiefenbachklamm, Kundlerklamm en Kaiserklamm. Stuk voor stuk bijzonder en de moeite van een bezoek meer dan waard!

#10. Aiguille du Midi

Een van de hoogtepunten van Chamonix is Aiguille du Midi. Deze 3843 meter hoge bergtop is met de gondel vanuit het dorp te bereiken. Vanaf hier heb je niet alleen uitzicht op de Mont Blanc, maar ook op allerlei andere bergtoppen van de Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen. Een van de hoogtepunten is uitzichtplatform ‘Step into the Void’. Deze glazen kubus hangt ruim 1000 meter boven een afgrond.

#11. De Reschensee

Als je de Reschensee voor het eerst ziet, dan moet je waarschijnlijk twee keer kijken of het allemaal wel echt waar is. Middenin het water staat namelijk een kerktoren. Dat heeft alles te maken met de aanleg van een stuwdam. Het dorp Graun kwam hierbij letterlijk onderwater te staan. Huizen zijn afgebroken, maar de kerktoren is blijven staan.

bezienswaardigheid kerktoren Reschensee
Het blijft een bijzonder gezicht, de kerktoren in de Reschensee!

#12. De Breitachklamm

De Breitachklamm is ruim 150 meter diep en daarmee een van de diepste kloven in Midden-Europa. De kloof ligt in de Allgäu, vlakbij het Kleinwalsertal en Oberstdorf. Het hele jaar door is het mogelijk om de Breitachklamm te bezoeken.

#13. De Stuibenfall

De Stuibenfall is met een valhoogte van 159 meter de hoogste waterval in Tirol. Je vindt deze prachtige bezienswaardigheid in Umhausen – Niederthai in het Ötztal. Via een trappenstelsel met meer dan 700 traptreden kun je helemaal naar boven klimmen. Er zijn meerdere uitzichtplatformen en ook is er een hangbrug.

#14. De Seiser Alm

Met een oppervlakte van ruim 56 m2 behoort de Seiser Alm, Alpe di Siusi in het Italiaans, tot de grootste bergweide in Europa. Dit stukje natuurschoon ligt tussen de 1800 en 2300 meter hoogte, middenin de Dolomieten. Vanaf hier kun je onder andere de Sassolungo (Langkofel), Rosengarten, Schlern en Sassopiatto bewonderen. Tal van wandelingen laten je alle mooie plekjes op de alm zien.

bezienswaardigheid seiser alm
Wat een uitzicht heb je vanaf de Seiser Alm!


Welke bezienswaardigheden horen volgens jou ook absoluut in deze lijst? Laat een reactie achter op onze socialkanalen!

Zomervakantie tips