Hoogste liften naar bergtoppen in de Alpen

kabelbaan naar de top van titlis bij engelberg draaiende lift

13 april 2019

door Joanne in Bestemmingen

Liftjes in de Alpen zijn voor skiërs een must. Als wandelaar heb je er vaak vooral last van. Een wandeling over een mooie helling wordt toch een beetje minder als er overal liftpalen staan. Liever kijk je uit op puur natuur. Er is een uitzondering, dat zijn de bijzondere kabelbanen. Liften die écht hoog de bergen ingaan. Het is namelijk toch wel een uitje om in zo’n lift over een diep dal te zweven. Zeker als die kabelbaan naar een hoge top gaat. Een top, die je wellicht anders niet zou kunnen bereiken. Een top met waanzinnige uitzichten en liefst ook een restaurant. Wat wil je nog meer? Hier de leukste, hoge liften naar bijzondere, hoge bergen.

Aiguille du Midi 3842m

De Aiguille du Midi is de hoogste top die je kunt bereiken met een liftje in Frankrijk. Deze ‘naald’, in het Mont Blanc massief, bereik je vanuit Chamonix. De kabelbaan naar Aiguille du Midi gaat in twee etappes. Vanuit Chamonix ga je eerst naar de Plan de l’Aiguille (2317m), hier stap je uit om te wandelen, een tweede kabelbaan brengt je hoog op de berg. Via een lift bereik je een uitzichtplatform, met zicht op de Mont Blanc (4810m). Op een heldere dag kijk je zo ver als de Matterhorn en Monte Rosa. Op de top ligt restaurant 3842 en een souvenirshop. Hier koop je ansichtkaarten die je ter plekke kunt posten in de brievenbus, zodat ze het eigen poststempel krijgen van de Aiguille du Midi. Spanning vind je op het glazen uitzichtplatform ‘Step into the Void’. Verder kom je alles te weten over de geschiedenis en het alpinisme op de Mont Blanc in Espace Vertical en Espace Mont-Blanc.

Uitzicht op de top van Aiguille du Midi met blik in het dal van Chamonix
Uitzicht bovenop Aiguille du Midi (Foto: © SavoieMontBlanc, Raïh)

Kleine Matterhorn 3883m

De mooiste en bekendste berg in Zwitserland is toch wel de Matterhorn. De hoogste lift van Europa gaat, vanaf Trockener Steg (2939m), naar het kleine zusje van dit icoon: Kleine Matterhorn. Recent is er een nieuwe designbaan naast gebouwd. De spectaculaire lift heeft 25 gondels met 28 luxe zitplaatsen en brengt 2000 man in een uur omhoog. Vier kabines zijn omgedoopt tot ‘Crystal Ride’ en versierd met Swarovski kristallen. De absolute topper is de glazen bodem, waardoor je onder je voeten 200 meter diep op de de gletsjers kijkt. Eenmaal boven ben je midden in de witte gletsjerwereld rondom Zermatt: het Matterhorn Glacier Paradise. Met een lift bereik je het uitzichtsplatform, daar kijk je rondom op de 4000meter hoge toppen rondom.

Piz Gloria 2970m

Nog zo’n bekende lift en berg, al is deze minder hoog, is de top van de Schilthorn met het restaurant Piz Gloria. Op 2970 meter hoogte was dit restaurant met zijn lift het decor voor de James Bondfilm ‘On her Majesty’s Secret Service’. In het cirkelvormige restaurant zijn losse platforms gemaakt, die in een klein uur ronddraaien. Terwijl jij een chocomel drinkt, schuift het landschap letterlijk aan je voorbij. En dat uitzicht is niet zo maar een landschap! De Eiger, Mönch, Jungfrau is voor velen een bekend rijtje van drie bergen. Het Berner Oberland, zelfs te zien vanaf de snelweg die langs Bern gaat, een enorme witte en zwarte wand, die oprijst tot zo’n 4000 meter. En op de Schilthorn sta je daar middenin! 

Zugspitze 2962m

De Zugspitze, op de grens van Oostenrijk en Duitsland, is de hoogste berg van Duitsland (2962m). Op de top is van alles te beleven. Naast een restaurant met op het dak een uitzichtplatform vind je hier ook de ‘Faszination Zugspitze’. In dit museum krijg je informatie over de geschiedenis van de berg, de eerstbeklimming en alles over de bouw van de liften. Het uitzicht reikt 250 km ver en toont hoge toppen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Vanaf Oostenrijk bereik je de top met de Tiroler Zugspitzbahn. Uit Duitsland vertrekt uit Garmisch-Partenkirchen een tandrandbaan naar het Zugspitzplatt (2600 m). Daar vandaan neem je de Gletsjerbahn naar de top. Of je stapt over, bij Eibsee, op Seilbahn Zugspitze. Deze hypermoderne gondellift is pas open sinds 2017 en verbrak al 3 wereldrecords: de hoogste liftpaal, grootste hoogteverschil en grootste afstand tussen twee liftpalen. 

Wildspitzbahn 3440m

De naam van de lift is bekender dan de top. Op de top van de Hinteren Brunnenkogels is een adelaarsnest geplakt. Dit is het hoogste bergstation van Oostenrijk, op 3440m hoogte. Binnen vind je Café 3440, één van de betere, en in ieder geval het hoogste, koffiehuizen van Oostenrijk. De lift en bergstation liggen midden in het PItztaler Gletsjergebied.  De Wildspitze steekt er hier bovenuit. Een uitzicht van gletsjer, sneeuw en ijs.

Wildspitzbahn blik op wildspitze en restaurant boven aan de kabelbaan
Restaurant 3440 met uitzicht op de Wildspitze (Foto: © TVBPitztal, Robert Maybach)

Punta Helbronner 3466 m

Aan de Italiaanse zijde van de Mont Blanc is recent ook een nieuwe lift geopend: Skyway Monte Bianco. Deze futuristische lift brengt je naar Punta Helbronner, hoog op het Mont Blanc massief. Vanuit Courmayeur (1300m) gaat de moderne kabelbaan via Pavillon (2173m) door naar Punta Helbronner. De glazen cabine draait tijdens het klimmen langzaam rond. Het Adelaarsnest bovenop Punta Helbronner biedt een groot terras met 360 graden uitzicht op de omliggende bergtoppen. Wat de Skyway het meest bijzonder maakt is misschien wel de kans om door te reizen met de Trans Mont Blanc, een lift óver de Mer de Glace, door naar de Aiguille du Midi. Met deze lift ga je de grens over van Italië naar Frankrijk en dat hoog in de bergen tussen de Mont Blanc-toppen!

Titlis 3020m

De Titlis Rotair lift is de eerste lift die ronddraait. Vanaf het middenstation Stand naar de top op 3020m draait de lift 360 graden rond in de vijf minuten dat je onderweg bent. Onderweg kijk je naar steile rotswanden, diepe gletsjerspleten en sneeuwtoppen rondom. Op de top ligt de Titlis Cliff Walk, de hoogste hangbrug van Europa. Deze hangbrug op een hoogte van 3041 meter overspant een afgrond van 500 meter. Stalen zenuwen heb je nodig om de 150 voetstappen te nemen naar de overkant. De hangbrug bereik je via een ondergrondse tunnel en het uitzichtplatform. In het bergstation van de Titlis Rotair is uiteraard een restaurant.

Cime Caron 3200m

In Val Thorens vind je de Cime Caron, met één van de mooiste uitzichten van Europa. Een panorama van 360 graden laat meer dan 1000 toppen zien in Frankrijk, Italië en Zwitserland. Een oriëntatietafel zorgt dat je de Mont Blanc, Aiguilles de Meije en andere bergen daadwerkelijk herkent. Lunchen kun je bij Etape 3200. Vanuit Val Thorens bereik je de Cime Caron met stoeltjesliften Cairn en Caron en vervolgens de kabelbaan Cime Caron. Let op, deze lift, die al sinds 1982 in gebruik is, is net dit seizoen (2018-2019) gesloten door beschadiging aan de kabels. De lift was in gebruik terwijl er ijzel op de kabels zat, daardoor zijn onderdelen dusdanig beschadigd, dat in de zomer 2019 de lift pas hersteld kan worden.

Kitzsteinhorn 3029m

Vlak onder de top van de Kitzsteinhorn ligt het hoogste punt van Salzburgerland, dat bereikbaar is met de lift. De Kitzsteinhorn, in het gletsjergebied rondom Zell am See/Kaprun wordt Gipfelwelt 3000 genoemd. Rond de top is een uitzichtplatform, een bioscoop en het Nationaal Park museum. Dit ondergronds museum met informatie over de Hohe Tauern is uniek. De Gipfelbahn brengt je van het Alpincenter naar het hart van de Kitzsteinhorn. Door meerdere tunnels zijn alle onderdelen verbonden. Via een lift bereik je Top of Salzburg uitzichtplatform, je kijkt niet alleen op de Grossglockner, Oostenrijks hoogste berg, maar ook in de diepte naar Kaprun en Zeller See. Het Gipfelrestaurant laat je genieten van de gletsjerwereld achter grote ramen.

wandelen kitzsteinhorn gipfelwelt 3000 en gipfelbahn de lift naar de top
Wandelen op de Kitzsteinhorn met op de achtergrond de Gipfelbahn (Foto: © Kitzsteinhorn)

Welke lift zou jij graag nemen deze zomer?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips