Skip to navigation Skip to main content
Pitztal
© Spalder Media Group
Oostenrijk

Vakantie Pitztal

  • Maar liefst 15 bergmeren!
  • Ideaal voor families met kinderen
  • Overnacht in één van de vier dorpen

Het Pitztal ligt in Tirol en is een ongeveer veertig kilometer lang zijdal van het Inntal. Het dal ligt tussen het Ötztal en het Kaunertal en wordt omringd door een prachtige bergwereld, met als hoogtepunt de Pitztaler Gletscher en de 3774 meter hoge Wildspitze. In het Pitztal liggen vier dorpen waar je kunt overnachten. Er zijn fijne accommodaties en ook is er een camping. Je kunt in het Pitztal allerlei activiteiten ondernemen, maar ook in alle rust genieten van de mooie natuur.

Archeologische onderzoek heeft laten zien dat het Pitztal al rond de bronstijd werd bewoond. Het dal wordt voor het eerst genoemd in de 13 eeuw als Puzzental. De naam is waarschijnlijk afkomstig van het Retro-Romaanse woord ‘Piz’, wat hoge bergtop betekent. Een andere optie is het Latijnse woord ‘Putens’, wat bron betekent.

Tips voor wandelen in het Pitztal

Wandelaars vinden in het Pitztal alle ingrediënten voor een wandelvakantie. In het dal en in de bergen ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden van ruim 380 kilometer. Er zijn uitdagende wandelroutes voor geoefende wandelaars, maar er zijn ook genoeg makkelijke varianten en wandelingen geschikt voor families met kinderen. Tips voor wandelen in het Pitztal zijn:

- Het wilde dieren avonturenpad: een themawandeling voor de hele familie. Onderweg leren de kinderen alles over wilde dieren uit de regio. In ongeveer 1,5 uur passeer je tijdens deze makkelijke route meerdere stations met informatie en opdrachten.
- De Gletschersteig: met deze wandeling ontdek je de gletsjerwereld van het Pitztal over één van de hoogstgelegen wandelpaden in het dal. De route is zwaar van niveau en heeft een lengte van 14,1 kilometer (klimmen 52 meter en dalen 1700 meter).
- De familiewandeling door het ZirbenPark: ook deze themawandeling is leuk voor de hele familie. Via 14 stations vol weetjes en spelletjes maken kinderen en ouders kennis met de ‘Zirben’ (dennenbomen). De route heeft een lengte van 1 kilometer en is gemakkelijk van niveau.

Zwemmen en watersporten

De vakantieregio Pitztal is rijk aan water. Er zijn maar liefst vijftien bergmeren en overal zijn stroompjes, watervallen en riviertjes te vinden. Dat maakt de vakantieregio ideaal voor allerlei watersporten. Bij het Alpin Center Hochzeiger-Pitztal in Jerenz zijn canyoning en rafting tours te boeken. Beide laten je op een actieve manier kennis maken met de prachtige waterwereld van het Pitztal. Natuurlijk kan dat ook op een ontspannen manier. Bijvoorbeeld bij Wasserwelten Stillebach. Je kunt hier zwemmen en gebruikmaken van de Kneipp faciliteiten. Een andere manier om relaxed van het water te genieten is op het hoogste vlot van Europa bij de Rifflsee (2232 meter). Neem plaats in een ligstoel of op een picknickbank op het vlot en vaar ongeveer 45 minuten mee.

Waterwereldpitztal
Hochzeiger Bergbahnen

Familievakantie in het Pitztal

Het Pitztal biedt allerlei mogelijkheden voor een familievakantie. In de bergen en in het dal zijn meer dan genoeg activiteiten voor families met kinderen van alle leeftijden. Qua wandelmogelijkheden zijn er rustige familiewandelingen, maar ook leuke themawandelingen. Zoals hierboven beschreven, is het Pitztal rijk aan water. Op een warme dag is het goed toeven bij Pitz Park Wenz. De kinderen kunnen de hele dag spelen in het water en van de hoge springplank afspringen. Een andere familietip is het Zirbenpark op de Hochzeiger. Je kunt hier een themawandeling maken, de kinderen laten spelen bij de waterspeelplaats en mountain karten.

Bergliften in de zomer

De indrukwekkende bergwereld van het Pitztal is zomers via tien bergliften toegankelijk. Wil je onbeperkt gebruik maken van de bergliften? Schaf dan de Gletscherpark Card aan. Deze pas is verkrijgbaar vanaf drie dagen en biedt onder andere toegang tot de Pitztaler Gletscher, Rifflsee, Hochzeiger en de Kaunertaler Gletscher. Uiteraard kun je ook per lift losse tickets aanschaffen.

Familiepitztal
TVB Pitztal, Zangerl Daniel

De Pitztaler Gletsjer

Eén van de hoogtepunten in het Pitztal is de Pitztaler Gletscher. De gletsjer bevindt zich op de 3440 meter hoge Brunnenkogel en is daarmee de hoogste in Tirol. ’s Winters worden de hellingen bedwongen door wintersporters en zomers is het mogelijk om dit prachtige natuurschoon te voet te verkennen. Geniet van het uitzicht op de omringende bergwereld, maak samen met een gids een wandeltocht langs het gletsjerijs en breng een bezoek aan het hoogstgelegen café van Oostenrijk (3440 meter). Dit is bereikbaar met de Gletscherexpress en de Wildspitzbahn.

Tips voor een vakantie in het Pitztal

- Het Pitztal is een geschikte bestemming om te gaan mountainbiken. Je vindt hier maar liefst 94,6 kilometer aan gemarkeerde mountainbike routes.
- Andere activiteiten die je hier kunt ondernemen zijn boulderen, klimmen in het klimpark, paardrijden, bungeejumpen en paragliding.
- Wanneer je overnacht in het Pitztal, kun je voor €5,- de Pitztaler Freizeitpass aanschaffen bij de accommodatie waar je verblijft. Met deze pas neem je deel aan het speciale zomerprogramma. Zo kun je onder andere gratis met het openbaar vervoer en gratis wandelen of mountainbiken met een gids.
- Bezoek de Stuibenfall in Umhausen – Niederthai, in het nabijgelegen Ötztal. Deze prachtige waterval is met een valhoogte van 159 meter de hoogste van Tirol. Via een netwerk van ruim 700 traptreden is de waterval van dichtbij te bekijken.

Gletsjerpitztal
TVB Pitztal

Dorpen in het Pitztal

In het Pitztal liggen de vier dorpen Arzl, Wenns, Jerzens en St. Leonhard. Bekijk een overzicht van de dorpen hieronder. Klik op ‘lees meer’ voor meer informatie over het betreffende dorp.