Skip to navigation Skip to main content

Nieuw centrum voor steenbokken geopend in het Pitztal

52542 - Nieuw centrum voor steenbokken geopend in het Pitztal
© Pixabay

Het is altijd weer bijzonder als je tijdens een wandeling in de bergen een groep Alpensteenbokken tegenkomt. Niet alleen omdat kijken naar deze prachtige dieren geweldig is, maar ook omdat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is als vroeger. Sterker nog, in Tirol zijn de dieren lange tijd uitgestorven geweest. Gelukkig is daar halverwege de 21e eeuw verandering in gekomen. Om je meer te vertellen over de dieren én de natuur, is er op 18 juli een speciaal centrum voor steenbokken geopend in het Pitztal.

Bijna uitgestorven

Lang geleden kwam de Alpensteenbok in het hele Alpengebied voor. Helaas werd het dier een geliefd jachtobject. Niet alleen vanwege het vlees, maar ook om de geneeskundige krachten. De hoorns werden gebruikt als medicijn tegen impotentie en het bloed tegen nierstenen. Aan het begin van de 19e eeuw dachten ze zelfs dat de steenbok compleet uitgestorven was. Gelukkig werd er niet lang daarna een kudde met 100 dieren gevonden in Nationaal Park Gran Paradiso (Italië). De koning van Sardinië verbood de jacht en dankzij jaren van strikte bescherming is de Alpensteenbok uiteindelijk gered van het uitsterven.

Lees ook: 10 dieren die je kunt spotten in de Alpen >

Steinbockzentrum Pitztal

Na een toename van de populatie, kon het dier uiteindelijk geherintroduceerd worden in andere delen van de Alpen. De gemeente St. Leonhard in het Pitztal is daar altijd nauw bij betrokken geweest. Daarom is er nu, 65 jaar na de succesvolle herintroductie, een speciaal centrum geopend. Steinbockzentrum Pitztal is opgericht om bezoekers het hele jaar door inzicht te geven in het belang van de dieren en de natuur van de Alpen. Er zijn onder andere themawandelingen mogelijk, er is een informatieruimte met een tentoonstelling, je kunt de dieren bewonderen en ook is er een restaurant aanwezig. Op dit moment leven er 7 steenbokken op een oppervlakte van 2500 vierkante meter. Hoogstwaarschijnlijk zal ook de Alpenmarmot snel haar intrede doen in het centrum.

52542 - alpensteenbok steinbockzentrum pitztal
(Foto: © Pixabay)
(Foto: © Pixabay)

Openingstijden

Sinds 18 juli is een bezoekje aan Steinbockzentrum Pitztal mogelijk. Je vindt deze bezienswaardigheid halverwege het dal, in St.Leonhard. Zonder de Pitztal Sommercard kost het entree voor volwassenen € 8,- en € 5,- voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Ook is er een speciale gezinskaart beschikbaar. Wil je alleen een bezoekje brengen aan het restaurant? Dat is gratis. Op aanvraag zijn er ook rondleidingen mogelijk. De volgende openingstijden zijn van toepassing:

  • Mei - oktober: elke dag van 10.00 uur tot 17.00 uur
  • November - april: donderdag t/m zondag, van 10.00 uur tot 17.00 uur

* In januari is het centrum 3 weken gesloten!

Zomervakantie in het Pitztal

Het Pitztal is een zijdal van het Inntal en wordt omringd door een prachtige bergwereld. Je vindt dit dal tussen het Ötztal en Kaunertal, in Tirol. De twee hoogtepunten zijn natuurlijk de Pitztaler Gletscher en de op één na hoogste berg van Oostenrijk, de Wildspitze (3774 meter). Overnachten kan in verschillende dorpen, elk met hun eigen kenmerken en karakter. Bergliefhebbers van alle leeftijden en niveaus vinden hier genoeg mogelijkheden voor een fijne zomervakantie. Je kunt hier onder andere heerlijk wandelen op de ruim 380 km aan wandelpaden. Er zijn leuke wandelingen voor families (themawandeling door het ZirbenPark), maar er is ook voldoende uitdaging voor de meer ervaren wandelaar. Zin in een dag ontspanning? Ga dan naar Wasserwelten Stillebach. Je kunt hier zwemmen en gebruikmaken van de Kneipp faciliteiten. Ook een bezoekje aan de Rifflsee en Pitztaler Gletscher mogen tijdens je vakantie niet ontbreken.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.