Vakantie Berchtesgaden (Duitsland)

© Pixabay

Mooi stadje met oude huizen tussen de hoge bergen

 • Midden in het Nationaal Park Berchtesgaden met de Watzmann en de Königssee
 • Proef de sfeer van de Sound of Music
 • Zoutmijnen, wellness, wandelen en fietsen

Berchtesgaden ligt in het zuidoosten van Duitsland en wordt aan drie kanten bergrensd door Oostenrijk. Het stadje zelf ligt in het dal van de Berchtesgadener Ache, ingeklemd tussen heuvels en de Obersalzberg. De plaats wordt omgeven door het Nationaal Park Berchtesgaden, het enige alpiene nationaal park van Duitsland. De hoge bergen rondom worden gedomineerd door de Watzmann, met 2713 meter de op één na hoogste berg van Duitsland.

De grote trekker van het nationaal park is de Königssee, het diepste meer van Duitsland. Het water in het meer is kristalhelder en weerspiegelt de steile bergwanden rondom. Van oudsher wordt Berchtesgaden en de streek bezocht door prominenten, zoals koningen van Beieren, kunstenaars en edellieden. Het heeft ook een rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Hitler en andere hoge nazi’s woonden in die tijd op de Obersalzberg. Tegenwoordig is het een populaire, toeristische plek. Vanuit Berchtesgaden zijn mooie bergwandelingen en andere uitstapjes te maken. De plaats is interessant door de natuur, maar ook door de cultuur en historie.

Watzmann in herfst met Berchtesgaden
Berchtesgaden met Watzmann (Foto: © Berchtesgadener Land Tourismus)

Het stadje Berchtesgaden

Berchtesgaden is een stadje met zo’n 8000 inwoners. In de 12e eeuw werd hier een Augustijner klooster gebouwd, de start van de geschiedenis van Berchtesgaden. De oorspronkelijk kloosterkerk en het kloostercomplex zijn nog steeds een bezienswaardigheid. Een deel hiervan is later in gebruik geweest als koninklijk kasteel voor de koning van Beieren. In het centrum vind je rondom het oude marktplein ook nog steeds de middeleeuwse herenhuizen, hier en daar met een bijzondere muurschildering. Mis ook de ‘Lowenbrunnen’ niet, een grote fontein met een leeuw als bron. Wil je de stad ontdekken, dan kun je rustig flaneren, de winkels bekijken of één van de vele café’s bezoeken.

Sound of Music

Vlakbij Berchtesgaden, op slechts een half uur rijden, ligt Salzburg. Deze stad is onder andere bekend van Mozart, maar ook van de Sound of Music. Meerdere scenes van deze film zijn echter niet gefilmd in Oostenrijk, maar vlakbij Berchtesgaden. Zo komt bijvoorbeeld het Koningsmeer in beeld. En wie kent het openingsshot van Maria op de alpenweide niet, of het eindshot met de gehele familie over de bergen? Beiden gefilmd in Berchtesgaden!

Zoutmijnen van Berchtesgaden

De zoutmijnen in de omgeving zijn belangrijk in de geschiedenis van Berchtesgaden. De kloosterlingen hielden zich al bezig met ontginning hiervan. Je kunt de zoutmijn van Berchtesgaden bezoeken met een treintje, hiermee rijd je 650 m de berg in. In de berg ligt een enorme zoutkathedraal, met een spectaculaire mijnwerkersglijbaan. Later volgt nog een vlottentocht over een ondergronds zoutmeer.

Adelaartsnest bij Berchtesgaden Kehlsteinhaus
Kehlsteinhaus, bekend als Adelaarsnest, bij Berchtesgaden (Foto: © Berchtesgadener Land Tourismus)

Obersalzberg, een beruchte berg

De Obersalzberg neemt een bijzondere plek in in de geschiedenis. De berg vormde het ‘thuis’ voor de gehele nazi-top tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hitler zelf woonde in het Berghof. Het is een enorm complex geweest, met gangenstelsels tussen meerdere gebouwen. De berg werd versterkt met verdedigingswerken, luchtafweergeschut en was zelfvoorzienend door tuinen, kassen en de modelboerderij de Gutshof aan de voet van de berg. Hoog op de Obersalzberg ligt het Kehlsteinhaus, beter bekend als het ‘Adelaarsnest’. Dit is een van de weinige gebouwen die de zware bombardementen heeft overleefd. Tegenwoordig is dit een bergrestaurant, met fantastische uitzichten rondom. Verder is de berg bekend van het luxe skihotel dat hier inmiddels is gebouwd.

Wandelen bij Berchtesgaden

Wandelen in Berchtesgaden kan gemoedelijk over lieflijke almen, maar ook sportief door steile bergwanden of over smalle rotsgraadjes. Elke wandelaar kan zich hier uitleven. Enkele voorbeelden zijn:
- Almbachklamm: een wandeling door de Almbachkloof. Je kunt een makkelijk tochtje van een uur uitbreiden tot een steile wandeling van zo’n 3 uur. Je kunt hier bruggen, hoge rotswanden, donderend water en diepe poelen verwachten.
- Wandeling vanaf het Kehlsteinhaus naar het Kehlstein Topkruis. Een wandeling van anderhalf uur door een woest rotslandschap met fantastische uitzichten.
- Wandeling naar de Grünstein. Dit is een wandeling van 1,5 uur, met meer dan 500 hoogtemeters. Deze wandeling aan de voet van de Watzmann loopt over een bosrijke helling.

Koenigssee met Sint Bartolome
Königssee bij Berchtesgaden (Foto: © Berchtesgadener Land Tourismus)

Fietsen bij Berchtesgaden

Rondom Berchtesgaden zijn veel mogelijkheden om te fietsen. De meeste fietstochten liggen direct rondom Berchtesgaden of iets noordelijker. Een aantal tochten staan hieronder:
- Saalachtal Radweg, deze fietstocht is zo’n 54 km en overbrugt 470 hoogtemeters. De route gaat langs de rivier de Saalach en het Saalachmeer. Je fietst tot de Oostenrijkse grens.
- Berchtesgaden naar Salzburg. Deze tocht van ruim 2 uur is zo’n 25 km lang en heeft weinig hoogtemeters. Je volgt de Mozart-Radweg.
- Een niet te moeilijke mountainbikeronde ligt net iets verder buiten Berchtesgaden. Rond Ettenberg is een tocht van ongeveer 11 km en 500 hoogtemeters uitgezet. Dit rondje gaat langs Hinterettenberg en de kaarsrechte, sprookjeswand vol grotten van Untersberg.

Tips:

- Bezoek de Romy Schneider Exhibitie. Rosemarie Magdalena Albach (de originele naam van Romy Schnieder) werd bekend door haar rol als Sissi en heeft tot haar elfde in de omgeving van Berchtesgaden gewoond. Ze woonde in haar ouderlijk huis ‘Mariengrund’, vlakbij het Köningsmeer. De expositie toont filmaccessoires, posters en foto’s van Romy Schneider.
- Relaxen kun je in de Watzmann Thermen. Deze thermen zijn voor groot en klein. Je kunt hier niet alleen ontspannen in het zoute water van Berchtesgaden, maar ook gewoon zwemmen en spelen in het familiebad, het sportbad of op de glijbaan.
- Proef de Gentiaanschnapps van bergstokerij Grassl. Al in 1692 werd hier Schnapps gemaakt uit de berggentiaan. In de stokerij kun je de stookinstallaties en tradities hiervan bewonderen.
- Bezoek ‘Dokumentation Obersalzberg’ is een permanente tentoonstelling over de berg en haar bijzondere geschiedenis.
- Rij op de hoogstgelegen panoramaroute van Duitsland. De Deutsche Alpenstrasse verbindt Berchtesgaden met Bad Reichenhall. Vanuit de hoge bergen kijk je zelfs neer op Salzburg.

Vraag nu gratis een brochure aanAccommodatie aanvraag bij VVV

Algemene informatie

Aantal inwoners 7780
Autovrij centrum Ja
Afstand vanaf Utrecht 948 km
Hoogte dorp 540m
Aantal toeristenbedden 0

Tip van de redactie

Uitgaan & vrije tijd

Aantal restaurants 0 Aantal discotheken 1
Aantal bars 0 Is er een casino? Nee
Aantal bioscopen - Is er een theater? Ja
Is er een concertzaal? Ja Zijn er luchtballonvaarten? Nee

Winkelen

Aantal souvernirwinkels - Aantal modewinkels -
Aantal sportwinkels - Aantal overige winkels -
Is er een bank? Ja Is er een geldautomaat? Ja
Is er een postkantoor? Nee Is er een internetcafé? Ja
Is er publieke WIFI? Ja Aantal supermarkten -

Wellness & Sport

Is er een wellness centrum? Ja Is er een fitnesscentrum? Ja
Is er een solarium? Ja Is er een volleybalveld? Ja
Zijn er thermale baden? Ja Is er een tennisbaan? Ja
Zijn er massagemogelijkheden? Ja Zijn er mogelijkheden voor paragliding? Ja
Aantal openlucht zwembaden? 3 Is er een basketbalveld? Nee
Is er een openbare sauna? Ja

Activiteiten Berchtesgaden

 • Wandelen

  Wandelen

  Informatie over wandelen in Berchtesgaden. Routes, huttentochten, berghutten en meer.

  Lees verder

 • Fietsen

  Fietsen

  Lees meer over fietsen en mountainbiken in Berchtesgaden. Trails, routes en meer.

  Lees verder

 • Familie

  Familie

  Met het gezin op vakantie in Berchtesgaden. Tal van activiteiten voor jong en oud.

  Lees verder


Bekijk alle activiteiten >

Weblogs over Berchtesgaden

10 juli 2018 door Thijs in Algemeen

Königssee: het Beierse ‘fjord’ in het Berchtesgadener Land

De Königssee ligt in het zuidoosten van Duitsland en wordt omgeven door de bergwereld van het Berchtesgadener Land. Het meer ligt aan de voet van de Watzmann (2713 m) en hoort bij de gemeente Schönau. Door de omringende bergen heeft de Königssee w...Lees verder

25 januari 2018 door Florien in Algemeen

Nationaal Park Berchtesgaden: één van de oudst beschermde gebieden van de Alpen

Tegen de Oostenrijkse grens aan, helemaal in het zuidelijkste puntje van Beieren, vind je Nationaal Park Berchtesgaden. Een park met een prachtige natuur, een panoramisch berglandschap, riviertjes, donkere bossen en schilderachtige plaatsjes. Dit...Lees verder

21 augustus 2016 door Thijs in Algemeen

Alpenstrasse: van de Bodensee naar Berchtesgaden

De Deutsche Alpenstrasse, of Duitse Alpenroute, is een prachtig autotraject langs imposante bergen, heldere meren, authentieke dorpen, historische steden en talloze kastelen. Op de bochtenrijke route van Lindau aan de Bodensee naar Berchtesgaden b...Lees verder

7 maart 2014 door Daphne in Familie/kinderen

Een trip door de zoutmijnen van Berchtesgaden

In het zuiden van Duitsland ligt het nationaalpark Berchtesgaden. Dit bijzondere natuurgebied is een prachtige locatie om te wandelen en bergtochten te maken. Bij de beroemde Köningssee is er de mogelijkheid om een boottocht te maken. Een ander bi...Lees verder

Zomervakantie tips

Weer Berchtesgaden

Vandaag Morgen Overmorgen
-1° -1°

Locatie

-->