Skip to navigation Skip to main content

Königssee: het Beierse ‘fjord’ in het Berchtesgadener Land

Boot op de Königssee
© Berchtesgadener Land Tourismus / Sepp Wurm

De Königssee ligt in het zuidoosten van Duitsland en wordt omgeven door de bergwereld van het Berchtesgadener Land. Het meer ligt aan de voet van de Watzmann (2713 m) en hoort bij de gemeente Schönau am Königssee. Door de omringende bergen heeft de Königssee wel iets weg van een Noors fjord. De Königssee staat bekend om de indrukwekkende echo en de bedevaartkapel van St. Bartholomä. Wandelen rond het meer is niet overal even eenvoudig, aangezien de rotswanden soms loodrecht naar beneden gaan. In dit weblog lees je alles over de Königssee en de mogelijkheden rond dit sprookjesachtige bergmeer.

De Königssee: must-see in zomer en winter

Al in de 17e eeuw was er sprake van een bootverbinding op de Königssee. Roeiboten brachten de lokale bevolking, dieren en goederen van oever naar oever. Tegenwoordig zijn er vier aanlegplaatsen voor rondvaartboten. Highlights die je zeker niet mag missen zijn de ‘echowand' en de St. Bartholomä kerk die op het schiereiland Hirschau ligt. Het komt slechts één keer in de tien jaar voor dat het meer volledig dichtvriest. Op bitterkoude dagen zonder wind, wordt de Königssee vervolgens vrijgegeven om op te wandelen, schaatsen en langlaufen. Duizenden wintersporters betreden dan het meer om getuige te zijn van deze bijzondere situatie.

Elektrische boot op de Königssee bij de kapel van St. Bartholomä
© Berchtesgadener Land Tourismus

Ongekend helder en schoon water

De Königssee is zeer schoon en een dergelijke waterkwaliteit is vrijwel in geen enkel ander meer in Beieren te vinden. Om dit zo te houden, mogen er alleen elektrisch aangedreven boten over het meer varen. Daarnaast wordt er in het gebied nauwelijks aan landbouw gedaan, waardoor er geen schadelijke stoffen in het water terecht kunnen komen. Ook zijn sinds de jaren ’80 alle huizen die langs de oever staan aangesloten op de riolering. Gevolg is dat het water van de Königssee zo schoon is, dat je het zou kunnen drinken. Ook zwemmen er hierdoor grote hoeveelheden forellen in het meer. Vergis je echter niet in de watertemperatuur, deze is zeer laag. Alleen tijdens een warme zomer stijgt de watertemperatuur tot boven de 20 graden. Een duik in het water is dus alleen voorbehouden aan échte waterratten.

Indrukwekkende echo

De elektrische rondvaartboten varen het gehele jaar over de Königssee. Vaste stop tijdens een boottocht is de beroemde echowand. Hier demonstreert de kapitein met behulp van een trompet of een bugel de indrukwekkende echo. In de meeste gevallen is de echo wel twee keer te horen! Het geluid is echter altijd anders en is afhankelijk van wie er op het instrument blaast en hoe het weer is. In het verleden werd de echo gedemonstreerd met vuurwerk en klonk deze soms wel zeven keer. Om veiligheidsredenen is dit sinds het begin van de 20e eeuw verboden.

Kapel van St. Bartholomä en de Königssee
© Berchtesgadener Land Tourismus

St. Bartholomä en de Almer bedevaart

De bekende bedevaartkapel op het schiereiland Hirschau aan de westoever is het eenvoudigst per schip bereikbaar. Te voet staat je een uitdagende wandeling te wachten om het kleine kerkje uit de 12e eeuw te bereiken. Er loopt een route over de Kührointalm via de Rinnkendlsteig en ook is St. Bartholomä bereikbaar vanuit Ramsau via het Wimbachtal, de Wimbachgrieshütte, de Trischübel pas en de Sigeretplatte. Voor beide wandelingen dienen ervaren wandelaars ongeveer 6 uur te rekenen. Ieder jaar trekken op 24 augustus tal van gelovigen richting de kapel van St. Bartholomä als onderdeel van de traditionele Almer bedevaart.

Wandelroutes rond de Königssee

De Königssee heeft de uitstraling van een fjord en wordt omringd door bergen. De rotswanden gaan loodrecht naar beneden, om vervolgens onder water te verdwijnen. Er is een groot aanbod aan wandelroutes om al dit natuurschoon vanuit diverse perspectieven te bekijken. Zo is er aan de noordoever bij Schönau am Königssee een één uur durende wandeling richting het uitzichtpunt Malerwinkel. Vanuit Hirschau is het mogelijk om naar het Eisbachtal te wandelen, vanwaar je de sneeuw aan de oostflank van de Watzmann kunt bereiken. Aanlegplaats Salet biedt de mogelijkheid om de Fischunkelalm of de Röthbachwaterval te bezoeken. Ook de beklimming over de Röthsteig richting het Steinerne Meer is zeer de moeite waard.

Accommodaties Schönau am Königssee

Huisjes aan de Königssee
© Berchtesgadener Land Tourismus
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.