Skip to navigation Skip to main content

Nationaal Park Berchtesgaden: hét natuurpark van Zuid-Duitsland

Nationaal Park Berchtesgaden
© Berchtesgadener Land Tourismus

Tegen de grens van Oostenrijk aan, helemaal in het zuidelijkste puntje van Beieren, vind je Nationaal Park Berchtesgaden. Een park met een prachtige natuur, een panoramisch berglandschap, riviertjes, donkere bossen en schilderachtige plaatsjes. Dit park is één van de oudste beschermde gebieden van de Alpen en is zeker de moeite waard voor een bezoek. Beleef hier een actieve vakantie en geniet van de historie, natuur, berglucht en de gastvrijheid van de bevolking.

Nationaal Park Berchtesgaden: een veelzijdig gebied

In het Berchtesgadener Land ligt Nationaal Park Berchtesgaden. Het park wordt gedomineerd door de op één na grootste berg van Duitsland, de Watzmann (2.713 meter hoog) en omvat een gebied van meer dan 21.000 hectare. Het grootste hoogtepunt van het park is de Königssee, een wereldberoemd meer met kristalhelder water dat van drinkkwaliteit is. Door de steile bergwanden heeft de Königssee eigenlijk meer iets weg van een Noors Fjord dan van een bergmeer. Het park is rijk aan allerlei verschillende planten en dieren. Het is een populair gebied dat jaarlijks door meer dan 1 miljoen toeristen wordt bezocht en dat is niet zo gek, want er is ontzettend veel te zien, te doen en te beleven.

Bootje op de Königssee in Nationaal Park Berchtesgaden
© Berchtesgadener Land Tourismus
De Königssee is één van de hoogtepunten in Nationaal Park Berchtesgaden

Het pittoreske stadje Berchtesgaden

Omgeven door het nationale park, in het dal van de Berchtesgadener Ache, ligt het oude en pittoreske stadje Berchtesgaden. Een prachtige plek, omringd door bomen en bergen. De geschiedenis van het stadje begint ergens in de 12e eeuw. Er werd een Augusteiner klooster gesticht en de kloosterlingen leefden van de opbrengst van de zoutwinning. Van de 12e tot de 19e eeuw was deze plaats het centrum van een semi-onafhankelijke staat die werd geregeerd door Prins-Proost van het klooster van Berchtesgaden. Een ander belangrijk punt in de geschiedenis van de stad heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog. Hitler vestigde zichzelf op de Obersalzberg en haalde er belangrijke nazi’s naar toe. De omgeving heeft het aan het einde van de oorlog zwaar gehad door allerlei bombardementen. Gelukkig zijn er toch nog veel historische overblijfselen goed bewaard gebleven. Bezoek onder andere de mooie kerken, het historische kloostercomplex en sla zeker het marktplein niet over.

Beleef een actieve vakantie in de natuur

Het Nationaal Park Berchtesgaden is een waar paradijs voor iedereen die van een actieve vakantie in de bergen houdt. De schone berglucht en prachtige omgeving zijn een paradijs voor iedereen. Je maakt hier prachtige wandeltochten over de ruim 260 kilometer aan wandelpaden en met de fiets of mountainbike is er ook van alles te ontdekken. Nationaal Park Berchtesgaden biedt ook de extremere sporter veel mogelijkheden. Zo kun je hier onder andere de Watzmann beklimmen, deltavliegen en paragliden. Warm gekregen van dat alles? Neem een frisse duik in de Köningssee, of neem pauze in één van de gezellige berghutten. Tip: maak een wandeling door de Almbachklamm of Wimbachklamm kloof.

Kehlsteinhaus
© Berchtesgadener Land Tourismus
Fietsen Nationaal Park Berchtesgaden
© Berchtesgadener Land Tourismus
Wandelen Götzenalm
© Berchtesgadener Land Tourismus
Uitzicht op de Watzmann
© Berchtesgadener Land Tourismus
Bootje op de Königssee
© Berchtesgadener Land Tourismus / Sepp WurmOp wintersport in Berchtesgaden

In de wintermaanden ligt er in het Berchtesgadener Land en flink pak sneeuw. Met name in de maanden januari en februari kan het er helemaal wit zijn. Je vindt hier maar liefst 60 kilometer aan pistes, verdeeld over 5 skigebieden (Skiarena Obersalzberg, Hochschwarsech - Ramsau, skigebied Götschen, skigebied Rossfeld Oberau en skigebied Jenner Königssee). De gebieden zijn niet groot of hooggelegen, maar dankzij de vele sneeuwkanonnen is het toch al snel mogelijk om er te skiën. Naast de skipistes vind je hier ook 100 kilometer aan langlaufloipen en ruim 120 kilometer aan wandelpaden.

Weetjes en tips voor Nationaal Park Berchtesgaden:

  • Overnacht je in het Berchtesgadener Land, dan krijg je een gratis gastenkaart bij de overnachting. Met deze kaart krijg je onder andere korting op musea, liften, zwembaden en parkeerplaatsen. In veel gevallen kun je ook gratis met de bus.
  • Je kunt een speciale gids inhuren (voor weinig geld) voor een wandeling. Hij vertelt je alles over het gebied, de natuur en de dieren die er leven.
  • Bezoek het Kehlsteinhaus. Dit huis staat beter bekend als het adelaarsnest en werd op de 50e verjaardag van Hitler ingewijd. Het huis is gelegen op 1834 meter hoogte en sinds 1997 geopend voor publiek. Tegenwoordig vind je hier een restaurant/café met een prachtig uitzicht.
  • Ga voor een beetje ontspanning naar de Watzmann Therme in Berchtesgaden of de Rupertus Therme in Bad Reichenhall.
  • Breng een bezoekje aan de zoutmijn van Berchtesgaden. Al eeuwenlang wordt er uit deze mijn zout gewonnen en tegenwoordig kun je ook als toerist een kijkje nemen.

Accommodaties Nationaal Park Berchtesgaden

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.