Nationaal Park Berchtesgaden: één van de oudst beschermde gebieden van de Alpen

Nationaal Park Berchtesgaden: één van de oudst beschermde gebieden van de Alpen

25 januari 2018

door Florien in Algemeen

Tegen de grens van Oostenrijk aan, helemaal in het zuidelijkste puntje van Beieren, vind je Nationaal Park Berchtesgaden. Een park met een prachtige natuur, een panoramisch berglandschap, riviertjes, donkere bossen en schilderachtige plaatsjes. Dit park is één van de oudst beschermde gebieden van de Alpen en is zeker de moeite waard voor een bezoek. Beleef hier een actieve vakantie en geniet van de historie, natuur, berglucht en de gastvrijheid van de bevolking.

Een veelzijdig gebied

In het Berchtesgadener Land ligt Nationaal Park Berchtesgaden. Het park wordt gedomineerd door de op één na grootste berg van Duitsland, de Watzman (2.713 meter hoog) en omvat een gebied van meer dan 21.000 hectare. Het grootste hoogtepunt van het park is de Königssee, een wereldberoemd meer met kristalhelder water dat van drinkkwaliteit is. Door de steile bergwanden heeft de Königssee eigenlijk meer iets weg van een Noorse Fjord dan van een bergmeer. Het park is rijk aan allerlei verschillende planten en dieren. Het is een populair gebied dat jaarlijks door meer dan 1 miljoen toeristen wordt bezocht en dat is niet zo gek, want er is ontzettend veel te zien, te doen en te beleven.

de königssee in nationaal park berchtesgaden
De Königssee heeft kristalhelder water ©Flickr, cc 2.0 - Hardo Müller

Het pittoreske stadje Bergchtesgaden

Omgeven door het nationale park, in het dal van de Berchtesgadener Ache, ligt het oude en pittoreske stadje Berchtesgaden. Een prachtige plek, omringt door bomen en bergen. De geschiedenis van het stadje begon ergens in de 12e eeuw. Er werd een Augusteiner klooster gesticht en de kloosterlingen leefden van de opbrengst van de zoutwinning. Van de 12e tot de 19e eeuw was deze plaats het centrum van een semi-onafhankelijke staat die werd geregeerd door Prins-Proost van het klooster van Berchtesgaden. Een ander belangrijk punt in de geschiedenis van de stad heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog. Hitler vestigde zichzelf op de Obersalzberg en haalde er belangrijke nazi’s naar toe. De omgeving heeft het aan het einde van de oorlog zwaar gehad door allerlei bombardementen. Gelukkig zijn er toch nog veel historische overblijfselen goed bewaard gebleven. Bezoek onder andere de mooie kerken, het historische kloostercomplex en sla zeker het marktplein niet over.

het prachtige plaatsje berchtesgaden een dorp vlakbij nationaal park berchtesgaden
Berchtesgaden is omringt door bomen en bergen (Foto: ©Flickr, cc 2.0 - Bernd Thaller)

Beleef een actieve vakantie in de natuur

Het Nationaal Park Berchtesgaden is een waar paradijs voor iedereen die van een actieve vakantie in de bergen houdt. De schone berglucht en prachtige omgeving zijn een paradijs voor iedereen. Je maakt hier prachtige wandeltochten over de ruim 260 kilometer aan wandelpaden en met de fiets of mountainbike is er ook van alles te ontdekken. Nationaal Park Berchtesgaden biedt ook de extremere sporter veel mogelijkheden. Zo kun je hier onder andere de Watzmann beklimmen, deltavliegen en paragliden. Warm gekregen van dat alles? Neem een frisse duik in de Köningssee, of neem pauze in één van de gezellige berghutten. Tip: maak een wandeling door de Almbachklamm of Wimbachklamm kloof.

een wandeling door de winbachklamm kloof in nationaal park berchtesgaden
Een wandeling door de Wimbachklamm (Foto: ©Flickr, cc 2.0 - Werner Neuhold)

Op wintersport in Berchtesgaden

In de wintermaanden ligt er in het Berchtesgadener Land en flink pak sneeuw. Met name in de maanden januari en februari kan het er helemaal wit zijn. Je vindt hier maar liefst 60 kilometer aan pistes, verdeelt over 5 skigebieden (Skiarena Obersalzberg, Hochschwarsech - Ramsau, skigebied Götschen, skigebied Rossfeld Oberau en skigebied Jenner Königssee). De gebieden zijn niet groot of hooggelegen, maar dankzij de vele sneeuwkanonnen is het toch al snel mogelijk om er te skiën. Naast de skipistes vind je hier ook 100 kilometer aan langlaufloipen en ruim 120 kilometer aan wandelpaden.

St. Bartholomä in een winters landschap (Foto: ©Flickr, cc 2.0, Roland Moriz)

Weetjes en tips:

  • Overnacht je in het Berchtesgadener Land, dan krijg je een gratis gastenkaart bij de overnachting. Met deze kaart krijg je onder andere korting op musea, liften, zwembaden en parkeerplaatsen. In veel gevallen kun je ook gratis met de bus.
  • Je kunt een speciale gids inhuren (voor weinig geld) voor een wandeling. Hij vertelt je alles over het gebied, de natuur en de dieren die er leven.
  • Bezoek het Kehlsteinhaus. Dit huis staat beter bekend als het adelaarsnest en was een cadeautje voor de 50e verjaardag van Hitler. Het huis is gelegen op 1.834 meter hoogte en vanaf hier kun je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de omgeving.
  • Ga voor een beetje ontspanning naar de Watzmann Therme in Berchtesgaden of de Rupertus Therme in Bad Reichenhall.
  • Breng een bezoekje aan de zoutmijn van Berchtesgaden. Al eeuwenlang wordt er uit deze mijn zout gewonnen en tegenwoordig kun je ook als toerist een kijkje nemen. Klik hier om onze ervaring met de zoutmijn te lezen >.

de konigssee meer in nationaal park berchtesgaden
De Königssee krijgt iets magisch met deze kleuren (Foto: ©Flickr, cc 2.0, Ole.Pophal)
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips