Skip to navigation Skip to main content
Hoeveel kilometers op fietsvakantie?
© Unsplash / Tim Oun

Wanneer je een fietsvakantie plant, is het aantal kilometers dat je per dag wilt afleggen een van de belangrijkste onderdelen. Om je fietsreis succesvol te laten zijn, moet je met verschillende aspecten rekening houden. In dit artikel hebben we een aantal punten op een rijtje gezet die het makkelijker kunnen maken om te bepalen hoeveel kilometer je wilt fietsen per dag.

Uitdagende vs. ontspannen fietsvakantie

Als je een bepaalde uitdaging in gedachten hebt, zoals de Alpen oversteken, dan is dat heel wat anders dan een ontspannen fietstocht met een gering aantal hoogtemeters. Tijdens een ontspannen fietsvakantie rijd je misschien maar 20 tot 50 kilometer per dag in vergelijking met 70 tot meer dan 100 kilometer bij een zware tocht.

 

Draait de fietsvakantie puur om het afleggen van kilometers en om van A naar B te komen, dan ben je in staat om meer kilometers af te leggen. Sta je liever rustig op, neem je onderweg graag de nodige pauze(s) en wil je tijd hebben om te kunnen stoppen bij bezienswaardigheden en ’s middags niet te laat klaar zijn, beperk dan het aantal kilometers per dag.

Welk type fiets en welke ondergrond?

Met een lichte racefiets leg je, zolang je op het asfalt blijft, sneller kilometers af dan op een mountainbike. Ga je onverhard fietsen, dan ligt de keuze voor een mountainbike of gravelbike voor de hand. Voor veel mensen die op fietsvakantie gaan is een trekkingfiets, toerfiets of hybride een ideaal compromis. Stevig genoeg voor de nodige bepakking, maar licht genoeg om de kilometers comfortabel af te leggen. Elektrische ondersteuning kan ook een uitkomst zijn om het afleggen van de kilometers net wat makkelijker te maken.

Fietsvakantie: welke ondergrond?
© Spalder Media Group

Wel of geen hoogtemeters?

Een fietsvakantie over bergpassen is heel wat anders dan de vlakkere Etsch Radweg of de Donauradweg. Krijg je te maken met hoogtemeters, wees dan voorzichtig(er) met het aantal kilometers dat je per dag moet afleggen. Onderschat niet hoeveel tijd het kost om een berg zoals de Stelvio te beklimmen met bepakking. Doe voor vertrek het nodige onderzoek en kijk naar de hoogteprofielen van het landschap waar je doorheen fietst.

Fiets je alleen of in groep?

Als je alleen fietst, ga je meestal sneller dan in een groep. Alleen kun je in je eigen tempo trappen en kun je zelf bepalen wanneer je stopt. Je hoeft geen rekening te houden met anderen. Fiets je samen met iemand van hetzelfde niveau en kun je je aan diegene optrekken, dan kan dit ook een goede uitgangssituatie zijn. Wees eerlijk tegen jezelf en bepaal wat voor jou het beste werkt.

Samen op fietsvakantie

Ga je samen op fietsvakantie, dan kun je slechts zo ver gaan als de langzaamste persoon. Wees hier eerlijk en duidelijk over, zodat de langzamere fietser zich niet onder druk gezet voelt. Op de eerste dag lukt dit waarschijnlijk nog wel, maar naarmate de dagen vorderen zal de vermoeidheid zich opstapelen. Het is wel slim om de sterkere fietser meer bagage te geven, zodat de kilometers voor de ander makkelijker worden. Sluit samen compromissen, om allebei optimaal van de fietsvakantie te kunnen genieten.

Fietsvakantie met de familie

Fietsvakantie met de familie

Fietsen is een geweldige manier om een avontuurlijke vakantie te beleven met het gezin. Je moet hierbij wel goed rekening houden met de mogelijkheden en het plezier van de kinderen. Maar weinig kinderen zullen het leuk vinden om elke dag alleen lange afstanden te fietsen. Om de af te leggen kilometers aangenamer te maken, kun je (bij jonge kinderen) denken aan aanhangfietsen of een fietskar. Maar ook als ze door volwassenen worden meegetrokken, zullen ze veel pauzes nodig hebben, omdat ze zich anders gaan vervelen. Voor families met kleine kinderen is 30 kilometer per dag meestal al voldoende. Vergeet ook niet om dagen bij het zwembad of voor een activiteit te plannen.

Houd rekening met het jaargetijde

Ga je midden in de zomer op fietsvakantie, dan zijn de dagen een stuk langer en heb je meer daglicht tot je beschikking voor het afleggen van de kilometers. Daarentegen is het tijdens de zomer een stuk warmer, wat een grotere inspanning en meer stops betekent. Houd bij het plannen van je tocht rekening met de seizoenen en hoe laat de zon opkomt en ondergaat.

 

Het is lastig om een precies aantal kilometers per dag voor de fietsvakantie te bepalen, omdat iedere fietser anders is. Neem bij de samenstelling van je route zoveel mogelijk van de bovenstaande punten in ogenschouw. Als vuistregel kun je de kilometers die je normaal comfortabel kunt fietsen nemen en verminderen met een kwart tot een derde voor de dagelijkse afstand.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.