Skip to navigation Skip to main content
Fietsen Kinderen

Op fietsvakantie met kinderen? In dit artikel vind je 5 tips die fietsen met kinderen voor de hele familie leuker maakt. Plezier is immers het belangrijkste tijdens de vakantie! Let niet op het aantal kilometers en luister naar de signalen van de kinderen. Wanneer ze toe zijn aan een pauze of een extra rustdag is het belangrijk hier naar te luisteren. Houd een paar zaken in je achterhoofd en beleef een avontuurlijke en onvergetelijke fietsvakantie samen met de kinderen!

Zo wordt een fietsvakantie met kinderen een succes

Plan je fietsvakantie met kinderen zorgvuldig. Test alles omtrent je trip zorgvuldig. Hoe lang blijft het leuk om in de fietsaanhanger te zitten? Hoeveel kilometer blijft het leuk om zelf te fietsen? Allemaal zaken om van te voren uit te zoeken. Geef de kinderen iedere dag een doel om naartoe te fietsen en stimuleer ze op verschillende manieren. Zo kun je ze onderweg een verrassing geven, een souvenir laten uitzoeken of een ijsje in het verschiet geven. Oudere kinderen vinden het leuk om met een kilometerteller de snelheid en afstand in de gaten te houden. De belangrijkste tip voor een fietsvakantie met kinderen is, ga het gewoon doen! Geniet, wees flexibel en bouw de afstanden rustig op!

Fietsvakantie Met Kinderen 1
Fietsvakantie Met Kinderen 2
Fietsvakantie Met Kinderen 3
Fietsvakantie Met Kinderen 4
Fietsvakantie Met Kinderen 5



1. Kies voor korte etappes

Om het plezier in het fietsen te behouden tijdens een fietsvakantie met kinderen is het belangrijk om de etappes niet te lang te maken. Ook steile stukken of flinke beklimmingen zijn niet aan te raden. Het is helemaal niet gek om met jonge kinderen maar 30 tot 40 kilometer per dag af te leggen. Kies de route vooraf zorgvuldig en probeer over rustige paden te fietsen zonder al te veel verkeer.

2. Grotere wielen rollen beter

Kinderen die rijden op een fiets met wielen van 20 of 24 inch moeten een stuk meer trappen dan volwassenen. Pas wanneer de kleine wielrennertjes op fietsen met wielen van 26 inch rijden, behoren ook langere etappes tot de mogelijkheden. Zorg er in ieder geval voor dat de kinderen op de juiste maat fiets rijden. Een goede helm en zonnebril zijn natuurlijk ook een must.

3. Afwisseling tijdens de fietstocht

Een afwisselende route met niet al te veel hoogteverschil, rustige wegen en aantrekkelijke rustpunten maakt het verschil tijdens een fietsvakantie met kinderen. Trek je de bergen in dan is het nog belangrijker om je snelheid aan de kinderen aan te passen. Neem ’s middags uitgebreid de tijd voor lunch, eet in de namiddag een ijsje en bezoek tussendoor een attractiepark, bezienswaardigheid of zwemmeer.

Murmliwasser in Serfaus

4. Langere tocht, lichtere fiets

Op een meerdaagse fietsvakantie is het van belang dat de (toer)fiets of mountainbike zo licht mogelijk is. Klassieke kinder- en jeugdfietsen zijn vaak veel te zwaar om lange afstanden mee af te leggen. Een goede fiets draagt bij aan het plezier tijdens de fietsvakantie! Minder gewicht, goede onderdelen en licht lopende banden zorgen ervoor dat je op een dag meer kilometers kunt afleggen.

5. Neem zo min mogelijk mee

Een rugzak is niet de meest comfortabele manier voor het meenemen van spullen. Ontzie de kinderen met het meenemen van bagage of kies voor een kleine fietstas. Wellicht kun je beter kiezen voor accommodaties en kamperen nog een paar jaartjes uitstellen tot ze ouder zijn. De hoeveelheid bagage hangt ook sterk samen met het weer, het reisgezelschap en het type tour.

Routetip fietsvakantie met kinderen: Drauradweg

Een goede meerdaagse fietsroute met kinderen is de Drauradweg (366 km). De Drauradweg begint in Toblach in Zuid-Tirol (Italië) en loopt door het merenlandschap van Karinthië naar het eindpunt in Maribor (Slovenië). Deze route is ideaal aangezien hij voornamelijk door vlakke wegen in het dal loopt. Het meest geschikte deel zijn de vijf etappes door Oostenrijk. Onderweg kom je onder meer langs het Wichtelpark bij Sillian en het ‘Aigner Badl’, het enige bewaard gebleven ‘Bauernbad’.

  • Etappe 1: Toblach – Lienz, 48,5 km, 130 hm
  • Etappe 2: Lienz – Spittal, 75,6 km, 491 hm
  • Etappe 3: Spittal – Villach, 40,3 km, 121 hm
  • Etappe 4: Villach – Ferlach, 51,4 km, 317 hm
  • Etappe 5: Ferlach – Lavamünd, 66,9 km, 574 hm

Andere routes die we kunnen aanraden voor een fietsvakantie in de Alpen met kinderen zijn de Tauern Radweg, Murradweg, Inn Radweg, Neusiedler See Radweg en Große Kärnten Seen-Schleife.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.