Fietsvakantie met kinderen: 5 tips

Fietsvakantie met kinderen: 5 tips

19 augustus 2016

door Thijs in Familie/kinderen

Op fietsvakantie met kinderen? In dit weblog vind je 5 tips die fietsen met kinderen voor de hele familie leuker maakt. Plezier is immers het belangrijkste tijdens de vakantie! Let niet op het aantal kilometers en luister naar de signalen van de kinderen. Wanneer ze toe zijn aan een pauze of een extra rustdag is het belangrijk hier naar te luisteren. Houd een paar zaken in je achterhoofd en beleef een avontuurlijke en onvergetelijke fietsvakantie met kinderen!

#1. Kies voor korte etappes

Om het plezier in het fietsen te behouden is het, met name met kinderen onder de 10 jaar, belangrijk om de etappes niet te lang te maken. Ook steile stukken of flinke beklimmingen zijn niet aan te raden. Het is helemaal niet gek om met jonge kinderen maar 30 tot 40 kilometer per dag af te leggen. Kies de route vooraf zorgvuldig en probeer over rustige paden te fietsen zonder al te veel verkeer.

#2. Grotere wielen rollen beter

Kinderen die rijden op een fiets met wielen van 20 of 24 inch moeten een stuk meer trappen dan volwassenen. Pas wanneer de kleine wielrennertjes op fietsen met wielen van 26 inch rijden, behoren ook langere etappes tot de mogelijkheden. Zorg er in ieder geval voor dat de kinderen op de juiste maat fiets rijden.

#3. Langere tocht, lichtere fiets

Op een meerdaagse fietstocht is het van belang dat de (toer)fiets of mountainbike zo licht mogelijk is. Klassieke kinder- en jeugdfietsen zijn vaak veel te zwaar om lange afstanden mee af te leggen. Een goede fiets draagt bij aan het plezier tijdens de fietsvakantie! Minder gewicht, goede onderdelen en licht lopende banden zorgen ervoor dat je op een dag meer kilometers kunt afleggen.

#4. Afwisseling tijdens de fietstocht

Een afwisselende route met niet al te veel hoogteverschil, rustige wegen en aantrekkelijke rustpunten maakt het verschil tijdens een fietsvakantie met kinderen. Trek je de bergen in dan is het nog belangrijker om je snelheid aan de kinderen aan te passen. Neem ’s middags uitgebreid de tijd voor lunch, eet in de namiddag een ijsje en bezoek tussendoor een begbeleveniswereld, waterval of zwemmeer.

#5. Neem zo min mogelijk mee

Een rugzak is niet de meest comfortabele manier voor het meenemen van spullen. Ontzie de kinderen met het meenemen van bagage of kies voor een kleine fietstas. Wellicht kun je beter kiezen voor accommodaties en kamperen nog een paar jaartjes uitstellen tot ze ouder zijn. De hoeveelheid bagage hangt ook sterk samen met het weer, het reisgezelschap en het type tour.

Drauradweg: aanrader met kinderen

Een goede meerdaagse fietsroute met kinderen is de Drauradweg (366 km). De Drauradweg begint in Toblach in Zuid-Tirol (Italië) en loopt door het merenlandschap van Karinthië naar het eindpunt in Maribor (Slovenië). Deze route is ideaal aangezien hij voornamelijk door vlakke wegen in het dal loopt. Het meest geschikte deel zijn de vijf etappes door Oostenrijk. Onderweg kom je onder meer langs het Wichtelpark bij Sillian en het ‘Aigner Badl’, het enige bewaard gebleven ‘Bauernbad’.

  • Etappe 1: Toblach – Lienz, 48,5 km, 130 hm
  • Etappe 2: Lienz – Spittal, 75,6 km, 491 hm
  • Etappe 3: Spittal – Villach, 40,3 km, 121 hm
  • Etappe 4: Villach – Ferlach, 51,4 km, 317 hm
  • Etappe 5: Ferlach – Lavamünd, 66,9 km, 574 hm
Ben jij wel eens op fietsvakantie geweest met kinderen?

Zomervakantie tips