Alles over een vakantie aan de Chiemsee

Stijger en boot in de Chiemsee

13 november 2020

door Florien in Bestemmingen

De Chiemsee, uitgesproken als 'Kiemzee', is met een oppervlakte van 80 km² het grootste meer in Beieren. Het meer ligt in de Chiemgauer Alpen, niet ver van de Oostenrijkse grens en is onderdeel van de vakantieregio Chiemsee-Alpenland. In dit weblog lees je alles over een vakantie aan de Chiemsee.

Algemene informatie over de Chiemsee

De Chiemsee is het derde grootste meer in Duitsland. Het meer heeft een kustlengte van 83 km, is maximaal 4,6 km breed en 72,5 meter diep. Duizenden jaren geleden, na de late ijstijd, is de Chiemsee door het wegsmelten van een gletsjer ontstaan. Bijzonder om te weten is dat het meer toen een stuk groter was. De vele riviertjes die erop uitwateren voeren zand en stenen aan, waardoor de Chiemsee in de loop der eeuwen steeds kleiner is geworden. 

De eilanden in de Chiemsee

In de Chiemsee liggen een aantal eilanden. De grootste is Herrenchiemsee, ook wel Herreninsel (238 hectare). Daarna komt Frauenchiemsee, ook wel Fraueninsel (15,5 hectare) en daarna Krautinsel (3,5 hectare). De eerste twee zijn via een veerdienst te bereiken. Je vindt hier leuke bezienswaardigheden, zoals een slot en een klooster, restaurants en een brouwerij. Krautinsel kun je alleen bekijken als je erlangs vaart.

Dorpen rondom de Chiemsee

Rondom de Chiemsee liggen meerdere dorpen. Prien am Chiemsee is de meest bekende. Dat komt mede doordat het dorp het enige Kneipp-kuuroord is in Opper-Beieren. Vanuit Prien kun je tal van activiteiten ondernemen, zoals wandelen, fietsen of bezienswaardigheden bezoeken. Andere plaatsen aan het meer zijn Breibrunn, Gstadt, Bernau, Chieming en Rimsting. 

Stijger en boten aan de Chiemsee in Duitsland
Je kunt heerlijk wandelen rondom het meer (Foto: © Pixabay)

Wandelen en fietsen in de omgeving

De omgeving van de Chiemsee leent zich uitstekend voor wandel- en fietstochten. Dat kan niet alleen rondom het meer, maar ook in de omringende bergwereld. Bijvoorbeeld bij de Kampenwand. Vanuit Aschau im Chiemgau kun je met de Kampenwandseilbahn omhoog, de bergen in. Op 1500 meter hoogte, bij het bergstation, ligt een leuke berghut. Hier kun je lunchen of koffiedrinken voordat je aan je wandeling begint. De mogelijke wandelingen kun je op deze wandelkaart bekijken >

Activiteiten en bezienswaardigheden

Wanneer je op vakantie gaat naar de Chiemsee, zijn er een aantal bezienswaardigheden en activiteiten die je niet mag overslaan. Een aantal tips zijn:

  • Maak een uitstapje naar Herrenchiemsee en Frauenchiemsee. Beide eilanden zijn prachtig om van dichtbij te bekijken. Daarnaast zijn het kasteel op Herrenchiemsee en het klooster op Frauenchiemsee twee must-visits.
  • Wandel over het Priener Kneipp-pad. De route gaat van start bij Erlebnisbad Prienavera en heeft een lengte van 4 km. Onderweg passeer je meerdere Kneipp-faciliteiten.
  • Maak een ritje met de Chiemsee-bahn. Deze nostalgische tram is leuk voor jong en oud.
  • Op zoek naar een middag vol avontuur en adrenaline? Bezoek het klimbos in Prien en maak een spannende klimtocht tussen de bomen.
  • Een ander mooi slot in de omgeving van de Chiemsee is Slot Hohenaschau. Dit kasteel vind je in Aschau im Chiemgau.
  • Zwemmen en ontspannen in Prienavera,  een belevenisbad met binnen- en buitenzwembaden, sauna's en wellness faciliteiten.
Het kasteel op Herrenchiemsee
Bezoek het kasteel op Herrenchiemsee (Foto: © Pixabay)

Watersport

De Chiemsee leent zich uitstekend voor allerlei watersporten. Je kunt hier surfen, suppen, kajakken, zeilen, waterskiën, vissen en nog veel meer. Heb je altijd al een keer willen surfen of kun je wel een opfriscursus gebruiken? Breng dan een bezoek aan Chiemsee Surfcenter in Gstadt.

Vakantie met kinderen aan de Chiemsee

De Chiemsee is een leuke bestemming voor vakantiegangers van alle leeftijden. Op warme, zomerse dagen is het goed toeven aan de oevers van het meer. De kinderen kunnen zwemmen en spelen in het water, terwijl je als ouder geniet van de zon en een picknick met lokale producten. Valt het weer tegen, dan is Erlebnisbad Prienavera in Prien aan te raden. Een leuke activiteit voor de hele familie is een bezoek aan sprookjes- en avonturenpark Marquartstein.

Kamperen aan de Chiemsee

Kamperen aan de Chiemsee kan op vier verschillende campings. Camping Harras en camping Rödlgries liggen direct aan het water. Beide campings bieden plaatsen aan het meer en een eigen strand. Camping Hofbauer en Mariengrund liggen beide iets van het meer af, maar de oevers zijn op loopafstand bereikbaar.

Zwemmen in de Chiemsee
Het is goed toeven aan de Chiemsee! (Foto: © Pixabay)
Zwemmen in de Chiemsee image widget

Zomervakantie tips