Skip to navigation Skip to main content
Obersee
© Pixabay

Waar vind je de mooiste bergmeren van Duitsland? Vooral in het zuiden natuurlijk, in Beieren waar de Alpen beginnen. Er zijn kleine, onbekende meertjes op grote hoogte en natuurlijk de bekende namen als de Bodensee en de Chiemsee. In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van de tien mooiste bergmeren van Duitsland. Stuk voor stuk prachtige meren die je een keer bezocht wilt hebben. Voor een vakantie, een wandeling of een verfrissende duik!

Bergmeren in Duitsland

In Duitsland liggen tal van bergmeren en zwemmeren. In het zuiden van het land zorgt dit samen met de uitlopers van de Alpen voor een prachtig landschap. Rond de meren kun je heerlijk wandelen en zomers zorgt het water voor veel vertier. Ontspan aan een van de standen of onderneem watersporten zoals waterskiën, surfen of zeilen. Schuif aan bij een van de vele terrassen met uitzicht op een bergmeer in Duitsland. Hieronder hebben we de tien mooiste bergmeren van Duitsland voor je op een rijtje gezet.

1. Schrecksee - Beieren

De Schrecksee ligt op 1819 meter hoogte in een waanzinnig mooi berglandschap. Je bereikt het meer vanuit Bad Hindelang te voet in ongeveer 3 uur via Hinterstein. Het kleine eiland middenin de Schrecksee geeft dit meer net wat extra's, waardoor het wat ons betreft een terechte nummer 1 is in Duitsland.

2. Walchensee - Beieren

Met een lengte van bijna 7 km en een breedte van 5 km is dit één van de grotere meren in Duitsland. Het ligt zo'n 75 km ten zuiden van München en is eenvoudig te bereiken met de auto. Het is een geliefd meer bij toeristen en is ideaal om te zwemmen en watersport te beoefenen. Er zijn mooie stranden en fijne campings.

Walchensee
© Pixabay

3. Hintersee - Beieren

De Hintersee ligt in het Berchtesgadener Land, vlakbij het plaatsje Ramsau en is een typisch romantisch bergmeer: helder water en een geweldige bosrijke omgeving. Je kunt met een bootje het water op, maar het meer is ook een prima uitgangspunt voor mooie wandelingen, waaronder een route rondom het meer.

4. Soiernsee - Beieren

De Soiernsee ligt in het Karwendel gebergte op een hoogte van 1552 meter. Het is een perfect doel van een mooie wandeling. In ongeveer 3,5 uur bereik je het meer vanuit het dorpje Krün. Lunchen of even een drankje doen kan in het nabijgelegen Soiernhaus.

5. Königssee - Beieren

De Königssee ligt middenin de Berchtesgadener Alpen. Het is één van de bekendste, meest heldere en schoonste bergmeren van Duitsland. Door de diepte blijft het meer behoorlijk koud in de zomer, waardoor op warme dagen een duik in de Königssee heerlijk verfrissend is. Op het meer varen alleen elektrische bootjes, waardoor het lekker rustig blijft. Alhoewel, in Schönau kan het wel behoorlijk druk zijn met toeristen.

Konigssee
© Pixabay

6. Eibsee - Beieren

De Eibsee ligt aan de voet van de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze. De Eibsee voldoet aan alle voorwaarden van een prachtig bergmeer: een schilderachtige bergomgeving, helder water en eilandjes in het midden. Rondom het meer is een wandelroute uitgezet van 7,5 km. Je kunt de Eibsee eenvoudig bereiken vanuit Grainau en Garmisch-Partenkirchen.

7. Chiemsee - Beieren

Chiemgau met de Chiemsee is een enorm populaire vakantieregio bij o.a. watersportliefhebbers. De Chiemsee is het op twee na grootste meer van Duitsland en is een paradijs voor watersporters. Het meer ligt misschien niet direct tussen de hoge bergen, maar je ziet de (uitlopers) van de Alpen erg goed, wat het geheel prachtig maakt.

Chiemsee
© Pixabay

8. Seeleinsee - Beieren

De Seeleinsee is een klein, maar prachtig bergmeertje gelegen op ruim 1800 meter in het Hagengebergte. Het is een meer dat vaak het doel of onderdeel is van lange bergwandelingen. Zwemmen in dit ijskoude meertje in het uiterste zuidoosten van Duitsland is niet aan te raden.

9. Lautersee - Beieren

De Lautersee ligt in Mittenwald en is een heerlijk bergmeer om in te zwemmen. Er is een grote ligweide, een speeltuin en café/restaurant. Op een warme zomerdag is dit de perfecte plek voor een lui dagje genieten aan het water. Is het minder mooi weer, dan kun je hier fijn wandelen.

10. Freibergsee - Beieren

De Freibergsee ligt op 931 meter hoogte bij Oberstdorf en is het grootste 'hooggebergte meer' van de regio Allgäu. Je bereikt het meer te voet vanaf de parkeerplaats Renksteg in ongeveer een half uurtje. Met 25 graden is dit één van de warmste zwemmeren van Duitsland. Er is een grote vlonder en een afgebakend zwemgedeelte in de Freibergsee.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.