Alles wat je moet weten over een vakantie aan de Bodensee

Aan de kust van de Bodensee

5 april 2019

door Yvonne in Bestemmingen

De Bodensee is absoluut één van de mooiste meren in de Alpenregio. Daarnaast is het ook nog eens één van de grootste meren. Het voordeel van zo’n groot meer is dat je je hier echt even in een andere wereld kunt wanen. Om de Bodensee vind je meerdere steden en dorpen en zijn er voldoende leuke activiteiten en bezienswaardigheden te ontdekken. Lees in dit blog alles wat je moet weten over de Bodensee.

Bodensee: een stukje topografie

Het bijzondere aan de Bodensee is dat het meer in maar liefst drie landen ligt: Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het meer is ruim 530 km2 en technisch gezien bestaat het uit twee meren (Obersee en Untersee) die dankzij de Rijn met elkaar verbonden zijn. Om het meer liggen de steden Bregenz, Friedrichshafen en Konstanz. In sommige talen wordt de Bodensee het Meer van Konstanz genoemd. In de Bodensee vind je maar liefst tien eilanden, allemaal groter dan 2000 m2.

Bestemmingen om de Bodensee

Zoals in bovenstaande alinea genoemd, vind je om de Bodensee de steden Bregenz, Friedrichshafen en Konstanz. Naast deze steden vind je hier ook nog Meersburg, St. Gallen, Lindau, Kressbronn, Reichenau, Langenargen, Gaienhofen en Höchst. Zeker de historische stad Konstanz is en bezoekje waard. Je vindt hier veel mooie gebouwen, tentoonstellingen, gezellige horeca-gelegenheden en winkels. De stad Friedrichshafen staat in het teken van de Zeppelin. Je kunt hier het Zeppelinmuseum bezoeken en een kijkje nemen in een echte Zeppelin. Wie van kunst en cultuur houdt, moet natuurlijk een bezoekje brengen aan Bregenz.

Activiteiten op en om de Bodensee

De Bodensee en omliggende steden en dorpen bieden vele leuke activiteiten. Om het meer en in de directe omgeving vind je talloze wandelpaden. Voor fietsliefhebbers zijn de Bodensee-Radweg en Danube-Lake Constance Route aanraders. Ben je een waterliefhebber? Dan zit je bij de Bodensee natuurlijk goed. Zeilen, kitesurfen, windsurfen, suppen, kayakken, zwemmen, wateskiën zijn hier allemaal mogelijk. Ook vind je op meerdere plekken langs de Bodensee fijne badstranden.

Uitzicht over de stad Konstanz (Foto: © Internationale Bodensee Tourismus GmbH)

Bodensee-Rundwanderweg

De ultieme wandeling om de Bodensee! Wil je geen enkele stad of dorp overslaan? Het meer van alle kanten gezien hebben? Een meerdaagse wandeltocht lopen? Dan is de Bodensee-Rundwanderweg voor jou! Deze 260 kilometer lange wandelroute loopt namelijk helemaal om de Bodensee. In principe kun je de hele tour in 11 etappes lopen. Totaal stijg je 2052 meter en daal je 2054 meter en de route is middelzwaar. Het hoogtepunt van dit avontuur is het beklimmen van de 1064 meter hoge Pfänder. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht op het hele meer.

Bodensee kunst, cultuur en bezienswaardigheden

Natuurlijk vind je rondom de Bodensee meerdere musea, kastelen, kerken en andere bezienswaardigheden. Direct aan het meer vind je Burcht Meersburg en Klooster en slot Salem. Qua musea kun je naar het Zeppelin Museum in Friedrichshafen, het Paalwoningmuseum in Uhldingen, Slot en park Arenenberg of Inatura-interactief natuurmuseum Dornbirn. Het Paalwoningmuseum is een officieel UNESCO Werelderfgoed, net zoals de ‘Stiftsbezirk St. Gallen’ en het eiland Reichenau. Ook een bijzonder eiland om te bezoeken is Mainau. Op dit eiland vind je een slot en botanische tuin.

Breng een bezoekje aan het eiland Mainau (Foto: © Internationale Bodensee Tourismus GmbH)

Top 5 doen bij de Bodensee:

Naast bovengenoemde activiteiten en bezienswaardigheden kun je natuurlijk nog veel meer doen in, op en om de Bodensee.

  • Een vlucht met een Zeppelin, in Friedrichshafen.
  • Een boottocht op de Bodensee.
  • Een zonsondergang aan het meer meemaken.
  • Vis uit de Bodensee proeven.
  • Eén van de eilanden in de Bodensee bezoeken.
In Friedrichshafen kun je en tochtje maken met een echte Zeppelin (Foto: © Internationale Bodensee Tourismus GmbH)

Kamperen aan de Bodensee

In de zomer ook zo dol op kamperen? Dit kan natuurlijk ook aan de Bodensee! Met name aan de westkant van het meer vind je vele campings, zowel aan de Duitse als Zwitserse kant. In de buurt van het dorp Überlingen vind je campings Nell, Brändle-Köhne, Birnau-Maurach en Seeperle. Aan de overkant, vlakbij het eiland Mainau, kun je kamperen bij campings Fliesshorn, Litzelstetten Mainau en Bruderhofer. Aan de Zwitserse kant, bij de dorpen Bottighofen en Münsterlingen liggen campings Fischerhaus, Möwe en Ruderbaum. Bekijk hier een aantal fijne campings aan de Bodensee >

De Bodensee voordeelpas

Zowel in de zomer als in de winter kun je een speciale voordeelkaart aanschaffen. Met deze kaart geniet je van vele voordelen. Als eerste wordt er onderscheid gemaakt tussen de Bodensee Plus zomer- en winterpas. De zomerpas loopt van april t/m oktober en de winterpas is geldig voor de andere dagen. De zomerpas koop je voor 3 of 7 dagen. Je kunt met de kaart eenmalig 165 activiteiten en bezienswaardigheden gratis bezoeken. Hieronder vallen ook de bekende Affenberg Salem, Burg Meersburg, Säntis Schwebebahn, Pfänderbahn Bregenz, SEA LIFE Konstanz en Zeppelin Museum Friedrichshafen. De pas is voor 7 dagen € 109,- voor volwassenen, € 65,- voor kinderen en voor kinderen t/m 6 jaar is de pas gratis bij aanschaf van een pas voor volwassenen.

Zomervakantie tips