Skip to navigation Skip to main content

Alles wat je moet weten over een vakantie aan de Bodensee

De Meersburg met op de achtergrond de Bodensee
© Internationale Bodensee Tourismus GmbH / Achim Mende

De Bodensee is absoluut één van de mooiste meren in de Alpenregio. Daarnaast is het ook nog eens één van de grootste meren. Het voordeel van zo’n groot meer is dat je je hier echt even in een andere wereld kunt wanen. Om de Bodensee vind je meerdere steden en dorpen en zijn er voldoende leuke activiteiten en bezienswaardigheden te ontdekken. Lees in dit blog alles wat je moet weten over de Bodensee.

Bodensee: een stukje topografie

Het bijzondere aan de Bodensee is dat het meer in maar liefst drie landen ligt: DuitslandOostenrijk en Zwitserland. Het meer is ruim 530 km2 groot en technisch gezien bestaat het uit twee meren (Obersee en Untersee) die dankzij de Rijn met elkaar verbonden zijn. Rond het meer, dat ook te boek staat als Meer van Konstanz, liggen onder andere de steden Bregenz, Friedrichshafen en Konstanz. In de Bodensee vind je maar liefst tien eilanden, allemaal groter dan 2000 m2.


Tip: 
alles over een vakantie in de Oostenrijkse regio rondom de Bodensee lees je hier >

Bestemmingen aan de Bodensee

Zoals in bovenstaande alinea genoemd, vind je aan de Bodensee de steden Bregenz (AT), Friedrichshafen (DE) en Konstanz (CH). Naast deze steden vind je hier ook nog Meersburg, St. Gallen, Lindau, Kressbronn, Reichenau, Langenargen, Gaienhofen en Höchst. Zeker de historische stad Konstanz is en bezoekje waard. Je vindt hier veel mooie gebouwen, tentoonstellingen, gezellige horecagelegenheden en winkels. De stad Friedrichshafen staat in het teken van de Zeppelin. Je kunt hier het Zeppelinmuseum bezoeken en een kijkje nemen in een echte Zeppelin. Wie van kunst en cultuur houdt, moet natuurlijk een bezoekje brengen aan Bregenz.

Uitzicht op Konstanz en de Bodensee
© Internationale Bodensee Tourismus GmbH / Achim Mende
Uferpromenade Friedrichshafen
© Echt Bodensee / Dietmar Denger
Bodensee
© Internationale Bodensee Tourismus GmbH, Achim Mende
Zeppelin Bodensee
© Inernationale Bodensee Tourismus GmbH / Achim Mende
Insel Reichenau
© Internationale Bodensee Tourismus GmbH / Achim Mende

Activiteiten op en om de Bodensee

De Bodensee en omliggende steden en dorpen bieden vele leuke activiteiten. Om het meer en in de directe omgeving vind je talloze wandelpaden. Voor fietsliefhebbers zijn de Bodensee-Radweg en Danube-Lake Constance Route aanraders. Ben je een waterliefhebber? Dan zit je bij de Bodensee natuurlijk goed. Zeilen, kitesurfen, windsurfen, suppen, kayakken, zwemmen, waterskiën zijn hier allemaal mogelijk. Ook vind je op meerdere plekken langs de Bodensee fijne badstranden.

Bodensee-Rundwanderweg

De ultieme wandeling om de Bodensee! Wil je geen enkele stad of dorp overslaan? Het meer van alle kanten gezien hebben? Een meerdaagse wandeltocht lopen? Dan is de Bodensee-Rundwanderweg voor jou! Deze 260 kilometer lange wandelroute loopt namelijk helemaal om de Bodensee. In principe kun je de hele tour in 11 etappes lopen. Totaal stijg je 2052 meter en daal je 2054 meter en de route is middelzwaar. Het hoogtepunt van dit avontuur is het beklimmen van de 1064 meter hoge Pfänder. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht op het hele meer.

Bodensee kunst, cultuur en bezienswaardigheden

Natuurlijk vind je rondom de Bodensee meerdere musea, kastelen, kerken en andere bezienswaardigheden. Direct aan het meer vind je Burcht Meersburg en Klooster en slot Salem. Qua musea kun je naar het Zeppelin Museum in Friedrichshafen, het Paalwoningmuseum in Uhldingen, Slot en park Arenenberg of Inatura-interactief natuurmuseum Dornbirn. Het Paalwoningmuseum is een officieel UNESCO Werelderfgoed, net zoals de ‘Stiftsbezirk St. Gallen’ en het eiland Reichenau. Ook een bijzonder eiland om te bezoeken is Mainau. Op dit eiland vind je een slot en botanische tuin.

Expositie in het Zeppelin museum
© Echt Bodensee / Dietmar Denger
Breng een bezoekje aan het Zeppelin Museum in Friedrichshafen

Top 5 doen bij de Bodensee:

Naast bovengenoemde activiteiten en bezienswaardigheden kun je natuurlijk nog veel meer doen in, op en om de Bodensee.

  • Een vlucht met een Zeppelin, in Friedrichshafen.
  • Een boottocht op de Bodensee.
  • Een zonsondergang aan het meer meemaken.
  • Vis uit de Bodensee proeven.
  • Eén van de eilanden in de Bodensee bezoeken.

Kamperen aan de Bodensee

In de zomer ook zo dol op kamperen? Dit kan natuurlijk ook aan de Bodensee! Met name aan de westkant van het meer vind je vele campings, zowel aan de Duitse als Zwitserse kant. Je vindt er tal van fijne campings, van rustig en eenvoudig tot echte familiecampings. Zo beleef je een heerlijke vakantie aan de Bodensee! 

 Neues Schloss Meersburg met de Bodensee
© Internationale Bodensee Tourismus GmbH / Helmuth Scham
Neues Schloss Meersburg

De Bodensee voordeelpas

Ga je op vakantie naar de Bodensee, dan is het slim om te kijken naar de Bodensee Card PLUS, een voordeelkaart voor de regio. Met deze kaart krijg je gratis toegang tot meer dan 160 uitjes, bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving. Zo kun je gratis naar SEA LIFE Konstanz, Affenberg Salem, Burg Meersburg, Schloss Salem, het Zeppelin Museum en nog veel meer. Daarnaast kun je vaak ook nog de wachtrij overslaan met de Bodensee Card PLUS. Je kunt de kaart aanschaffen voor 3 dagen, (€ 76,- voor volwassenen, € 49,- voor kinderen) of 7 dagen (€ 121,- voor volwassenen en € 73,- voor kinderen).

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.