Tijdens een wandelvakantie in de bergen gaat een lekkere lunch in een berghut er altijd wel in. Even bijkomen van de kilometers heen en nieuwe energie opdoen voor de rest van de wandeling. Waar je ook bent in de Alpen, onderweg kom je (bijna) alti...Lees verder
Het recept van de Sachertorte is één van de best bewaarde geheimen van Oostenrijk. De taart vindt zijn oorsprong in Wenen en vandaag de dag kun je daar nog altijd dé originele Sachertorte eten in Hotel Sacher. Maar dit betekent niet dat de Sachers...Lees verder
(Foto: © Österreich Werbung / Fotograaf: Wolfgang Schardt)
Na een flinke wandeling is het heerlijk om neer te ploffen bij een leuke berghut. Lekker even de benen rust gunnen, een koud drankje drinken en natuurlijk genieten van een traditionele lunch. In de Alpenlanden kun je heerlijk eten. In dit weblog h...Lees verder
Frankrijk, het land van lekker eten. Ideaal voor Bourgondiërs en fijnproevers. Kaas en wijn spelen een grote rol, maar er is nog veel meer lekkers te proeven in het land. Tijdens een vakantie in de Franse Alpen of Pyreneeën kun je jezelf te buiten...Lees verder
Het Zwarte Woud is een geweldige vakantiebestemming. Naast heerlijk wandelen, fietsen en tal van bezienswaardigheden bezoeken kun je er ook fantastisch eten. Tussen de bekende Duitse klassiekers staan een aantal typische gerechten uit de regio op...Lees verder
Wat is het warm in Nederland! Hoog tijd voor een beetje verkoeling. Dit keer met een typisch drankje uit de bergen, maar dan bevroren. Skiwasser is niet alleen in vloeibare vorm een heerlijke dorstlesser, ook als ijsje tijdens warme dagen. Het rec...Lees verder
De Schwarzwälder Kirschtorte is één van de meest bekende taarten uit Duitsland. De combinatie van chocoladecake, kersen, kirsch, slagroom en pure chocoladesnippers is inmiddels wereldwijd bekend. Natuurlijk smaakt dit gebakje het lekkerst in een k...Lees verder
(Foto: © Pixabay)
Op warme dagen heb je niet altijd zin in een zware maaltijd tijdens de lunch of het diner. Een salade biedt dan uitkomst. In Oostenrijk ben je daarvoor aan het juiste adres. Hotels, restaurants en berghutten bieden vaak een uitgebreid saladebuffet...Lees verder
Er gaat niks boven zelfgebakken boerenbrood. Het is even een proces, maar het uiteindelijke resultaat is het meer dan waard. In dit weblog vind je een bijzonder recept voor traditioneel boerenbrood uit het Ötztal. In dit prachtige dal zijn nog alt...Lees verder
(Foto: © Ötztal Tourismus, Jürgen Schmücking)
Paasbrood, al dan niet gevuld met spijs, krenten, rozijnen of ander gedroogd fruit, kan niet ontbreken tijdens de paasdagen. Bij een mooi gedekte paastafel hoort een lekker brood wat net iets luxer is dan de standaard broodjes en broodsoorten die...Lees verder
Als je vaker in Oostenrijk of Duitsland bent geweest, dan heb je in de vitrine van een bakkerij of konditorei vast wel eens Krapfen zien liggen. Wat bij ons de oliebol is, zijn Krapfen in deze landen. Deze lekkernij wordt vooral veel gegeten in de...Lees verder
De tulband is het toonbeeld van de Oostenrijkse gebakcultuur. Men is het er echter niet over eens of dit stukje gebak wel typisch Oostenrijks is. Ook de Fransen en de Italianen claimen de tulband voor het eerst gebakken te hebben. In dit weblog ga...Lees verder
Eén van de beroemdste Oostenrijkers is natuurlijk componist Wolfgang Amadeus Mozart. Iedereen die een keer in Oostenrijk is geweest heeft wel een keer zijn hoofd zien pronken op de Mozartkugeln. Dit zijn bonbons met een kern van pistachenoten en m...Lees verder
‘De lekkerste weg naar succes’! Dat is mijn motto als sportdiëtist. Gezond eten is lekker eten in mijn ogen. Ik vind het een uitdaging om consumenten te laten zien dat gezond en lekker eten niet ingewikkeld hoeft te zijn. Of dit nu thuis, op je we...Lees verder
Een onderdeel waar je misschien niet als eerste bij stilstaat wanneer je de bergen in gaat, is voeding. Natuurlijk is het belangrijk om lekker te genieten van Kaiserschmarnn, Tiroler Gröstl of Goulash, maar is dit nu ook verstandig om dagelijks te...Lees verder
Naast Kaiserschmarrn is er in de Alpen één toetje dat je echt moet eten. Eigenlijk wel elke vakantie. Hierbij gaat het natuurlijk om de Apfelstrudel. Dit appelgebakje is heerlijk als toetje, tussendoortje of als lunch. Zou jij wel eens zelf een ke...Lees verder
Käsespätzle is een heerlijk en stevig Oostenrijks gerecht. In sommige streken wordt het ook wel Kässpätzle of Kasnocken genoemd, verschillende namen voor het kaasgerecht dat in bijna elk restaurant in Oostenrijk wel geserveerd wordt. De machtige...Lees verder
Door: Mariska Dute. Al jaren kom ik graag in de Alpenlanden Duitsland en Oostenrijk. Vooral Oostenrijk is favoriet en ik ben hier meerdere keren per jaar. De natuur, de bergen, de gastvrijheid, de cultuur en vooral ook de gastronomie trekken mij e...Lees verder
De zomervakantie is in volle gang en dat betekent dat ook deze week veel mensen richting de Alpen zullen trekken voor een welverdiende vakantie. De auto is daarbij een populair vervoersmiddel, maar het is toch altijd weer een lange rit. Goed eten...Lees verder
Älplermagronen is een traditioneel eenpansgerecht uit de Zwitserse Alpen. Pas na de aanleg van de Gotthardtunnel deden pasta en vooral macaroni hun intrede in de Zwitserse bergen. Deze deegwaren werden meegebracht door de Italiaanse arbeiders die...Lees verder
Knödels, je houdt ervan of je vindt het niks. Persoonlijk houd ik wel van deze deegballen, vooral bij een heerlijke goulash of gevulde knödels met kaas, spek of spinazie. Maar zoete knödels, zoals bijvoorbeeld een Germknödel? Neuh...dat hoeft voor...Lees verder
Een gerecht dat je in elk Alpenland tegenkomt, is spaghetti bolognese (of op z'n Frans: spaghetti bolognaise). Dit heerlijke gerecht komt oorspronkelijk uit Italië, maar dankzij z'n ongekende populariteit, is het in veel landen (en berghutten) ver...Lees verder
Met ‘berghutvoedsel’ is eigenlijk niets mis, vind ik. In berghutten eet je vaak pure lokale gerechten met verse ingrediënten, die goed voeden na een flinke wandeling of fietstocht. In Ischgl (Paznauntal, Tirol) vonden ze dat het ‘simpele’ eten in...Lees verder
Regelmatig posten wij recepten van de allerlekkerste gerechten uit de bergen: kaiserschmarrn, schnitzel en Tiroler gröstl bijvoorbeeld. Genieten! Op warme dagen hebben we meer behoefte aan frisse, lichtere lekkernijen, zoals een koud glas Holunder...Lees verder
Als je aan Italië denkt dan denk je al snel aan het lekkere eten. Nergens zijn de pasta’s, pizza’s en risotto’s lekkerder dan in Italië. Als je deze zomer naar Italië op vakantie gaat, zul je hier ook vast en zeker van genieten. Toch heb je in de...Lees verder
De Berthoud is een stuk minder bekend dan de Tartiflette, maar zeker niet minder lekker. Het is een kenmerkend gerecht uit Chablais in de Haute Savoie. Je kunt eindeloos variëren door verschillende kaassoorten te gebruiken. Het hoofdingrediënt van...Lees verder
Steven Hartmann is sinds 2010 directeur van het AVITAL Resort Winterberg. De 47-jarige chef-kok vindt het gebruik van verse, hoogwaardige en natuurlijke ingrediënten heel belangrijk. Hij bereidt er zijn seizoensgebonden gerechten mee. Zijn sterke...Lees verder
Gevulde wijnbladeren, sushi en Capuns. Allen gerechten bestaande uit producten verpakt in bladeren. Deze manier van koken is al eeuwenoud. Ook in Graubünden wordt deze techniek al jaren gebruikt onder de naam Capuns, in Nederland ook wel bekend al...Lees verder
Slow Food is het tegenovergestelde van Fast Food; lekker, puur en eerlijk eten, dat de culturele en traditionele keuken wil behouden. De oorspronkelijke gewassen, landbouwtechnieken, kruiden en veeteelt worden bij Slow Food gerespecteerd. Het begr...Lees verder
Hier klopt het helemaal: de weg naar het hart gaat door de maag. Eigenlijk zou je alleen al vanwege de culinaire geneugten met vakantie naar het Zwarte Woud moeten gaan en daarvoor hoef je nog niet eens de talrijke met koksmutsjes, sterren of poll...Lees verder
In de bergen hebben de bewoners vaak bijzondere en oude tradities. Afgelopen week heb ik even kennis kunnen maken met het Zuid-Tiroolse törggelen. De bewoners zien het zelf als een soort vijfde seizoen in het jaar. Je kunt het doen in een gebied w...Lees verder
Uit de Oostenrijkse keuken komen tal van heerlijke bergrecepten. Eenvoudig te maken maar zeer smaakvol. Tiroler Gröstl, Kaiserschmarrn, Käsespätzle en Salzburger Nockerln zijn hier goede voorbeelden van. Deze gerechten smaken niet alleen op de be...Lees verder
Vermicelles is een zoete Zwitserse specialiteit gemaakt van kastanjes. Oorspronkelijk komt het uit het zuiden van Zwitserland, Ticino, maar inmiddels is de lekkernij in heel Zwitserland verkrijgbaar. Misschien minder bekend als de kaasfondue en ra...Lees verder