Magazine

De lekkerste Franse gerechten op een rijtje

27 september 2020 geschreven door

Florien in Recepten

23 augustus 2020 door Miranda in Recepten

15 gerechten die je zeker moet eten als je in de Alpen bent

Een vakantie in de bergen is wat ons betreft onlosmakelijk verbonden met het eten van heerlijke lokale en regionale specialiteiten. Een enorme Schnitzel die te groot is voor je bord, smaakvolle bergkaas of lekkere zelfgemaakte yoghurt met verse fr...Lees verder

14 augustus 2020 door Florien in Recepten

De lekkerste gerechten uit het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een geweldige vakantiebestemming. Naast heerlijk wandelen, fietsen en tal van bezienswaardigheden bezoeken kun je er ook fantastisch eten. Tussen de bekende Duitse klassiekers staan een aantal typische gerechten uit de regio op...Lees verder

10 augustus 2020 door Florien in Recepten

Recept: Skiwasser ijsjes

Wat is het warm in Nederland! Hoog tijd voor een beetje verkoeling. Dit keer met een typisch drankje uit de bergen, maar dan bevroren. Skiwasser is niet alleen in vloeibare vorm een heerlijke dorstlesser, ook als ijsje tijdens warme dagen. Het rec...Lees verder

7 augustus 2020 door Florien in Recepten

Recept: Schwarzwälder Kirschtorte

De Schwarzwälder Kirschtorte is één van de meest bekende taarten uit Duitsland. De combinatie van chocoladecake, kersen, kirsch, slagroom en pure chocoladesnippers is inmiddels wereldwijd bekend. Natuurlijk smaakt dit gebakje het lekkerst in een k...Lees verder
(Foto: © Pixabay)

31 juli 2020 door Florien in Recepten

Recept: Croûte au fromage

Croûte au fromage is een typisch berggerecht dat je in veel Franse en Zwitserse berghutten kunt bestellen. Het is een stevige maaltijd met veel kaas, brood, wijn, ham en ei. Ontzettend lekker én voedzaam. Hierna kun je gegarandeerd nog een paar uu...Lees verder

17 juli 2020 door Florien in Recepten

Recept: Tartiflette

Tartiflette! Wanneer je op vakantie bent in de Franse Alpen, zie je dit typische berggerecht ongetwijfeld op de menukaart staan. Deze machtige, maar heerlijke ovenschotel met aardappel, kaas, ui, room en spekjes is ideaal na een stevige wandeling...Lees verder

3 juli 2020 door Florien in Recepten

Zwitsers bergrecept: Älplermagronen

Älplermagronen, ook wel Alpenmacaroni, is een traditioneel eenpansgerecht uit de Zwitserse Alpen. Het gerecht is ontstaan door de aanleg van de Gotthardtunnel. Italiaanse arbeiders die destijds aan de tunnel werkten, brachten pasta en vooral macar...Lees verder

26 juni 2020 door Florien in Recepten

Recept: Kaasfondue

Kaasfondue! Als je op vakantie bent in Zwitserland, dan mag je dit traditionele gerecht absoluut niet overslaan. Zeker niet als je gek bent op kaas! De machtige kaasmassa wordt geserveerd in een caquelon (keramische pan), met stukjes brood en vaak...Lees verder

19 juni 2020 door Florien in Recepten

Recept: Germknödel

Germknödel is een zoet deeggerecht uit Beieren en Oostenrijk, dat ook wel bekendstaat als ‘süße Klöße’ (zoete knödels). In de meeste berghutten staat het gerecht op het menu als dessert, maar wat ons betreft kun je het ook prima als lunch of tusse...Lees verder

12 juni 2020 door Florien in Recepten

Recept: Oostenrijkse salade met kip

Op warme dagen heb je niet altijd zin in een zware maaltijd tijdens de lunch of het diner. Een salade biedt dan uitkomst. In Oostenrijk ben je daarvoor aan het juiste adres. Hotels, restaurants en berghutten bieden vaak een uitgebreid saladebuffet...Lees verder

5 juni 2020 door Florien in Recepten

Recept: Pretzels

Pretzels, ook wel Bretzels, wie kent ze niet?! Deze lekkere zoute broodjes kom je op heel veel plekken in de Alpen tegen. Van het tankstation in Zuid-Duitsland, tot een gezellige berghut in Oostenrijk. Vaak hangen ze een beetje verscholen aan een...Lees verder

29 mei 2020 door Florien in Recepten

Recept: Wiener Schnitzel

Er gaat niks boven een goede Wiener Schnitzel. Vaak is deze nog groter dan je bord, lekker dun en heerlijk krokant gebakken. Uiteraard mag de Preiselbeere compote (rode bosbes), het partje citroen en een portie Pommes er niet bij ontbreken. Heerli...Lees verder

22 mei 2020 door Florien in Recepten

Recept: traditioneel boerenbrood uit het Ötztal

Er gaat niks boven zelfgebakken boerenbrood. Het is even een proces, maar het uiteindelijke resultaat is het meer dan waard. In dit weblog vind je een bijzonder recept voor traditioneel boerenbrood uit het Ötztal. In dit prachtige dal zijn nog alt...Lees verder
(Foto: © Ötztal Tourismus, Jürgen Schmücking)

15 mei 2020 door Florien in Recepten

Recept: Rösti

Rösti behoort tot één van de bekendste gerechten uit Zwitserland. Je kunt het in bijna elke berghut bestellen en er zijn inmiddels veel verschillende smaakcombinaties ontstaan. Het is een machtig, maar voedzaam gerecht. Ideaal na een lange mountai...Lees verder

8 mei 2020 door Florien in Recepten

Recept: Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl is een absolute 'must-eat' als je in de Oostenrijkse bergen bent. Het gerecht is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens vullend en voedzaam. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kun je een pannetje Tiroler Gröstl bijna ov...Lees verder

1 mei 2020 door Florien in Recepten

Recept: Goulashsoep

Goulashsoep is van oorsprong een Hongaars gerecht, maar het is in de loop van de eeuwen helemaal eigen gemaakt door de Oostenrijkers. Op een koude dag is het heerlijk om even op te warmen met een dampende kom soep. Lekker je handen er omheen vouwe...Lees verder

24 april 2020 door Florien in Recepten

Recept: Spinatknödel (Spinazie Knödels)

Spinatknödel, ook wel Spinazie Knödels genoemd, is een hartig gerecht dat je in veel Oostenrijkse en Zuid-Tiroler berghutten kunt bestellen. Het is het lekkerst als de Knödels geserveerd worden met wat gesmolten boter, parmezaanse kaas en eventuee...Lees verder

23 april 2020 door Florien in Recepten

Recept: Spinatknödel (Spinazie Knödels)

Spinatknödel, ook wel Spinazie Knödels genoemd, is een hartig gerecht dat je in veel Oostenrijkse en Zuid-Tiroler berghutten kunt bestellen. Het is het lekkerst als de Knödels geserveerd worden met wat gesmolten boter, parmezaanse kaas en eventuee...Lees verder

17 april 2020 door Florien in Recepten

Recept: Apfelstrudel

Apfelstrudel en Oostenrijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit overheerlijke, zoete en traditionele gerecht staat in bijna elke berghut op het menu. Officieel is het een dessert, maar wat ons betreft kan een Apfelstrudel ook prima als tus...Lees verder

10 april 2020 door Florien in Recepten

Recept Käsespätzle

Käsespätzle is een typisch Oostenrijks gerecht, vol met kaas. Bij elke hap die je neemt, trek je lange kaasdraden naar je toe. Heerlijk! Bijna alle bergrestaurants hebben het gerecht op het menu staan. Het is de perfecte maaltijd om weer helemaal...Lees verder

3 april 2020 door Florien in Recepten

Recept: Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn! Iedereen die in de Oostenrijkse bergen is geweest, heeft wel eens een pannetje langs zien komen of besteld (en dus gegeten). Deze typisch Oostenrijkse 'pannenkoek' staat in bijna elke berghut op het menu. Eigenlijk is het een desse...Lees verder

15 april 2019 door Mariska in Recepten

Recept: Süsser Osterzopf, oftewel zoet paasbrood

Paasbrood, al dan niet gevuld met spijs, krenten, rozijnen of ander gedroogd fruit, kan niet ontbreken tijdens de paasdagen. Bij een mooi gedekte paastafel hoort een lekker brood wat net iets luxer is dan de standaard broodjes en broodsoorten die...Lees verder

4 maart 2019 door Mariska in Recepten

Krapfen en carnaval: alles over deze lekkernij en traditie

Als je vaker in Oostenrijk of Duitsland bent geweest, dan heb je in de vitrine van een bakkerij of konditorei vast wel eens Krapfen zien liggen. Wat bij ons de oliebol is, zijn Krapfen in deze landen. Deze lekkernij wordt vooral veel gegeten in de...Lees verder

3 maart 2019 door Mariska in Recepten

Krapfen en carnaval: alles over deze lekkernij en traditie

Als je vaker in Oostenrijk of Duitsland bent geweest, dan heb je in de vitrine van een bakkerij of konditorei vast wel eens Krapfen zien liggen. Wat bij ons de oliebol is, zijn Krapfen in deze landen. Deze lekkernij wordt vooral veel gegeten in de...Lees verder

8 januari 2019 door Thijs in Recepten

Heel Oostenrijk Bakt: recept voor tulband

De tulband is het toonbeeld van de Oostenrijkse gebakcultuur. Men is het er echter niet over eens of dit stukje gebak wel typisch Oostenrijks is. Ook de Fransen en de Italianen claimen de tulband voor het eerst gebakken te hebben. In dit weblog ga...Lees verder

2 november 2018 door Florien in Recepten

Recept: Germknödel

Knödels bestaan in de Alpen in allerlei soorten en maten. Germknödel is een zoet deeggerecht uit Beieren en Oostenrijk, dat ook wel als ‘süße Klöße’ (zoete knödels) bekend staat. De Germknödel is gevuld met pruimencompote (powidl) en wordt geserve...Lees verder

3 september 2018 door Mariska in Recepten

Recept: Mozarttaart

Eén van de beroemdste Oostenrijkers is natuurlijk componist Wolfgang Amadeus Mozart. Iedereen die een keer in Oostenrijk is geweest heeft wel een keer zijn hoofd zien pronken op de Mozartkugeln. Dit zijn bonbons met een kern van pistachenoten en m...Lees verder

18 mei 2018 door Mariska in Algemeen

7 heerlijke warme drankjes voor op het terras of in de stübe in Oostenrijk

Een lekker drankje, een zonnetje en een gezellige stübe of berghut zijn wat mij betreft de beste ingrediënten voor een geslaagde lentedag! Ik denk dat velen het eens zullen zijn met mij dat we blij worden van het mooie lenteweer. Op het moment van...Lees verder

10 januari 2018 door Yvonne in Recepten

Recept: Glühwein

Glühwein, heerlijk! In Nederland kun je het in de winter vaak krijgen bij de schaatsbaan. In de Alpen wordt het natuurlijk in de winter gedronken, bijvoorbeeld tijdens de lunch of après-ski. Maar ook op een koude lente- of herfstdag is het een wel...Lees verder

8 januari 2018 door Mariska in Recepten

5 tips voor de lekkerste lunchpakketjes voor in je wandelrugzak

‘De lekkerste weg naar succes’! Dat is mijn motto als sportdiëtist. Gezond eten is lekker eten in mijn ogen. Ik vind het een uitdaging om consumenten te laten zien dat gezond en lekker eten niet ingewikkeld hoeft te zijn. Of dit nu thuis, op je we...Lees verder

1 januari 2018 door Yvonne in Recepten

Recept: Kaasfondue

Kaasfondue! Absoluut een must wanneer je op vakantie gaat naar Zwitserland of Frankrijk. Nergens smaakt de fondue hetzelfde, omdat elk restaurant een andere keus maakt voor wijn, kaassoort en verhouding van de kazen. Het verhaal gaat dat kaafondue...Lees verder

29 december 2017 door Mariska in Recepten

Juiste voeding voor een (winter)vakantie in de bergen

Een onderdeel waar je misschien niet als eerste bij stilstaat wanneer je de bergen in gaat, is voeding. Natuurlijk is het belangrijk om lekker te genieten van Kaiserschmarnn, Tiroler Gröstl of Goulash, maar is dit nu ook verstandig om dagelijks te...Lees verder

27 november 2017 door Yvonne in Recepten

6x heerlijke foto

Naast Kaiserschmarrn is er in de Alpen één toetje dat je echt moet eten. Eigenlijk wel elke vakantie. Hierbij gaat het natuurlijk om de Apfelstrudel. Dit appelgebakje is heerlijk als toetje, tussendoortje of als lunch. Zou jij wel eens zelf een ke...Lees verder

23 oktober 2017 door Thijs in Recepten

Recept: Käsespätzle

Käsespätzle is een heerlijk en stevig Oostenrijks gerecht. In sommige streken wordt het ook wel Kässpätzle of Kasnocken genoemd, verschillende namen voor het kaasgerecht dat in bijna elk restaurant in Oostenrijk wel geserveerd wordt. De machtige...Lees verder

26 september 2017 door Mariska in Recepten

Recept: gezonde vanille-kruisbessencake

Door: Mariska Dute. Al jaren kom ik graag in de Alpenlanden Duitsland en Oostenrijk. Vooral Oostenrijk is favoriet en ik ben hier meerdere keren per jaar. De natuur, de bergen, de gastvrijheid, de cultuur en vooral ook de gastronomie trekken mij e...Lees verder

24 juli 2017 door Florien in Tips

Lekkere broodjes voor onderweg naar de vakantiebestemming

De zomervakantie is in volle gang en dat betekent dat ook deze week veel mensen richting de Alpen zullen trekken voor een welverdiende vakantie. De auto is daarbij een populair vervoersmiddel, maar het is toch altijd weer een lange rit. Goed eten...Lees verder

19 april 2017 door Joris in Recepten

Zwitsers bergrecept: Älplermagronen

Älplermagronen is een traditioneel eenpansgerecht uit de Zwitserse Alpen. Pas na de aanleg van de Gotthardtunnel deden pasta en vooral macaroni hun intrede in de Zwitserse bergen. Deze deegwaren werden meegebracht door de Italiaanse arbeiders die...Lees verder

26 oktober 2016 door Maarten in Tips

Koken op grote hoogte

Laatst verbleef ik voor een zakelijke training een paar dagen aan de Bodensee. Ik was op bezoek bij een Zwitserse fabrikant van warme chocomachines waar ik een training tot ‘Chocolate Rescue Worker’ volgde. Sinds kort vertegenwoordig ik namelijk r...Lees verder

26 augustus 2016 door Miranda in Recepten

Recept: Zoete Knödels

Knödels, je houdt ervan of je vindt het niks. Persoonlijk houd ik wel van deze deegballen, vooral bij een heerlijke goulash of gevulde knödels met kaas, spek of spinazie. Maar zoete knödels, zoals bijvoorbeeld een Germknödel? Neuh...dat hoeft voor...Lees verder

19 augustus 2016 door Yvonne in Recepten

Recept: Spaghetti Bolognese

Een gerecht dat je in elk Alpenland tegenkomt, is spaghetti bolognese (of op z'n Frans: spaghetti bolognaise). Dit heerlijke gerecht komt oorspronkelijk uit Italië, maar dankzij z'n ongekende populariteit, is het in veel landen (en berghutten) ver...Lees verder

5 augustus 2016 door Yvonne in Recepten

Recept: Croûte au fromage

Ga je naar de bergen van Zwitserland of Frankrijk? Dan is de kans vrij groot dat je in de berghutten croûte au fromage op de kaart zult zien staan. Deze stevige boterham wordt meestal geserveerd in een ovenschaal en bestaat uit brood, kaas, ham en...Lees verder

25 juli 2016 door Miranda in Reisverslagen

Eten op sterrenniveau in een berghut

Met ‘berghutvoedsel’ is eigenlijk niets mis, vind ik. In berghutten eet je vaak pure lokale gerechten met verse ingrediënten, die goed voeden na een flinke wandeling of fietstocht. In Ischgl (Paznauntal, Tirol) vonden ze dat het ‘simpele’ eten in...Lees verder

22 juli 2016 door Yvonne in Recepten

Recept: vlierbloesemsiroop

Regelmatig posten wij recepten van de allerlekkerste gerechten uit de bergen: kaiserschmarrn, schnitzel en Tiroler gröstl bijvoorbeeld. Genieten! Op warme dagen hebben we meer behoefte aan frisse, lichtere lekkernijen, zoals een koud glas Holunder...Lees verder

16 mei 2016 door Yvonne in Recepten

Frisse Italiaanse salade met mozzarella en parmaham

Als je aan Italië denkt dan denk je al snel aan het lekkere eten. Nergens zijn de pasta’s, pizza’s en risotto’s lekkerder dan in Italië. Als je deze zomer naar Italië op vakantie gaat, zul je hier ook vast en zeker van genieten. Toch heb je in de...Lees verder

19 maart 2016 door Yvonne in Recepten

Recept: Rösti

Een van de bekendste gerechten uit Zwitserland is, naast kaasfondue natuurlijk, rösti. Oorspronkelijk is het een echt boeren ontbijt uit Duitstalig Zwitserland, maar tegenwoordig kom je rösti vaak tegen als bijgerecht bij hoofdgerechten of als lun...Lees verder

28 december 2015 door Miranda in Recepten

De Berthoud is een stuk minder bekend dan de Tartiflette, maar zeker niet minder lekker. Het is een kenmerkend gerecht uit Chablais in de Haute Savoie. Je kunt eindeloos variëren door verschillende kaassoorten te gebruiken. Het hoofdingrediënt van...Lees verder

12 juli 2015 door Joris in Recepten

De bergregio's van Oostenrijk bieden een grote hoeveelheid culinaire specialiteiten, die elk het karakter van de regio's weerspiegelen. Zo staan er op de menukaarten in Tirol stevige, pikante gerechten en zoete deeggerechten. In de soep, met zuurk...Lees verder

22 oktober 2014 door Thijs in Recepten

Steven Hartmann is sinds 2010 directeur van het AVITAL Resort Winterberg. De 47-jarige chef-kok vindt het gebruik van verse, hoogwaardige en natuurlijke ingrediënten heel belangrijk. Hij bereidt er zijn seizoensgebonden gerechten mee. Zijn sterke...Lees verder

25 juli 2014 door Yvonne in Recepten

Gevulde wijnbladeren, sushi en Capuns. Allen gerechten bestaande uit producten verpakt in bladeren. Deze manier van koken is al eeuwenoud. Ook in Graubünden wordt deze techniek al jaren gebruikt onder de naam Capuns, in Nederland ook wel bekend al...Lees verder

29 maart 2014 door Thijs in Recepten

Slow Food is het tegenovergestelde van Fast Food; lekker, puur en eerlijk eten, dat de culturele en traditionele keuken wil behouden. De oorspronkelijke gewassen, landbouwtechnieken, kruiden en veeteelt worden bij Slow Food gerespecteerd. Het begr...Lees verder

11 december 2013 door Joris in Algemeen

Hier klopt het helemaal: de weg naar het hart gaat door de maag. Eigenlijk zou je alleen al vanwege de culinaire geneugten met vakantie naar het Zwarte Woud moeten gaan en daarvoor hoef je nog niet eens de talrijke met koksmutsjes, sterren of poll...Lees verder

5 oktober 2013 door Miranda in Algemeen

In de bergen hebben de bewoners vaak bijzondere en oude tradities. Afgelopen week heb ik even kennis kunnen maken met het Zuid-Tiroolse törggelen. De bewoners zien het zelf als een soort vijfde seizoen in het jaar. Je kunt het doen in een gebied w...Lees verder

7 augustus 2013 door Thijs in Recepten

Het Zwarte Woud ligt in het zuidwesten van Duitsland en is een populaire vakantiebestemming. In de uitgestrekte bossen is het onder meer heerlijk wandelen en fietsen. Het is het grootste middelgebergte van Duitsland en met 1493 meter is de Feldber...Lees verder

19 februari 2013 door Thijs in Algemeen

Uit de Oostenrijkse keuken komen tal van heerlijke bergrecepten. Eenvoudig te maken maar zeer smaakvol. Tiroler Gröstl, Kaiserschmarrn, Käsespätzle en Salzburger Nockerln zijn hier goede voorbeelden van. Deze gerechten smaken niet alleen op de be...Lees verder

24 november 2010 door Miranda in Recepten

Vermicelles is een zoete Zwitserse specialiteit gemaakt van kastanjes. Oorspronkelijk komt het uit het zuiden van Zwitserland, Ticino, maar inmiddels is de lekkernij in heel Zwitserland verkrijgbaar. Misschien minder bekend als de kaasfondue en ra...Lees verder

Zomervakantie tips