Recept: Croûte au fromage

Croûte au fromage

31 juli 2020

door Florien in Recepten

Croûte au fromage is een typisch berggerecht dat je in veel Franse en Zwitserse berghutten kunt bestellen. Het is een stevige maaltijd met veel kaas, brood, wijn, ham en ei. Ontzettend lekker én voedzaam. Hierna kun je gegarandeerd nog een paar uur wandelen of fietsen! Uiteraard kun je dit overheerlijke gerecht ook thuis maken. In dit weblog vind je het recept voor Croûte au fromage. 

Ingrediënten Croûte au fromage

Lang leve berggerechten uit de Franse en Zwitserse keuken. Over het algemeen bevatten ze veel kaas. Een hemel voor kaasliefhebbers! Als je gek bent op kaas, dan is Croûte au fromage een gerecht dat je echt zelf eens moet maken. Het is helemaal niet moeilijk en je tovert het binnen mum van tijd op tafel. De volgende ingrediënten heb je nodig voor 4 personen:

  • 400 gram bergkaas, bijvoorbeeld raclette, Emmentaler, Gruyère of een mix
  • 100 dl droge witte wijn
  • 4 dikke sneeën rustiek brood, bijvoorbeeld zuurdesem of boerenbrood
  • 4 plakken ham
  • 4 eieren
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 40 gram boter plus een extra klontje
  • Vers gemalen peper en zout naar smaak
  • Optioneel: zoetzure cocktail augurken en zilveruitjes

Bereiding Croûte au fromage

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een koekenpan op laag vuur en smelt hierin 40 gram boter. Snijd ondertussen de ui in halve ringen en bak die heel langzaam goudbruin en gaar. Dit duurt minimaal 15 minuten!

Stap 2: Pak een grote ovenschaal en vet die in met een klontje boter. Snijd de knoflookteentjes doormidden en wrijf de sneetjes brood ermee in. Leg deze vervolgens in de ovenschaal. 

Stap 3: Besprenkel het brood met de witte wijn. Leg op elke snee brood een plak ham en zo'n 100 gram bergkaas per persoon. Strooi er wat versgemalen zwarte peper overheen en schuif de ovenschaal in de oven. Bak minimaal 10 minuten of tot de kaas gesmolten is, lekker bubbelt en goudbruin begint te worden.

Stap 4: Terwijl het brood in de oven staat, verhit je een tweede koekenpan op middelhoog vuur met twee eetlepels olie. Bak hierin vier spiegeleieren en breng op deze smaak met een beetje zout.

Stap 5: Verdeel de Croûte au fromage over vier borden en leg op elke snee brood een spiegelei en een lepel van de gebakken uien. Serveer er eventueel wat zilveruitjes en zoetzure cocktailaugurkjes bij. Ook lekker erbij: een zelfgemaakte Krautsalat. Het recept vind je hier >

Guetä mitenand! / Ä Guete / En Guete / Bon appétit!

Recept Croûte au fromage

Zomervakantie tips