Recept: Apfelstrudel

Recept Apfelstrudel met vanillesaus

17 april 2020

door Florien in Recepten

Apfelstrudel en Oostenrijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit overheerlijke, zoete en traditionele gerecht staat in bijna elke berghut op het menu. Officieel is het een dessert, maar wat ons betreft kan een Apfelstrudel ook prima als tussendoortje! Uiteraard met veel vanillesaus en een flinke dot slagroom. Natuurlijk kun je dit gerecht ook thuis maken. Het is even een klusje, maar dan heb je ook wel wat. Volg gewoon dit recept voor Apfelstrudel!

Recept Apfelstrudel: ingrediënten

Zelf Apfelstrudel maken is niet alleen leuk, maar ook nog eens ontzettend lekker. Doe je het volgens het traditionele recept, dan ben je wel even een uurtje of twee zoet, maar dat is het helemaal waard. Natuurlijk kun je ook valsspelen door het deeg niet zelf te maken. Koop in dat geval een rol kant en klaar bladerdeeg. Wil je de allerlekkerste Apfelstrudel ooit eten? Ga dan aan de slag met dit recept.





Voor het deeg

  • 200 gram bloem plus extra om te bestuiven
  • 100 gram boter
  • 100 milliliter water
  • 20 gram zonnebloemolie
  • 2 gram zout

Voor de vulling

  • 1 kilo friszure appels (Jonagold)
  • 150 gram rozijnen geweld in warm water (Stroh Rum kan ook)
  • 2 eetlepels suiker
  • Sap van een halve citroen
  • 1 theelepel kaneel

Voor het broodkruimmengsel

  • 150 gram witbrood (casino)
  • 10 gram vanillesuiker
  • 10 gram suiker
  • 100 gram roomboter

Voor de vanillesaus

  • 3 eidooiers
  • 60 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 150 milliliter melk
  • 150 milliliter slagroom

Bereiding Apfelstrudel

Stap 1: Maak eerst het deeg. Dit heeft tijd nodig om te rusten. Meng in een grote kom bloem, olie, zout en water. De boter heb je later pas nodig! Kneed het deeg goed door, tot het zacht en soepel is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Tip: is je deeg na 3 minuten kneden nog veel te nat? Voeg wat bloem toe. Andersom kun je ook extra water toevoegen als het deeg te droog is. Doe het deeg vervolgens terug in de kom en laat het minimaal 30 minuten rusten.

Stap 2: Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Meng de appels in een grote kom met de rest van de ingrediënten en zet deze opzij. 

Stap 3: Verwijder de korstjes van het brood en hak de rest zo fijn mogelijk. Eventueel kun je ook een keukenmachine gebruiken. Smelt ondertussen de boter in de pan. Roer de suiker en vanillesuiker erdoor en voeg de broodkruimels toe. Bak tot de kruimels goudbruin zijn en hemels ruiken. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Stap 4: Nu komt de moeilijkste stap. Het deeg heeft minimaal 30 minuten gerust en dus is het tijd om het flinterdun uit te rollen. Leg alvast een met bakpapier beklede bakplaat klaar en gooi een schoon tafelkleed op tafel. Bestrooi het tafelkleed met bloem en leg de deegbal hierop. Je zult het nu nog niet geloven, maar als je straks klaar bent, heb je een deeglap van ongeveer 1 bij 1 meter. Je moet er bijna doorheen kunnen kijken, zo dun! Rol eerst met een deegroller, maar gebruik ook je handen. Komen er wat kleine scheurtjes in? Geen probleem, probeer ze gewoon met je hand dicht te knijpen.

Stap 5: Smelt de boter en gebruik een kwast om het deeg ermee in te smeren. Leg op ongeveer 20 cm van de zijkant een baan met broodkruim van ong. 20 cm breed, net niet helemaal tot het einde van het deeg. Verdeel daar het appelmengsel over. Vouw eerst de lap van 20 cm over het deeg en gebruik vervolgens het tafelkleed om de Apfelstrudel verder op te rollen. Hierdoor creëer je laagjes in het deeg. Leg de Apfelstudel voorzichtig op de bakplaat en besmeer de bovenkant in met de rest van de boter. Schuif de bakplaat in de oven en bak 40 tot 60 minuten op 190 ºC tot het deeg goudbruin is.

Stap 6: Maak ondertussen de vanillesaus. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Doe dit samen met de suiker, het vanillestokje, de room en de melk in een pan. Verwarm het mengsel tot de suiker gesmolten is. Neem een schone kom en klop hierin de eidooiers glad. Voeg vervolgens de warme melk langzaam toe, terwijl je blijft roeren. Giet het mengsel terug in de pan en blijf roeren tot de saus dikker wordt. 

Stap 7: Haal de Apfelstrudel uit de oven en snijd er dikke plakken van. Serveer met de warme vanillesaus en eventueel een toef slagroom.

Guten apetit!

Recept Apfelstrudel met vanillesaus

Zomervakantie tips