Recept: Pretzels

Recept: Pretzels

5 januari 2019

door Yvonne in Recepten

Pretzels, wie kent ze niet?! Deze lekkere zoute broodjes kom je op heel veel plekken tegen. Van het tankstation in Zuid-Duitsland, tot de berghutten in Oostenrijk. Vaak hangen ze een beetje verscholen aan een rekje. De Pretzel is een lekkere snack om mee te nemen tijdens het wandelen, als hapje in de middag of voor bij de borrel. Niet alleen in de Alpen, maar ook thuis. Je kunt Pretzels bij sommige bakkerijen kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Lees snel verder voor het recept.

De geschiedenis van de Pretzel

Er gaan veel verhalen rond over de geschiedenis van de Pretzel. Volgens het ene verhaal wordt de Pretzel ook wel de Bretzel genoemd en komt deze oorspronkelijk uit Beieren. Volgens een ander verhaal komt de Pretzel uit Bad Urach. Zo'n 500 jaar geleden woonde hier een hertog, die zijn bakker de uitdaging gaf een product te maken waar de zon drie keer doorheen kon schijnen. En zo geschiede. Welk verhaal echt is? We zullen het niet weten...

Recept Pretzel: de ingrediënten

Pretzels smaken heerlijk in de Alpen. Als tussendoortje tijdens de wandeltocht of aan het einde van de dag bij de borrel in het appartement. Je kunt deze lekkernij natuurlijk ook thuis maken. Duik de keuken in en ga aan de slag met het recept voor Pretzel.

  • 500 gram tarwebloem + extra om te bestuiven
  • 2 tl suiker
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 1 tl zout
  • 300 ml lauwwarm water
  • 20 gr baksoda
  • Groef zeezout
  • 1 ei

Bereidingswijze Pretzels

Stap 1: Doe 6 el water samen met de suiker in een beslagkom. Roer tot de suiker is opgelost en voeg daarna de rest van het water, de meel, gist, baksoda en het zout toe. Kneed alles door elkaar tot een zacht en soepel deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Stap 2: Leg het deeg terug in de beslagkom en dek af met plasticfolie. Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plek.

Stap 3: Bestuif het aanrecht met bloem. Verdeel het deeg in 10 gelijke delen. Rol elk deel uit tot een sliert van ongeveer 40 cm lang. Vouw deze in de vorm van een Pretzel en leg neer op een bakplaat. Dek de bakplaat af met een theedoek en laat het deeg nog minimaal 15 min rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.

Stap 4: Kluts het ei en bestrijk de Pretzels hiermee. Bestrooi met grof zeezout en plaats de bakplaat in de oven. Bak de Pretzels in 12 minuten bruin en gaar.

Pretzel op een pretzelhouder in de Alpen

Guten Apetit!

Reactie(s) Reageren?

door Anja op 16 juli 2016

Hi, ik denk dat de baksoda een beetje heel erg te veel is hoor. 200 gr? Denk eerder 20 gr (werkt als bakpoeder). Authentieke pretzels worden kort gekookt in water met daarin baksoda (eigenlijk een ander chemisch middel, maar je kunt dit vervangen door baksoda). Gr Anja (geboren en getogen in Bayern) ;)

door Miranda - webredactie indebergen.nl op 19 juli 2016

Beste Anja, bedankt voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk, 200 gram is teveel en dit is dan ook per ongeluk erin geslopen. Typefoutje. We passen het aan, dank je wel!

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips