Skip to navigation Skip to main content

De lekkerste Oostenrijkse gerechten op een rijtje

Kaiserschmarrn bord zomer

Na een flinke wandeling is het heerlijk om neer te ploffen bij een leuke berghut. Lekker even de benen rust gunnen, een koud drankje drinken en natuurlijk genieten van een traditionele lunch. In de Alpenlanden kun je heerlijk eten. In dit weblog heb ik de lekkerste Oostenrijkse gerechten op een rijtje gezet. Staat jouw favoriet ertussen?

1. Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is het favoriete Oostenrijkse gerecht van veel bergliefhebbers. Jong of oud, iedereen loopt te watertanden bij een versgebakken portie Kaiserschmarrn. Helemaal als ze daarna nog door de gekarameliseerde suiker zijn gehaald en een krokant korstje krijgen...

Kaiserschmarrn vers in pannetje

2. Apfelstrudel

Is het tijd voor koffie? Bestel er dan ook zeker een Apfelstrudel bij. Heerlijk met vanillesaus of slagroom. Officieel wordt dit gerecht als nagerecht gezien, maar wat ons betreft is het een prima tussendoortje.

3. Käsespätzle

Iedere kaasliefhebber is gek op Käsespätzle. Dit machtige kaasgerecht is ideaal om te delen of om mee op krachten te komen na een intensieve wandel- of mountainbiketocht. Käsespätzle lijkt een beetje op pasta en wordt gemaakt met een speciale spätzlerasp. Als de spätzle is gekookt, wordt deze gemengd met bergkaas en in de oven gezet. Als alles is gesmolten, wordt het gerecht geserveerd met verse bieslook en gebakken uitjes. Hemels!

Käsespätzle vers in pannetje

4. Knödels

Knödels vind je in de Alpen in allerlei soorten en maten. Hartig, zoet, met saus of in de soep. Van Germknödel tot Speckknödel, Spinatknödel en Kaspressknödelsuppe. Wat is jouw favoriete knödelgerecht?

5. Speckplatte

De herders en herderinnen die in de zomer zorgdragen voor de berghutten, almen en dieren, maken allerlei heerlijke producten. En niet alleen zij, ook veel andere lokale bedrijven in de dalen doen dat. Droge worst, kaas, Speck, boter en allerlei andere zelfgemaakte lekkernijen kun je proeven als je in de Alpen bent. Bestel je een Speckplatte, dan krijg je een houten plank vol met Speck, versgebakken brood, zuur, ingelegde pepers en geraspte mierikswortel. Er bestaan ook plankjes met een combinatie van verschillende kazen en vleeswaren. Vaak Jausenbrettl genoemd op de menukaart.

Speckplatte op houten bord

6. Curryworst met patat

Een worstgerecht dat je echt geproefd moet hebben, is curryworst. Deze braadworst wordt gebakken op de plaat of grill en geserveerd met currysaus en kerriepoeder. Perfect in combinatie met een portie goudgele friet met mayonaise.

7. Wiener Schnitzel

Krokant, mals en goudbruin. Uiteraard met een portie frites, mayonaise, een partje citroen, Preiselbeerencompote en salade. Dat is de hemelse combinatie die je krijgt als je een Wiener Schnitzel bestelt. 's Middags of 's avonds, een schnitzel smaakt altijd goed.

Wiener Schnitzel en geruiten tafelkleed

8. Zwiebelrostbraten

Op het Oostenrijkse gerecht Zwiebelrostbraten bestaan veel variaties. Bij de een is het rundvlees zacht gegaard en bij de ander als biefstuk gebakken. Het vlees wordt geserveerd met een smaakvolle saus op basis van gebakken uien. Daarbij worden ook krokant gebakken uienringen geserveerd.

9. Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl is een vroegere restjesmaaltijd die inmiddels is uitgegroeid tot een echte Oostenrijkse favoriet. Tiroler Gröstl bestaat uit een mengsel van gebakken aardappeltjes met spekjes, rund- of varkensvlees en ui. Geserveerd in een pannetje, met een gebakken spiegeleitje erbovenop.

Tiroler Gröstl met salade

10. Sauerkraut mit (Brat)wurst

Sauerkraut, zuurkool in het Nederlands, wordt in Oostenrijk anders bereid dan de meeste Nederlanders gewend zijn. Niet gestampt met aardappelen, maar puur en met alleen wat kruiden. Heerlijk in combinatie met (Brat)wurst, mosterd en gebakken aardappeltjes. In sommige berghutten worden de worsten zelfgemaakt. Helemaal lekker!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.