Recept: Germknödel

Recept: Germknödel

2 november 2018

door Florien in Recepten

Knödels bestaan in de Alpen in allerlei soorten en maten. Germknödel is een zoet deeggerecht uit Beieren en Oostenrijk, dat ook wel als ‘süße Klöße’ (zoete knödels) bekend staat. De Germknödel is gevuld met pruimencompote (powidl) en wordt geserveerd met maanzaadsuiker en warme vanillesaus of gesmolten boter. In de Alpen smaakt dit gerecht erg lekker, maar ook thuis is het vrij gemakkelijk te maken. Bekijk hier het recept voor Germknödel.

Ingrediënten Germknödel (6 stuks)

In het weekend is het heerlijk om eens uitgebreid de keuken in te duiken en allerlei nieuwe recepten uit te proberen. Ben je in een bakbui? Dan is het recept Germknödel een leuke uitdaging. Dit heb je nodig voor 6 middelgrote Germknödels.

    Germknödel
  • 375 gram bloem
  • 1 zakje gist van 7 gram
  • 50 gram suiker
  • Rasp van een halve citroen
  • 125 ml lauw warme melk (ong. 30 graden)
  • 1 ei
  • 50 gram boter
  • 1 el vanillesuiker
  • Pruimenjam of zelfgemaakte pruimencompote
    Vanillesaus
  • 1 vanillestokje
  • 200 ml room
  • 100 ml melk
  • 3 eidooiers
  • 60 gram suiker
    Maanzaadsuiker
  • 3 el poedersuiker
  • 3 el maanzaad

Bereidingswijze Germknödel

Stap 1: Meng in een grote kom bloem, suiker, citroenrasp, en vanillesuiker. Maak een kuiltje in het mengsel en voeg daarin het ei, de boter, gist en melk toe. Meng het geheel beetje bij beetje door elkaar en kneed tot een soepel deeg (+/- 10 min). Dit gaat het makkelijkst op het aanrecht. Maak een bal van het deeg, doe deze terug in de kom en dek af met plasticfolie. Laat 30 min rijzen.

Stap 2: Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Pak een portie deeg en rol deze uit tot een ronde plak. Doe in het midden een eetlepel pruimenjam of compote en vouw dicht tot een bal. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal met de rest van het deeg. Laat de gevulde ballen vervolgens nog 30 minuten rijzen.

Stap 3: De Germknödel kan op twee manieren worden gegaard. Je kunt kiezen voor stomen of koken. Qua smaak maakt het niet veel uit. Ik leg beide manieren aan je uit.
Stomen: knip uit een rol bakpapier 6 vierkantjes en leg hier de knödels op. Breng een wok met een laag water aan de kook en plaats hierop een stoommandje (het water mag de bodem van het mandje niet raken). Leg de knödels in het stoommandje en stoom de broodjes in +/- 15 min gaar.
Koken: Breng een grote pan met water aan de kook. Zet het vuur laag en kook de knödels in 12 tot 15 min gaar. Draai de ballen halverwege de kooktijd om. Let op dat ze elkaar niet raken tijdens het koken. Laat na het koken goed uitlekken.

Stap 4: Maak nu de vanillesaus. Doe melk, room en 1 el suiker in een pan met dikke bodem. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het stokje in de pan en zet het vuur laag. Klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker glad. Voeg het warme mengsel toe, meng goed en doe terug in de pan. Blijf goed roeren tot de saus begint in te dikken tot een gladde vla. Zet het vuur niet te hoog, want de eieren moeten rustig stollen om klonteren te voorkomen.

Stap 5: Meng maanzaad en suiker in een vijzel tot een grof poeder. Geen vijzel? Meng dan alleen door elkaar heen.

Stap 6: Pak een bord en leg daar een Germknödel op. Schenk een flinke lepel vanillesaus over de knödel en bestrooi met maanzaadsuiker. Eet smakelijk!

Germknödel op een bord met vanillesaus en maanzaadsuiker

Tip voor de Germknödel

Germknödel is in Oostenrijk officieel een dessert, maar deze smaakt natuurlijk ook heerlijk bij de koffie of als lunch! Ben je niet zo’n fan van vanillesaus? Vervang deze dan voor een eetlepel gesmolten boter.

Guten Appetit!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips