15 gerechten die je zeker moet eten als je in de Alpen bent

Kaiserschmarrn eten in de bergen

30 april 2021

door Miranda in Recepten

Een vakantie in de bergen is wat ons betreft onlosmakelijk verbonden met het eten van heerlijke lokale en regionale specialiteiten. Een enorme Schnitzel die te groot is voor je bord, smaakvolle bergkaas of lekkere zelfgemaakte yoghurt met verse frambozen. In de Alpen weten ze absoluut wat goed eten is en tijdens of na een lange (actieve) dag in de bergen gaat het stevige 'bergvoedsel' er meestal goed in. Hierbij een lijstje van specialiteiten die je zeker een keer moet eten als je in de Alpen bent.

#1. Wiener Schnitzel

Onze nummer één is misschien wat afgezaagd, maar wanneer wij in de Alpen zijn staat ie absoluut een keertje bij ons op het menu. Het liefst natuurlijk de knapperige kalfschnitzel met een citroentje, 'Preiselbeere' (veenbessen) en goudgele frietjes. 
Bekijk hier het recept van Wiener Schnitzel >

Schnitzel
Schnitzel eten met dit uitzicht... wat wil je nog meer?!

#2. Goulash met knödel

Dit gerecht doet het vooral goed op koudere dagen in een warme berghut: goulash met een knödel. De grote pan met goulash staat vaak vanaf 's ochtends vroeg al te pruttelen op het vuur. Rond het middaguur zie je de eerste borden uit de keuken komen, hmmmm.

#3. Alpenmacaroni

Alpenmacaroni of Älplermakkaroni is een typisch recept uit de Zwitserse Alpen. Dit is een pasta-aardappelgerecht uit de oven met veel kaas, spek en ham. Een heerlijke stevige schotel, waar je vervolgens weer uren op kan wandelen of fietsen. 
Bekijk hier het recept van Alpenmacaroni >

#4. Würstel mit Brot

In de Alpen kent men veel verschillende soorten worst. Vaak worden ze geserveerd met een knapperig vers kaiserbroodje of zuurdesembrood, mosterd en soms ook mierikswortel. Een broodje worst is altijd lekker als tussendoortje of lunch.

#5. Käsespätzle

Käsespätzle of Kasnocken is een pastagerecht met heel veel kaas en gebakken uitjes. Het wordt vooral in Oostenrijk geserveerd. De smaak wisselt per regio, en is afhankelijk van de kaas die gebruikt wordt, maar goed vullend en lekker is het eigenlijk altijd. 
Bekijk hier het recept van Käsespätzle >

#6. Zelfgemaakte yoghurt met verse vruchten

Het zijn vaak de kleine almboerderijen op de berg waar je deze specialiteit kunt eten. Ze maken hier zelf dagelijks verse romige yoghurt en serveren deze met vers fruit zoals frambozen of bosvruchten. Proef, als je toch op de alm bent, ook meteen de bergkaas!

#7. Kaasfondue

Kaasfondue is ook zo'n bekend gerecht uit de Alpen. Gezellig knus in een berghut of buiten op het terras met de pan kaas op tafel en dopen met stokbrood. Zorg ervoor dat je je stukje brood niet verliest in de pan, want daar staat een 'straf' op, zoals trakteren of afwassen. 
Bekijk hier het recept van kaasfondue >

#8. Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl is een heerlijke stevige maaltijd die vaak in een warm zwart pannetje geserveerd wordt. Het bestaat uit gebakken aardappels, ui, vlees (spek of rundvlees) en een spiegelei. Bij het bakken wordt meestal genoeg boter gebruikt, dus je maag zal na een Gröstl zeker niet meer knorren.
Bekijk hier het recept van Tiroler Gröstl >

Gröstl in Oostenrijk
Heerlijk pannetje Gröstle! 

#9. Gebakken forel

Bij de Alpen denk je misschien niet direct aan vis, maar toch wordt er heel wat (zalm)forel uit de meren gevist en de koks weten hier wel raad mee. Een fijn gebakken forel op een warme dag op een zonnig terras smaakt altijd goed. Frisse salade en een aardappeltje erbij, lekker! 
Bekijk hier het recept van zalmforel met groentesalade >

#10. Kaiserschmarrn

Nog zo'n klassieker uit Oostenrijk: Kaiserschmarrn. Het is een soort in stukken gesneden pannenkoek, met of zonder krenten en rozijnen, bestrooid met poedersuiker en vaak geserveerd met appelmoes. Het smakelijke gerecht staat trouwens ook vaak in het Italiaanse Zuid-Tirol op de kaart. 
Bekijk hier het recept van Kaiserschmarrn >

#11. Croûte

Croûte staat zowel in Zwitserland als ook in Frankrijk op de menukaart. Croûte au Fromage is de bekendste uitvoering van deze specialiteit. Het bestaat uit een dikke plak boerenbrood met een flinke laag kaas uit de pan. Vaak worden er nog witte wijn en andere ingrediënten aan toegevoegd. Bekijk hier het recept van Croûte au fromage >

#12. Tartiflette

Ga je naar de Franse Alpen, probeer dan zeker een keer Tartiflette! Het is een gerecht uit de Haute Savoie en komt uit de oven. De ingrediënten zijn: aardappel, reblochon (kaas), spek, ui en crême fraiche. Meestal wordt Tartiflette geserveerd met een frisse, simpele salade.

#13. Apfelstrudel

Wat ons betreft het lekkerste dessert of tussendoortje in de bergen: Apfelstrudel. Liefst nog warm uit de oven met een flinke dot slagroom of zwemmend in de vanillesaus. 
Bekijk hier het recept van Apfelstrudel >

#14. Rösti

Naast de kaasfondue is Rösti absoluut één van de bekendste gerechten in Zwitserland. Het staat in bijna elke berghut op de menukaart, maar ook 'gewone' restaurants serveren vaak rösti als hoofd- of bijgerecht. Het bestaat uit aardappel gecombineerd met bijvoorbeeld vlees, kaas of ei. 
Bekijk hier het recept van Rösti >

#15. Raclette

Oorspronkelijk komt dit kaasgerecht uit het Zwitserse Wallis. De naam Raclette komt uit het Franse dialect (racler = schrapen). Van een kaas die verwarmd wordt, schraap je een stuk af, dat je vervolgens met aardappel of brood eet. Het is gezellig eten en bovendien erg lekker!

Zomervakantie tips