Skip to navigation Skip to main content

De lekkerste bergrecepten uit Italië

10183 - De lekkerste bergrecepten uit Italië

Eén van deze redenen waarom ik graag naar de Italiaanse bergen ga, is het heerlijke eten. Naast traditioneel Italiaans eten als pizza en pasta, kun je er vele specialiteiten proeven. Ik heb een aantal recepten uit de regio Trentino verzameld voor een compleet menu. Zo kun je thuis alvast een beetje in de stemming komen. Maar het allerlekkerst smaken deze gerechten natuurlijk ter plaatse; in de bergen, onder het zonnetje!

Aperitivo: Spritz

Alvorens een Italiaan begint met het diner neemt ie graag eerst een aperitief. In Trentino is dit vaak een “Spritz”, een heerlijk fris drankje met als basis de likeur Aperol. De samenstelling is ongeveer: 40% prosecco, 30% bronwater en 30% Aperol. Voeg hier ijsblokjes en een schijfje sinaasappel aan toe. En een aperitivo is niet compleet zonder wat kleine hapjes: olijven, chips, salami, kaas of grissini (stengels).

Primo: Canederli allo speck

Canederli is de Italiaanse uitvoering van de knödel en ze zijn er in vele smaken. Voor de canederli met spek heb je de volgende ingrediënten nodig: 500 gr oud wit brood, 150 gr spekblokjes, een halve ui, een glas melk, 3 eetlepels bloem, gehakte peterselie, bieslook, 3 eieren en olijfolie. Snijd het brood in kleine stukjes en meng het in een kom met de gesnipperde ui en de uitgebakken spekjes. Voeg de melk, eieren en bloem toe en kneed het flink. Voor de smaak is het goed als je het deeg een uurtje laat staan onder een natte theedoek. Vorm met natte handen de balletjes en kook ze in gezouten water in 10/15 minuten gaar. Je kunt de canederli serveren in bouillon of schuimende boter met salie. Bestrooi ze met wat grana of parmesaanse kaas.

Secondo: Gulasch

Het klinkt misschien Hongaars, maar ook Italianen zijn ze er gek op: gulasch. In bijna ieder restaurant in het noorden staat het op de menukaart en het wordt veelal geserveerd met polenta en eventueel een simpele (kool)salade. Ingrediënten: 600 gr rundvlees (riblappen) , 5 uien, een glas rode wijn, 2 eetlepels olijfolie, een eetlepel tomatenpuree, 1 teentje knoflook, rozemarijn, laurier, marjolein, komijn, paprikapoeder, citroenschil, zout en peper. Snijd de uien in stukjes en bak ze kort aan in de pan met olie, voeg hierna het vlees toe dat je in blokjes hebt gesneden. Bak het geheel een paar minuten. Roer wat water, de bloem en een mespunt paprikapoeder door elkaar en voeg dit - evenals de kruiden - toe aan het vlees. Blus af met de rode wijn en laat het geheel minimaal 1,5 uur rustig door sudderen.

Dolce: Torta di cioccolato

En zoals overal in Italië, eindigt een diner in de bergen ook met een heerlijk dessert, veelal taart of strudel. Voor een heerlijke chocoladetaart splits je 3 eieren en sla je de dooiers op met 100 gr suiker. Smelt 100 gr boter in een pannetje en laat hierin 200 gr pure chocolade smelten. Blijf goed roeren. Voeg hierna het eierdooiermengsel toe en mix het geheel. Als laatste voeg je nog 2 eetlepels bloem en het eiwit toe. Roer het geheel goed en giet het mengsel in een ingevette taartvorm. Bak de taart op 180 graden zo’n 45 minuten in de oven. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Buon appetito!
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.