De lekkerste Franse gerechten op een rijtje

Raclette kaas met garnituren

29 maart 2019

door Florien in Recepten

Frankrijk, het land van lekker eten. Ideaal voor Bourgondiërs en fijnproevers. Kaas en wijn spelen een grote rol, maar er is nog veel meer lekkers te proeven in het land. Tijdens een vakantie in de Franse Alpen of Pyreneeën kun je jezelf te buiten gaan aan allerlei lekkernijen. Benieuwd wat je echt moet proeven? De 10 lekkerste Franse gerechten heb ik in dit blog op een rijtje gezet. 

#1. Croque Monsieur/Croque Madamme

De Croque Monsieur en Croque Madamme zijn de twee beste variaties op de tosti. Beide worden gemaakt van twee sneetjes wit brood, met daartussen een plak ham en kaas. Bovenop de Croque komt een bechamelsaus met extra kaas. Dat alles gaat de oven in, zodat het brood krokant wordt en de kaas smelt. De Croque Monsieur wordt zo geserveerd en de Croque Madamme met een gebakken spiegeleitje. 

#2. Tarte Tatin

Tarte Tatin wordt tegenwoordig in veel varianten gemaakt. Zoet met verschillende fruitsoorten, maar ook hartig met groenten. Traditioneel met appels is wat mij betreft het allerlekkerst. Zeker als de taart versgebakken is, nog warm en wordt geserveerd met een bol vanille ijs of slagroom.

#3. Tartiflette

Kaasliefhebbers kunnen in Frankrijk het hart ophalen. Elke regio heeft zo haar eigen kaassoorten en deze worden in meerdere gerechten gebruikt. Een kaasgerecht dat je absoluut moet proeven is Tartiflette. Erg machtig, maar erg lekker! Tartiflette is een ovengerecht dat bestaat uit een mengsel van aardappelen, spekjes, ui, heel veel kaas en crème fraiche. 

Tartiflette in Frankrijk
Kaas, kaas en nog eens kaas!

#4. Croûte au fromage

Een ander kaasgerecht dat absoluut niet mag ontbreken in deze lijst, is Croûte au fromage. Dit machtige gerecht bestaat uit een boterham, ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met witte wijn. Daar bovenop plakken ham en flink veel kaas. Dat alles gaat de oven in en wordt geserveerd met een spiegeleitje. 

#5. Crêpe

Frankrijk kun je niet verlaten zonder een versgebakken Crêpe. Met toppings als vers fruit, chocolade, Nutella en andere lekkernijen maak je dit gerecht tot een succes. Heerlijk!

Crepe met aardbeien en slagroom
Verschillende toppings maken de Crêpe nog lekkerder (Foto: © Pixabay)

#6. Uiensoep

Regent het buiten en valt de temperatuur een beetje tegen? Duik dan een gezellige berghut in voor een warme kop uiensoep. Uiteraard gegratineerd stokbrood en een dikke laag kaas.

#7. Crème Brûlée

Ben jij gek op toetjes? Proef dan eens een echte Franse Crème Brûlée. Veel lekkerder dan de variaties die je in Nederland kunt bestellen. Dit romige dessert wordt afgetopt met een gekarameliseerd suikerlaagje. 

Crème Brûlée is het allerlekkerst in Frankrijk!

#8. Steak tartare

Een heerlijk voorgerecht of fijne lunch: Steak tartare. Dit typisch Franse gerecht wordt vaak vers aan tafel bereid en bestaat uit een mengsel van kleingesneden biefstuk, kruiden, ui, augurk en andere smaakmakers. Geserveerd met een rauwe eidooier bovenop. 

#9. Salade chèvre chaud

Geitenkaas is een typisch Franse kaassoort. Je kunt er natuurlijk een stuk stokbrood mee beleggen, maar nog lekkerder is het in een salade. Vooral deze variatie, waarbij de geitenkaas eerst wordt verwarmd in de oven.

Salade met Geitenkaas in Frankrijk
Heerlijk zo'n salade met warme geitenkaas!

#10. Raclette

Raclette is niet alleen ontzettend populair in Zwitserland, maar ook in Frankrijk. Sterker nog, het gerecht komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Racletten kan op twee manieren. Met een gourmetstel met pannetjes of met een speciale Raclettehouder boven het vuur. Bij beide worden onder andere gekookte aardappelen, spek en tafelzuur geserveerd.

Wat is jouw favoriete Franse gerecht? 

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips