Skip to navigation Skip to main content

De lekkerste Franse gerechten op een rijtje

Recept Croûte au Fromage

Frankrijk, het land van lekker eten. Ideaal voor Bourgondiërs en fijnproevers. Kaas en wijn spelen een grote rol, maar er is nog veel meer lekkers te proeven in het land. Tijdens een vakantie in de Franse Alpen of Pyreneeën kun je jezelf te buiten gaan aan allerlei lekkernijen. Benieuwd wat je echt moet proeven? De 10 lekkerste Franse gerechten heb ik in dit artikel op een rijtje gezet.

1. Croque Monsieur/Croque Madamme

De Croque Monsieur en Croque Madamme zijn de twee beste variaties op de tosti. Beide worden gemaakt van twee sneetjes wit brood, met daartussen een plak ham en kaas. Bovenop de Croque komt een bechamelsaus met extra kaas. Dat alles gaat de oven in, zodat het brood krokant wordt en de kaas smelt. De Croque Monsieur wordt zo geserveerd en de Croque Madamme met een gebakken spiegeleitje.

2. Tartiflette

Kaasliefhebbers kunnen in Frankrijk het hart ophalen. Elke regio heeft zo haar eigen kaassoorten en deze worden in meerdere gerechten gebruikt. Een kaasgerecht dat je absoluut moet proeven is Tartiflette. Erg machtig, maar erg lekker! Tartiflette is een ovengerecht dat bestaat uit een mengsel van aardappelen, spekjes, ui, heel veel kaas en crème fraiche.

Zelfgemaakte tartiflette
Tartiflette 4750
Tartiflette 4743
Tartiflette 4729
Tartiflette 4726

3. Tarte Tatin

Tarte Tatin wordt tegenwoordig in veel varianten gemaakt. Zoet met verschillende fruitsoorten, maar ook hartig met groenten. Traditioneel met appels is wat mij betreft het allerlekkerst. Zeker als de taart versgebakken is, nog warm en wordt geserveerd met een bol vanille ijs of slagroom.

4. Croûte au fromage

Een ander kaasgerecht dat absoluut niet mag ontbreken in deze lijst, is Croûte au fromage. Dit machtige gerecht bestaat uit een boterham, ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met witte wijn. Daar bovenop plakken ham en flink veel kaas. Dat alles gaat de oven in en wordt geserveerd met een spiegeleitje.

Croute
© Spalder Media Group

5. Crêpe

Frankrijk kun je niet verlaten zonder een versgebakken Crêpe. Met toppings als vers fruit, chocolade, Nutella en andere lekkernijen maak je dit gerecht tot een succes. Heerlijk!

6. Uiensoep

Regent het buiten en valt de temperatuur een beetje tegen? Duik dan een gezellige berghut in voor een warme kop uiensoep. Uiteraard gegratineerd stokbrood en een dikke laag kaas.

7. Raclette

Raclette is niet alleen ontzettend populair in Zwitserland, maar ook in Frankrijk. Sterker nog, het gerecht komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Racletten kan op twee manieren. Met een gourmetstel met pannetjes of met een speciale Raclettehouder boven het vuur. Bij beide worden onder andere gekookte aardappelen, spek en tafelzuur geserveerd.

Raclette

8. Salade chèvre chaud

Geitenkaas is een typisch Franse kaassoort. Je kunt er natuurlijk een stuk stokbrood mee beleggen, maar nog lekkerder is het in een salade. Vooral deze variatie, waarbij de geitenkaas eerst wordt verwarmd in de oven.

9. Steak tartare

Een heerlijk voorgerecht of fijne lunch: Steak tartare. Dit typisch Franse gerecht wordt vaak vers aan tafel bereid en bestaat uit een mengsel van kleingesneden biefstuk, kruiden, ui, augurk en andere smaakmakers. Geserveerd met een rauwe eidooier bovenop.

Steak Tartaar

10. Crème Brûlée

Ben jij gek op toetjes? Proef dan eens een echte Franse Crème Brûlée. Veel lekkerder dan de variaties die je in Nederland kunt bestellen. Dit romige dessert wordt afgetopt met een gekarameliseerd suikerlaagje.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.