Skip to navigation Skip to main content

Zwitsers bergrecept: Älplermagronen

Zwitserse Älplermagronen in een ovenschaal

Älplermagronen, ook wel Alpenmacaroni, is een traditioneel eenpansgerecht uit de Zwitserse Alpen. Het gerecht is ontstaan door de aanleg van de Gotthardtunnel. Italiaanse arbeiders die destijds aan de tunnel werkten, brachten pasta en vooral macaroni naar de Zwitserse bergen. Vanwege het lichte gewicht en de hoge voedingswaarde, won pasta al snel aan populariteit bij de lokale bevolking. Uiteraard gaven zij er wel hun eigen twist aan. Aardappels, uien, room, kaas en spekjes vormen de basis van Älplermagronen. Een stevige, maar simpele én lekkere maaltijd. Wil jij dit gerecht zelf maken? Ga dan aan de slag met dit recept voor Älplermagronen.

Ingrediënten Älplermagronen

Dit recept voor Älplermagronen is relatief eenvoudig om te maken. Na een half uurtje voorbereiding, doet de oven de rest van het werk. Ideaal! We hebben alle ingrediënten voor je op een rijtje gezet. Afhankelijk van de regio in Zwitserland worden er soms nog extra ingrediënten aan toegevoegd. Dit heb je nodig voor 4 personen:

 • 400 gram Magronen (Alpenmacaroni, te vervangen door Penne)
 • 400 ml slagroom
 • 350 gram geraspte Zwitserse bergkaas, zoals Gruyère of Emmentaler
 • 250 gram spekblokjes
 • 6 vastkokende aardappelen
 • 2 uien
 • 2 bouillonblokjes (groente)
 • 1 eetlepel boter
 • 1 teen knoflook
 • 1 liter water
 • Zout en peper
 • Nootmuskaat
 • Appelmoes
Ovenschaal met Älplermagronen

Bereidingswijze Älplermagronen

Stap 1: Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Breng ondertussen het water met twee bouillonblokjes aan de kook. Als het water kookt, voeg je de aardappelen toe. Voeg na +/- 5 minuten de pasta toe en kook beide samen gaar.

Stap 2: Terwijl de pasta en aardappelblokjes koken, snijd je de uien in halve ringen en hak je de knoflook fijn. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat de boter hierin smelten. Voeg nu de spekjes toe en bak tot deze knapperig zijn. Zet het vuur iets lager en doe de ui en knoflook in de pan. Bak tot de ui glazig is en zet dan het vuur uit.

Stap 3: Controleer of de pasta en aardappelblokjes gaar zijn en giet deze af. Doe in een grote ovenschaal en roer hier het spekjes-ui-knoflook-mengsel doorheen. Voeg de room, de helft van de kaas en een flinke snuf nootmuskaat toe. Roer het geheel goed door.

Stap 4: Strijk het mengsel glad en strooi de rest van de kaas eroverheen. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 200 °C. Bak 15 tot 20 minuten of tot de kaas gesmolten is en een mooi goudbruin korstje heeft gekregen.

Stap 5: Serveer de Älplermagronen met appelmoes en eventueel een friszure salade.

Tip: Geen oven? Je kunt de Älplermagronen natuurlijk ook in de pan bereiden. Roer dan bij stap 3 alles door elkaar heen (dus ook alle kaas). Laat het mengsel onder voortdurend roeren iets indikken.

Guetä mitenand! / Ä Guete / En Guete!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.