Skip to navigation Skip to main content

Stinkende schoenen: handige tips tegen nare geurtjes

Bergschoenen 2

Veel wandelaars herkennen vast het moment dat je na een mooie wandeltocht lekker je voeten wilt bevrijden, maar je neus heeft niet zo'n zin in de lucht die uit de warme stinkende schoenen tevoorschijn komt. En hoewel sommige mensen beweren dat je niets aan deze vieze luchtjes kunt doen, zijn er toch wel degelijk veel oplossingen voor stinkende schoenen. Naast voor de hand liggende oplossingen als voetenspray, zijn er ook wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die nare geurtjes kunnen voorkomen of laten verdwijnen. In dit artikel handige tips tegen stinkende schoenen.

Stinkende schoenen na het wandelen in de bergen

Niets is vervelender dan je wandelschoenen uittrekken na een mooie tocht in de bergen en verwelkomd worden door een onaangename geur uit je wandelschoenen. Nu is het zo dat de ene persoon meer aanleg heeft voor het ontwikkelen van zweetvoeten en nare geurtjes dan de ander, maar dit betekent niet dat je er niks tegen kunt doen. Zowel in het voorkomen van stinkende schoenen als ook het oplossen wanneer de vervelende geuren al ontstaan zijn.

Stinkende bergschoenen

Voorkomen van nare geurtjes in je wandelschoenen

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt natuurlijk ook voor stinkende schoenen. Wanneer er eenmaal een nare geur in je schoen zit, is het vaak lastiger die weer eruit te krijgen. Met de volgende tips kun je voorkomen dat je schoenen gaan stinken:

 •  Schone voeten. Zorg er altijd voor dat je met fris gewassen voeten je wandelschoenen ingaat. Zo kunnen oude luchtjes en bacteriën zich niet verder ontwikkelen. Wassen met antibacteriële zeep en je voeten goed afdrogen (tussen de tenen) kan zweet- en stinkvoeten voorkomen.
 •  Fris gewassen sokken. Trek altijd schone sokken aan voor je aan een wandeling begint. Was de sokken op een zo hoog mogelijke temperatuur (zie het wasetiket), zodat zoveel mogelijk bacteriën gedood worden.
 •  Zweetvoetenspray. Heb je vaak last van zweetvoeten, dan kan een speciale spray helpen. Hiermee spray je je voeten in voor je aan de wandeling begint.
 •  Voetencrème. Een anti-transpiratiecrème kan ook helpen. Veel crèmes hebben ook een verzorgende functie, waardoor de voeten gezonder zijn en de kans op zweetvoeten, voetschimmels en andere voetproblemen voorkomen kan worden.
 •  Goed drogen. Ook op mooie dagen worden je schoenen van binnen vochtig door transpiratie van je voeten. Laat daarom je schoenen altijd goed drogen na een wandeldag. Maak de veters goed los en haal eventueel de binnenzool uit je schoen, zodat alles goed droogt en gelucht wordt.
 •  Schoenen regelmatig schoonmaken. Het onderhoud van je wandelschoenen is ook erg belangrijk om nare geurtjes te verhelpen en voorkomen. Het zorgt er onder andere voor dat je schoenen beter hun ademend vermogen behouden, waardoor je voeten tijdens het lopen hun warmte en vocht kunnen kwijtraken.
Badje voor bergschoenen
Je hoge Gore-Tex bergschoenen kun je ook een badje geven met fijnwasmiddel

De geur uit stinkende schoenen verwijderen

Wanneer er eenmaal nare geurtjes in je wandelschoenen zitten, zijn er een aantal manieren om deze kwijt te raken. Er zijn speciale producten op de markt om geuren te maskeren of te verwijderen, maar ook zijn er huis-tuin-en-keuken middelen om je schoenen weer beter te laten ruiken:

 •  Kattengrid. Wat in de kattenbak werkt, helpt ook bij stinkende schoenen: vul een stoffen zakje met kattenbakvulling en leg het 's nachts in je schoenen. Het strooisel absorbeert de geurtjes en je schoenen ruiken weer een stuk frisser.
 •  Wasmachine. Over deze oplossing verschillen mensen nog wel van mening, omdat het de levensduur van je schoenen zou kunnen verkorten of je zolen kan aantasten. Zelf heb ik het wel eens gedaan met lage wandelschoenen: in de wasmachine. Paar handdoeken erbij als schokdempers, 30 graden en fijnwasmiddel. Vervolgens op kamertemperatuur laten drogen. Ging prima!
 •  Bakpoeder. Bakpoeder of backing soda is een enorm handig middel voor vele schoonmaakklussen. Strooi bakpoeder of backing soda in de schoenen en klop het er de volgende dag uit. Het natriumwaterstofcarbonaat in het poeder absorbeert nare geurtjes.
 •  Azijn. Azijn is ook een schoonmaakmiddel uit grootmoeders tijd en werkt uitstekend tegen nare geurtjes. Meng een paar eetlepels azijn en enkele druppels afwasmiddel. Stop twee schone doeken in het mengsel en doe deze vervolgens in de schoenen. Laat de schoenen een nachtje staan een daarna weer drogen.
 •  Thee. Een theezakje in je schoenen leggen zorgt ervoor dat veel nare geurtjes verdwijnen. Bovendien kan een voetenbad met zwarte thee ook helpen om zweetvoeten te voorkomen. Ook koffiepads schijnen goed te werken.
 •  Diepvries. Wanneer je je schoenen in een plastic zak een aantal dagen in de vriezer legt, worden bacteriën gedood en de nare geurtjes verdwijnen uit je schoenen.
 •  Inlegzolen vervangen. Het vervangen van je inlegzolen, kan ook al een hoop nare geurtjes verwijderen.
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.