Skip to navigation Skip to main content
Wandelen bij bergmeer

Een goed wandelshirt is een belangrijk onderdeel van je wandeluitrusting. Behalve dat je je goed moet kunnen bewegen in een wandelshirt, dient deze je droog en warm te houden tijdens het wandelen. Wandelshirts zijn er in vele soorten en maten. Afhankelijk van het weer kies je voor een warm shirt met lange mouwen of een kort shirt dat je koel houdt op hete dagen. Je kunt kiezen voor diverse materialen, die allemaal verschillende eigenschappen en prijzen hebben. In dit artikel lees je alles over wandelshirts en hoe jij de juiste kunt kiezen.

Wandelshirt: je ademende basislaag

Of het nu heel koud of heel warm is, een wandelshirt vormt altijd de basislaag direct op je lichaam. Tijdens het wandelen, zeker wanneer je klimt, krijg je het vaak snel warm en begin je te zweten. Het is belangrijk dat je kiest voor een wandelshirt dat 'ademt'. Dit houdt in dat het vocht snel afgevoerd wordt en het materiaal van je wandelshirt snel droogt. Een normaal katoenen T-shirt is hierdoor niet geschikt. Je zult merken dat het snel nat en zwaar wordt en niet gemakkelijk droogt, waardoor je kunt afkoelen. Kies dus altijd voor een technisch wandel- of sportshirt dat ademt en snel droogt.

Wandelen Afdalen
© Spalder Media Group

Verschillende materialen voor wandelshirts

Wandelshirts worden gemaakt van verschillende materialen. Katoen is over het algemeen niet geschikt, omdat het niet snel droogt en relatief zwaar is. Kies daarom liever voor synthetische materialen of merinowol. Synthetische wandelshirts zijn vaak goed betaalbaar, lekker licht en sneldrogend. Het nadeel van synthetische shirts is dat ze sneller vervelende luchtjes vasthouden. Na een dag wandelen moet zo'n shirt direct in de was. Merinowol is ook relatief licht, ademt goed en droogt snel. Het voordeel van merinowol is dat het prettig draagt en niet snel geurtjes opneemt. Maak je een meerdaagse (hutten)tocht waarbij je niet kunt wassen, dan is merino een absolute aanrader. Na een paar dagen stink je nog niet ;-). Nadeel is dat merinowol vaak duurder is dan een synthetisch wandelshirt.

Tip: wandelshirts van merinowol bij Bever 

Pasvorm en bewegingsvrijheid

Het is belangrijk dat een wandelshirt goed aansluit, dus niet te wijd is, maar daarnaast ook voldoende bewegingsvrijheid geeft. Veel shirts zijn elastisch waardoor je niet beperkt wordt in je bewegingen. Pas verschillende shirts en kijk welke jij het prettigst vindt. Beweeg je armen om te voelen of het fijn zit onder je oksels en niet stoort tijdens het wandelen. Let er ook op dat het wandelshirt lang genoeg is. Niets is vervelender dan een shirt dat op frisse dagen uit je broek piept.

Korte of lange mouwen

Afhankelijk van het weer (temperatuur en bewolking) kun je kiezen voor een shirt met korte of met lange mouwen. Persoonlijk kies ik, als het niet erg warm is, eigenlijk vaak voor een shirt met lange mouwen. Benen kunnen over het algemeen iets meer kou hebben dan armen. Zorg ervoor dat je lichaam (core) goed warm blijft. Je kunt er ook voor kiezen om een shirt met lange mouwen over een shirt met korte mouwen aan te trekken. Zo kun je de bovenste laag in je rugzak stoppen als het te warm wordt. Op koudere dagen, wanneer je sowieso een wandeljas draagt, zou ik altijd aanraden een shirt met lange mouwen te dragen. Dit voelt vaak prettiger onder een wandeljas.

Wandelshirt Langemouwen

Tip: stop een extra wandelshirt in je rugzak

Wanneer je nat en bezweet boven op de top van de berg of bij een berghut aankomt, is het fijn een droog en schoon shirt aan te trekken. Je natte shirt hang je vervolgens op en tegen de tijd dat je weer verder gaat, is deze al vaak weer droog. Stop dus altijd een extra shirt in je wandelrugzak.

Online wandelshirt kopen

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.