Skip to navigation Skip to main content

10 kenmerken van de ideale wandeljas

Poseren in groene wandeljas voor de bergen

Een wandeljas is één van de belangrijkste onderdelen van je wandeluitrusting. Natuurlijk zijn goede wandelschoenen en een wandelrugzak ook onmisbaar tijdens het wandelen, maar de wandeljas beschermt je tijdens je tocht tegen diverse weersomstandigheden. Wandeljassen zijn er in veel verschillende soorten en prijsklassen. Meestal geldt: hoe duurder de jas, hoe functioneler en des te meer belangrijke eigenschappen erin verwerkt zijn. Hieronder de 10 belangrijkste kenmerken van een fijne wandeljas.

1. Winddicht

Weersomstandigheden kunnen snel wisselen in de bergen. Terwijl het in het dal heerlijk rustig is, kan er bovenop de berg ineens een (koude) wind waaien. Zorg er dus voor dus dat je wandeljas winddicht is, dan sta je een stuk aangenamer te genieten van het uitzicht op de berg.

2. Waterdicht of waterafstotend

Een wandeljas dient je ook te beschermen tegen (onverwachte) regenbuien. (Bijna) niemand kiest ervoor om te gaan wandelen wanneer het flink regent, maar het weer kan in de bergen snel omslaan. Zo loop je in het zonnetje en zo komen er donkere wolken aandrijven, gevolgd door een fikse regenbui. Het is dan wel fijn als je een beetje droog (en warm!) blijft.

Wandeljas bestand tegen de regen
© Spalder Media Group

3. Ademend

Wandelen in de bergen kan behoorlijk inspannend zijn. Tijdens een beklimming zal je soms flink zweten. Hiervoor is het fijn als je wandeljas adement is en het vocht afvoert. Vaak is het zo dat hoe beter je jas waterdicht is, hoe slechter deze ademt. Het is hier dus vaak even zoeken naar de juiste balans.

4. Sneldrogend

Wanneer je die (onverwachte) regenbui van nummer #2. over je heen krijgt, is het wel zo fijn dat je niet de hele dag in een natte wandeljas loopt. Veel materialen, zoals bijvoorbeeld Gore-Tex, hebben de eigenschap snel te drogen. Hierdoor is je jas vaak na een klein half uurtje weer helemaal droog.

Wandeljas opvouwen en in de wandelrugzak doen

5. Optimale bewegingsvrijheid

Een wandeljas moet je voldoende bewegingsvrijheid geven en prettig zitten. Een grote jas geeft je bewegingsvrijheid, maar draagt minder prettig. Een goede wandeljas sluit mooi aan, maar geeft je toch de mogelijkheid om ongestoord je armen te bewegen. Wanneer de stof een beetje elastisch is verhoogt dit het comfort van je wandeljas.

6. Lichtgewicht

Tijdens het wandelen in de bergen wil je niet teveel onnodig gewicht meesjouwen. Daarnaast wil je je wandeljas eigenlijk niet 'voelen'. Kies voor een lichtgewicht jas, dit draagt niet alleen prettig, maar het scheelt ook gewicht als je de jas uitrekt en in je rugzak stopt.

Rode wandeljas in bergomgeving

7. Compact

Je wandelrugzak zit vaak al vol spullen. Wanneer je - omdat je het warm krijgt - je wandeljas er ook nog in moet proppen, is het fijn als je je jas compact op kunt vouwen. Zo past hij altijd nog net in dat kleine gaatje in je tas of bind je hem gemakkelijk aan je rugzak.

8. Zichtbaar

Zeker op dagen met mist, bewolking en regen is het prettig wanneer je goed zichtbaar bent. Kies voor een wandeljas met reflectie of een felle kleur, zo zorg je ervoor dat mens en dier je goed kunnen zien in de bergen.

Oranje wandeljas die goed zichtbaar is

9. Passende capuchon

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar test ook even je capuchon wanneer je een nieuwe wandeljas aanschaft. Kun je je hoofd goed draaien als je de capuchon op hebt? Is deze verstelbaar, zodat je niet 'in' je capuchon kijkt als je je hoofd draait? Wanneer het regent zul je jezelf dankbaar zijn, dat je een fijne capuchon op je jas hebt.

10. Ventilatie

Soms krijg je het behoorlijk warm tijdens het wandelen, maar is je wandeljas uitrekken nog geen optie omdat er bijvoorbeeld een windje staat. Het is dan fijn wanneer je ventilatieritsen onder je armen hebt die je kunt openen. Dit zorgt voor een frisser gevoel.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.