Skip to navigation Skip to main content

Wandelrugzak: wat neem je allemaal mee?

7149 - Wandelrugzak: wat neem je allemaal mee?

Een wandelrugzak is onmisbaar tijdens het wandelen in de bergen. Afhankelijk van de lengte van de tocht is onze rugzak gevuld met eten, drinken, kleding en allerlei andere kleine en grote dingen. Brengen we één of meerdere nachten in een berghut door, dan hebben we meestal een grotere wandelrugzak nodig, zodat we de spullen voor een aantal dagen mee kunnen nemen. Als we een kortere wandeling maken nemen we soms samen één rugzak mee, dat is ook wel eens lekker: wandelen zonder continue bepakking. In dit weblog deel ik wat ik allemaal in mijn rugzak heb als ik de Alpen in ga.

Eten & drinken

Als we de route uitstippelen check ik altijd of we onderweg een berghut tegenkomen, en of deze open is voor een eventuele lunch. Maar ik neem in ieder geval genoeg eten en drinken in mijn rugzak mee om de dag 'normaal' door te kunnen komen:

 • Thermosfles thee en water in een hervulbare fles.
 • Fruit, meestal bananen.
 • Broodjes met spek, salami, kaas of Nutella.
 • Chocolade.
 • Powerbar of muselireep voor een eventuele 'hongerklop' (heb ik nog wel eens ;-))
 • Zakje nootjes voor onszelf of eekhoorntjes.
7149 - waterfles
Een waterfles en fruit gaan eigenlijk altijd meeKleding

Oké, ik geef het maar toe: ik ben een enorme koukleum. Ik zorg er dus altijd voor dat ik voldoende kleding aan, en mee heb, voor elk weertype. Meestal heb ik een wandelbroek aan die ik zowel lang als kort kan dragen en een merino wollen shirt met korte of lange mouwen. Verder heb ik sowieso het volgende aan kleding in mijn rugzak als ik op pad ga:

 • Fleecetrui of sweater (tweede laag kleding).
 • Wandeljas die wind- en waterdicht is en ademend, bij voorkeur Gore-Tex (derde laag kleding).
 • Extra droog shirt bij zware wandelingen om te kunnen wisselen.
 • Een buf is ook altijd handig.
 • Wanneer het koud is zorg ik tevens voor een dunne muts en handschoenen.
7149 - extra kleding mee
Extra kleding is onmisbaar in de wandelrugzak

Overige dingen in mijn wandelrugzak

Als je dit zo allemaal op een rijtje ziet staan, lijkt het heel veel, maar toch past het in een normale daypack van rond de 20/25 liter. Op warme dagen moet ik wel eens een jack of shirt aan m'n rugzak knopen, omdat de rugzak dan wat vol wordt. De volgende items zitten standaard in mijn wandelrugzak:

 • Wandelkaart.
 • Zonnebril.
 • Regenponcho of paraplu (als er regen voorspeld is, anders neem ik de gok...).
 • Kleine EHBO kit inclusief blarenpleisters.
 • Zonnebrandcreme en lippenbalsem.
 • Zwitsers zakmes.
 • Papieren zakdoekjes.
 • Contant geld, bankpas en legitimatie.
 • Verrekijker.
 • Smartphone met kompas en powerbank.
 • Foto- en/of videocamera.
7149 - uitzicht genieten
Even genieten van het uitzicht en iets eten

Overnachten in een berghut

Als we een nachtje blijven slapen in een berghut, gaat ook het volgende nog mee. Dit alles moet dan wel in een iets grotere rugzak.

 • Huttenslaapzak
 • Minihanddoek.
 • Tandenborstel en tandpasta.
 • Deodorant.
 • Extra thermo shirt.
 • Schone wandelsokken en ondergoed.
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.