De 5 mooiste wandelingen in Oostenrijk bij het water

 © Österreich Werbung / Sebastian Stiphout 
Mooiste wandelingen in Oostenrijk bij het water

27 augustus 2021

door Marlous in Tips

Niets is fijner op een hete zomerdag dan tijdens het wandelen in Oostenrijk bij het water terecht komen. Wandel je naar onstuimige watervallen, dan heb je meteen de nodige verkoeling en geniet je ondertussen van het prachtige plaatje dat de watervallen opleveren. Ook wandelingen naar bergmeren zijn geweldig om te doen, want het land telt een aantal van de mooiste en meest fotogenieke meren van de Alpen. De keuze uit de honderden wandelroutes (bij het water) is enorm. Om je wat inspiratie te geven, zetten wij daarom alvast de 5 mooiste wandelingen in Oostenrijk bij het water op een rij!

Wandelen in Oostenrijk

Bergliefhebbers die gek zijn op bloeiende alpenweiden, het geluid van rinkelende koeienbellen, imponerende rotspartijen, kabbelende beekjes en kristalheldere bergmeren moeten zeker op wandelvakantie in Oostenrijk gaan. Hier vind je duizenden kilometers aan wandelpaden die je naar de meest betoverende uitzichtpunten leiden en die dwars door een bijna ongeschonden natuur lopen. Maar hoe kun je nou de juiste route vinden? Welke wandelroutes zijn aan te raden? Prachtig zijn de tochten die bij het water lopen, zoals naar en rondom bergmeren, door bijzondere kloven en langs kletterende watervallen. Niet alleen bezorgen die een prachtig een plaatje om je ogen bij uit te kijken, ook brengen ze verkoeling op hete zomerdagen. In dit blog lichten we een aantal geweldige wandelingen in Oostenrijk bij het water uit, die je stuk voor stuk alvast op je lijstje kunt zetten!

Alles over wandelen in Oostenrijk

#1. Tocht rondom de Achensee

Een van de mooiste bergmeren in Oostenrijk is ongetwijfeld de Achensee, welke er 's zomers met turquoise-blauwe tinten ontzettend fraai bij ligt. Het is dan ook een absolute aanrader om een wandeling in deze omgeving te maken en een bezoekje aan het meer met een tocht te combineren. Rondom het meer lopen maar liefst 500 km aan routes, dus voor ieder type wandelaar zit er ongetwijfeld een mooie bij. Leuk is om de trail rondom de Achensee te maken. Deze is tour is gemiddeld qua niveau en bijna 22 km lang, maar je kunt er ook voor kiezen om een deel van de route per boot af te leggen. Je start de tocht bij de parkeerplaats Sixenhof in Achenkirch en dat is ook waar je na de tour weer terugkomt.

Tour rondom de Achensee

Duur 5:30 uur
Hoogtemeters 425 meter klimmen, 425 meter dalen
Afstand 21,8 km
Startpunt Parkeerplaats Sixenhof in Achenkirch
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen rondom de Achensee
Wandelen met zicht op de prachtige Achensee is echt een aanrader! (Foto: © Achensee Tourismus)

#2. Wandel naar de Stuibenfall

De Stuibenfall is met een hoogte van 159 meter de hoogste waterval van Tirol. Je vindt deze spectaculaire waterval in het Ötztal en via een mooie wandeling en na een flink aantal trappen kun je bewonderen hoe het water met fors geweld naar beneden klettert. Heerlijk op een hete dag, want door het bulderende water ontstaat er nevel die weer voor een welkome verkoeling zorgt. Met een tocht van nog geen 3 km kun je middels een leuk pad een bezoek brengen aan de Stuibenfall, waardoor deze ook uitstekend te doen is met kinderen.

Bekijk de mooiste watervallen en kloven van Oostenrijk >

Wandeling naar de Stuibenfall

Duur 1:45 uur
Hoogtemeters 456 meter klimmen, 46 meter dalen
Afstand 2,9 km
Startpunt Parkeerplaats Bischoffsplatz in Umhausen
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Tour langs de Wolfgangsee

Nog een prachtig bergmeer waarlangs je fantastisch kunt wandelen in Oostenrijk, is de Wolfgangsee in het Salzkammergut. Ook dit meer zorgt gegarandeerd voor mooie beelden. Of je nu voor een gemakkelijke wandelroute kiest of eentje naar de top. Een wandeling waarbij je de unieke kleuren en het landschap rondom het meer goed kunt ontdekken, is de Gamswand Mountain Route. Het is een tocht die niet al te moeilijk is van iets meer dan 8 km lang en waarbij je verzekerd bent van een panoramisch uitzicht over de Wolfgangsee.  

Gamswand Mountain Route

Duur 3 uur
Hoogtemeters 403 meter klimmen, 403 meter dalen
Afstand 8,2 km
Startpunt Fischerwirt Schiffsstation in St. Gilgen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen Wolfgangsee Oostenrijk
Of je nu voor een gemakkelijke tocht of pittige klim gaat, de Wolfgangsee is hoe dan ook prachtig. (Foto: © Sebastian Scheichl)

#4. Klammsee en Sigmund Thun Klamm

Ook zeker de moeite waard om naartoe te wandelen is de Sigmund Thun Klamm in Kaprun. Deze kloof is bereikbaar via allerlei trappen die door het natuurspektakel kronkelen en waar je kunt zien hoe het water zich een weg door de rotspartij baant. Leuk is dat je een bezoek aan de bijzondere kloof kunt combineren met een wandeltocht rondom de Klammsee, een van de meest schitterende bergmeren van de regio. De wandeling is uitstekend te doen voor ieder niveau en een absolute tip om op je lijstje te zetten als je gaat wandelen in dit deel van Oostenrijk.

Wandeling Klammsee en Sigmund Thun Klamm

Duur 1 uur
Hoogtemeters 145 meter klimmen, 145 meter dalen
Afstand 2,8 km
Startpunt Parkeerplaats Sigmund Thun Klamm in Kaprun
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#5. Tocht bij de Gosausee

Wandelen met zicht op een schilderachtig bergmeer én op de imponerende Dachstein gletsjer? Dan moet je een tocht bij de Gosausee absoluut maken. Deze omgeving is mooier dan woorden doen beschrijven en is dan ook ideaal voor het maken van wandelingen in Oostenrijk bij het water. Tip is om vanaf de Gosausee de route naar de Hinteren Gosausee te maken, een hogergelegen meer dat idyllisch tussen een bergdecor en aan de voet van de Dachstein ligt. De tour leidt je rondom het meer, langs de 'Gosaulacke' richting het derde meer dat onderdeel is van het Gosautal. Een prachtig avontuur waar je gegarandeerd de mooiste foto's kunt maken!

Wandeling langs de Gosauseen

Duur 1:30 uur
Hoogtemeters 200 meter klimmen, 0 meter dalen
Afstand 5,6 km
Startpunt De Gosausee
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandeltocht bij de Gosausee
Trek je camera maar tevoorschijn bij dit schilderachtige bergmeer! (Foto: © Katrin Kerschbaumer)

Leuke tip!

  • In het Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel, waar je een van Europa's grootste meren vindt, kun je naast prachtig wandelen ook een verscheidenheid aan vogels spotten. Neem je verrekijker en telelens mee en ontdek onder andere purperreigers en de zeldzame grote trap, terwijl je je door het variërende beschermde natuurlandschap beweegt.

    Meer inspiratie voor wandelingen in Oostenrijk bij het water

Dit weblog is geschreven in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.

Zomervakantie tips